Fotó: TASZSZ
Kövesse Facebook oldalunkat!

A laboratóriumok egy része kutatólaboratórium volt, mások egészségügyi-járványügyi laboratóriumok – nyilatkozta az oroszországi sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők vezetője, Igor Kirilov. A biolaborok feltárása folymatban van – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

Több mint 30 biológiai laboratóriumból álló hálózatot hoztak létre korábban Ukrajna területén az amerikai védelmi minisztérium felkérésére  – közölte hétfőn Igor Kirillov, az orosz sugár-, vegyi- és biológiai védelmi erők főnöke.

Az orosz védelmi minisztérium többször is felhívta a figyelmet a Pentagon által a posztszovjet térségben végrehajtott katonai-biológiai programokra. Ukrajnában több mint 30 biológiai laboratóriumból álló hálózatot hoztak létre. Ezek egy része kutatólaboratórium, mások egészségügyi vagy epidemiológiai laboratóriumok.

– mondta.

A projektekben a védelmi minisztériummal kapcsolatban álló Black and Veatch cég vesz részt.

A kutatás három fő területre terjed ki az oroszok szerint:

  • A biológiai helyzet figyelemmel kísérése azokon a területeken, ahol a Pentagon szerint valószínű a NATO katonai kontingenseinek bevetése. 
  • Magas patogenitású mikroorganizmusokból származó minták gyűjtése és az Egyesült Államokba történő szállítása.
  • Valószínűsíthető kutatások, pl. az adott régióra jellemző biológiai fegyverek ágensei, amelyek természetes gócokkal rendelkeznek, és átterjedhetnek az emberre.

– mondta Kirillov.

Elmondta, hogy a Pentagon 2021 óta egy 11,8 millió dolláros projekten dolgozik az ukrán hadsereg zoonózisos betegségeinek diagnosztizálására, megfigyelésére és megelőzésére.

2020-2021-ben a német védelmi minisztérium kutatást végzett Ukrajnában a krími-kongói vérzéses láz, a leptospirózis, az agyhártyagyulladás és más vírusok kórokozóiról az Európai Unió határainak biológiai biztonságát célzó ukrán-német kezdeményezés keretében.

– hangsúlyozta Kirillov.

Kirillov megjegyezte, az elemzett dokumentumok megerősítik, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium február 24-től a laboratóriumokban található bioágensek teljes megsemmisítését tűzte ki célul. 

Vasárnap az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy újságíróknak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők a különleges ukrajnai hadművelet során feltárták az Egyesült Államok által finanszírozott katonai biológiai program megvalósításának tényeit.

Kirillov a biolaborokkal kapcsolatban elmondta, hogy jenleg is folyamatban van az Ukrajna területén a biológiai programok felszámolása – írt a TASZSZ.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...