Kövesse Facebook oldalunkat!

Az orosz állítás szerint Ukrajnában működő biológiai laboratóriumok biztonságának garantálását sürgette Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Pekingben.

A kínai külügyi szóvivő annak kapcsán beszélt erről, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajnában amerikai finanszírozású katonai biológiai kísérletek folytak. Orosz állítások szerint egy több mint 30 biológiai laboratóriumból álló ukrajnai hálózat egyebek között mikrobák patogén tulajdonságainak felerősítésén dolgozott.

KORÁBBAN ÍRTUK

Orosz vegyvédelem: Ukrajna 30 biológiai laboratóriumból álló hálózatot hozott létre

A laboratóriumok egy része kutatólaboratórium volt, mások egészségügyi-járványügyi laboratóriumok - nyilatkozta az oroszországi sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők vezetője, Igor Kirilov - adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Csao arra kérte a feleket, hogy gondoskodjanak az intézmények biztonságáról. Washingtont pedig felszólította, hogy:

hozzon nyilvánosságra minden részletet a laboratóriumokról, egyebek mellett azt, hogy milyen vírusokat raktároznak az intézményekben, és milyen kísérleteket folytattak.

A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok mind ez idáig akadályozta egy, a biológiai fegyvertilalmi egyezményhez igazodó, nemzetközi ellenőrzési mechanizmus kialakítását, és nem járult hozzá a saját területén, illetve külföldön működtetett biológiai laboratóriumok ellenőrzéséhez.

Csao Li-csien említést tett a marylandi Fort Detrick katonai bázisról is, ahol szerinte az Egyesült Államok nagy mértékben folytatott katonai biológiai tevékenységet.

A Fort Detrick bázissal kapcsolatban kínai diplomaták, valamint a kínai sajtó rendszeresen fogalmazott meg hasonló állításokat a koronavírus-járvány kapcsán is, azokra az amerikai állásfoglalásokra reagálva, hogy a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laboratóriumból szabadulhatott el.

Kína elutasította az „invázió” megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, és arról biztosította Moszkvát, hogy megérti „jogos biztonsági aggályait”. Peking mindazonáltal az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását szorgalmazza, és minden érintettet mérsékletre intett a feszültségek további mérgesedésének elkerülésére. Vang Ji kínai külügyminiszter hétfőn elmondta: Kína szükség esetén készen áll arra, hogy részt vegyen az ukrajnai helyzet megoldását célzó, nemzetközi közvetítő tevékenységben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...