Kövesse Facebook oldalunkat!

A magas infláció, az elszabadult energiaárak, az emelkedő költségek és a szomszédunkban dúló háború okozta piaci zavarok miatt hónapok óta nehezített pályán kell jól teljesíteniük a hazai vállalkozásoknak, amelyek döntő többsége üzleti stratégiája átgondolásával, új lehetőségek felkutatásával reagált a kialakult helyzetre. A bizonytalanságok miatt felértékelődtek a cégek fenntartható működését támogató, a váratlan események kezelését szolgáló megoldások. A biztonság iránti igény erősödését jól mutatja, hogy a bevezetése óta eltelt két évben már 18 ezer hazai vállalkozás kötötte meg az OTP Bank Vállalkozói Védelmező biztosítását, amely a kulcsemberek elvesztése, átmeneti kiesése esetén kínál megnyugtató anyagi védelmet.

Magyarországon a KSH legfrissebb adatai* szerint 2023 augusztusában csaknem 519 ezer társas vállalkozás működött, ami szinte megegyezik a megelőző hónap adatával, míg az önálló vállalkozók száma, enyhe növekedést követően, meghaladta az 1 millió 315 ezer főt. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya 2023 szeptemberében a járások több mint felében (57%) csökkent, országos átlagban elérte a 15 százalékot. Az ország gazdasági szerkezetéből adódóan a legtöbb társas vállalkozás a fővárosban és a környékén működik, számuk a Közép-Magyarország nagyrégióban megközelíti a 290 ezret, ezt követi Kelet-Magyarország 118 ezerrel, illetve az ország nyugati fele 112 ezerrel. Az önálló vállalkozóknál máshogyan alakul a sorrend. A KSH adatai** alapján a legtöbben (546 ezer) az ország keleti felében választották ezt a működési formát, a második helyen Nyugat-Magyarország áll (393 ezer), éppen csak megelőzve a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország nagyrégiót (372 ezer). A hazai társas vállalkozások többsége, 57 százaléka 1 és 9 közötti létszámmal dolgozik***, a 250-nél több embert foglalkoztató vállalatok aránya ehhez képest elenyésző, 0,2 százalék körüli.

Biztosítási védelem a vállalkozások kulcsembereinek 

Az OTP Bank 2021-ben bevezetett terméke, a Vállalkozói Védelmező személybiztosítás a gazdaság gerincét adó vállalkozások vezetőinek, kulcsembereinek kínál élet és balesetbiztosítási védelmet az év minden napján, a világ szinte minden szegletében. A konstrukció a hitelintézetnél vezetett vállalkozói bankszámla csomagok 98 százaléka mellé igényelhető, a céges számla felett rendelkezők közül bárkire megköthető. A díj és az azt terhelő adó a választott adózási formától függően költségként elszámolható.

Nagyságrendileg 18 ezer Vállalkozói Védelmező személybiztosítást kötöttek ügyfeleink a 2021. júliusi indulás óta, a tavaly májusban bevezetett, 20 millió forint összegű életbiztosítási szolgáltatást  tartalmazó Extra csomag értékesítési arányát tekintve minden ötödik választja a legmagasabb színtű védelmet. Az igénylők többsége, körülbelül 70 százaléka kft.-ként,  10 százaléka betéti társaságként működik, az egyéni vállalkozók aránya 20 százalékos, de részvénytársaságok is jelentkeztek, hogy megkössék ezt a biztosítást a cégvezetőre. Az adatok azt mutatják, hogy a működési formától függetlenül minden típusú vállalkozás megtalálja a konstrukcióval a számítását, ha kulcsembereinek védelemre van szükségük.

 – mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

A biztosítást igénylők többsége a klasszikus kisvállalkozások közé tartozik, 100 millió forint körüli átlagos éves árbevétellel. Túlnyomó részük az építőiparban, a közúti áruszállításban, fuvarozásban, valamint a kiskereskedelemben, vagyis azokban az ágazatokban tevékenykedik, amelyek kiemelten megszenvedik a jelenlegi gazdasági nehézségeket.

A jelenlegi helyzetben egyre több vállalkozó keresi fel az OTP Bank fiókjait és kér tanácsot, akár egy hitelfelvételnél, akár a mindennapi bankolással kapcsolatban. Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre, segítenek feltérképezni és megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a lehető legjobban támogatják őket a döntéshozatalban, rövid és hosszabb távú céljaik elérésében

– mondja Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője. 

A Vállalkozói Védelmező személybiztosítást az ügyfelek tavaly április óta a bankfiókok mellett az OTP Contact Center-en keresztül mindössze néhány perc alatt kényelmesen, telefonon is megköthetik, a szerződés már másnaptól fedezetet nyújt az abban meghatározott káreseményekre.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

* Forrás: KSH https://www.ksh.hu/heti-monitor/vallalkozasok.html
** Forrás: KSH https://www.ksh.hu/stadat_files/gsz/hu/gsz0063.html
*** Forrás: KSH https://www.ksh.hu/stadat_files/gsz/hu/gsz0004.html

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...