Kövesse Facebook oldalunkat!

Több mint két éve kezdődött el a COVID-19 világjárvány: Magyarországon ez idő alatt közel 2 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, ám a világban ez a szám a sokszorosára rúg már – és folyamatosan nő az újabb és újabb variánsok miatt. A betegség tünetei egyre változatosabbak, és még ha enyhe lefolyású is volt a vírusfertőzés, a poszt-COVID szindróma hosszú távú hatásaival sajnos egyre több embernek számolnia kell.

Poszt-COVID szindróma – komolyabb, mint hinnénk

A COVID-19-ben megbetegedett emberek jelentős része a WHO adatai szerint szövődménymentesen felépül a betegségből, de körülbelül 10-20 százalékuknál különféle közép- és hosszú távú hatások jelentkeznek. Ezeket a közép- és hosszú távú hatásokat együttesen poszt-COVID szindrómának nevezzük, melyeket alapos, átfogó vizsgálatokkal a betegség után érdemes feltérképezni a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében.

A COVID-19 világjárvány során eddig Magyarországon közel 2 millió fertőzött került diagnosztizálásra. Ráadásul nemzetközi adatok alapján a páciensek egy része (40-50 százalék) tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen, és így nem is kerül diagnosztizálásra. A klinikai tapasztalatok szerint a fertőzés hatására kialakuló gyulladásos és immunológiai reakciók, elváltozások több szervünket is érinthetik, és nagyon változatos tüneteket, betegségeket okozhatnak. Mivel a különböző szövet- illetve szervkárosodások és a szövődmények tünetmentes, vagy enyhe fertőzés esetében is, illetve előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is előfordulhatnak, így a fertőzést követő kivizsgálás alapvető fontosságú. Mindezek miatt javasoltak a poszt-COVID vizsgálatok akár tünetmentes, vagy enyhe, nem specifikus tünetek (pl. fáradékonyság, levertség, szívdobogás érzése, fejfájás, alvászavarok, ízületi- vagy izomfájdalom, köhögés, nehezebb légvétel, hőemelkedés stb.) esetén is.

– hívja fel a figyelmet Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika orvos igazgatója.

Poszt-COVID szűrések: vezet a hasi ultrahang

A CMC Déli Klinika legfrissebb adatai szerint a Generali a Biztonságért Alapítvány ingyenes poszt-COVID szűrőcsomagjait igénybe vevő pácienseknél 2021-ben az alap szakorvosi vizsgálatok alapján további 611 kiegészítő szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálat elvégzése vált indokolttá szakorvosi javaslatra. Ezen vizsgálatok között a hasi ultrahang szerepel az első helyen: ezt a vizsgált személyek 25 százalékának kérte a kezelőorvosa, míg kiegészítő laborvizsgálatokat a betegek 18 százaléka számára javasoltak. A páciensek egy részének pedig további kardiológiai, tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, illetve gasztroenterológiai vizsgálatok kerültek elvégzésre a poszt-COVID szűrővizsgálatok részeként.

Ezek a hazai adatok is megerősítik azokat a nemzetközi eredményeket, amelyek alapján a koronavírus-fertőzésen átesettek felénél emésztőrendszeri vagy egyéb szervi elváltozások, panaszok alakulhatnak ki. Ehhez pedig sajnos hozzájön a pandémia alatti súlygyarapodás, melyet az elmúlt hónapokban számos kutatás is bizonyított. Tavaly a Harvard Medical School 15 millió beteg súlyváltozását vizsgálta a világjárvány kezdete előtti évben, majd az azt követő évben: az adataikból kiderült, hogy a betegek 39 százaléka hízott a járvány alatt, a súlygyarapodás pedig a normális, 1-2 kilós ingadozást meghaladó mennyiséget jelentett.

Körülbelül 27 százalékuk 5-6 kilónál kevesebbet hízott, 10 százalékuk ennél többet, és a betegek 2 százaléka érte el a 12 kilónál nagyobb súlytöbbletet. Ehhez pedig hozzáadódik a mozgásszegény életmód, a sokkal több home office, kevesebb mozgás – amelyek azokat is érintik, akik könnyen felépültek a betegségből vagy tünetmentesen vészelték át azt.

Alapos, személyre szabott kivizsgálások vállalkozásoknak

A pandémia óta egyre nagyobb figyelmet kap az egészségmegőrzés, és így a különböző betegségek, egészségügyi panaszok kezelése mellett a megelőzés is kiemelt jelentőségű lett. A Generali a Biztonságért Alapítvány 2021 óta segíti a vállalkozásokat átfogó, személyre szabott, ingyenes szűrőcsomagokkal, melyekre egyéni vállalkozások és maximum 50 fős vállalkozások jelentkezhetnek. A személyre szabott kivizsgálás széleskörű laborvizsgálatokat, EKG-t, mellkasröntgent, belgyógyászati szakorvosi vizsgálatot jelent anamnézis felvétellel, fizikális vizsgálattal, vérnyomásméréssel, és oxigénszaturáció-mérést is tartalmaz. Ha pedig a vizsgálati eredmények alapján indokolt, akkor sor kerülhet még legfeljebb 4 szakorvosi- és/vagy diagnosztikai vizsgálatra.

A csomag egyik kiemelten fontos eleme a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatos diagnosztikai mérések: a laborvizsgálat méri az esetlegesen már lezajlott fertőzés következtében, illetve a védőoltás hatására termelődött ellenanyag szintjét. Így ezek a személyre szabott vizsgálatok kifejezetten alkalmasak a fertőzés lehetséges szövődményeinek a kiszűrésére még akkor is, ha valaki tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen.

A vizsgálatokra egyéni vállalkozók és maximum 50 fővel működő vállalkozások pályázhatnak. A pályázat linkje ITT érhető el.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...