Kövesse Facebook oldalunkat!

Egy szövetségi bíró cenzúra miatt kedden megtiltotta az amerikai kormány egyes szereplőinek, hogy egyeztetéseket folytassanak bejegyzésekről közösségi médiavállalkozásokkal.

Louisiana állam szövetségi kerületi bírója, Terry Doughty tiltó jogi végzése egy 2022-ben indított per részeként született, amelyet a Louisiana és Missouri államok igazságügyeit irányító főügyészek indítottak.

A beadványban azt feltételezték, hogy az amerikai szövetségi kormány túllépett hatáskörén, amikor nyomást gyakorolt a közösségi médiumokra annak érdekében, hogy lépjenek fel olyan bejegyzésekkel szemben, amelyek a koronavírus-járvány idején az oltástól való idegenkedést eredményezhetnek.

A periratban a kezdeményezők a Google-t, a Facebook anyavállalatát, a Meta-t, és a Twittert nevesítették.

A bíró szerint számottevő bizonyíték áll rendelkezésre

„egy széleskörű cenzúra-kampányra”.

Megfogalmazása alapján a bizonyíték egy majdhogynem

„disztopikus forgatókönyv”

megvalósulását mutatja. Azt, hogy a Covid19-világjárvány idején – amit önmagában is a széleskörű kétség és bizonytalanság jellemzett – az Egyesült Államok kormánya a látszat szerint az

„orwelli Igazság-minisztériumhoz hasonló szerepet játszott”

– olvasható a kedden kiadott tiltó végzésben.

A bírói határozat megtiltja többi között a szövetségi egészségügyi minisztérium, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a Fehér Ház sajtótitkára számára, hogy párbeszédet folytasson közösségi médiacégekkel minden olyan témában, ami „bátoríthatja, nyomást gyakorolhat, vagy kiválthatja” bejegyzés eltávolítását, törlését, hozzáférhetőségének korlátozását, illetve a szólásszabadság által védett tartalmának szűkítését.

Az igazságügyi minisztérium illetékese a bíró végzésre reagálva azt közölte, hogy a kormányzat tanulmányozza lehetőségeit a döntés nyomán, de kitart amellett, hogy felelősségteljes cselekményeket támogatott a közegészségügy védelme és biztonsága érdekében.

Nyitrókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...