A nyár derekán járunk. Sokan már voltak, míg mások csak most indulnak az éves szabadságra, hogy kipihenjék a munkás hétköznapokat. Az utazók nagyjából fele azonban sajnos inkább kockáztat és nem köt utasbiztosítást – lehet, hogy rosszul teszik? A Biztosító Magazin ezúttal Sebestyén Lászlót, a Netrisk.hu vezérigazgatóját kérdezte a piacon elérhető utasbiztosításokkal kapcsolatban.

1Az utasbiztosítás egyszerű termék, de sokféle szolgáltatást tud nyújtani

Az utasbiztosítás egy valóban egyszerű termék, de sok különböző szolgáltatást tud nyújtani – magyarázza Sebestyén László. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

A statisztikák szerint nagyjából csak minden második utazó köt utasbiztosítást, amikor külföldre utazik. A másik ötven százalék vajon mire vár?

Úgy érzem, hogy az utasbiztosítás témája nincs a helyén kezelve. Egy élet- vagy egy lakásbiztosításhoz képest sokan úgy gondolják, hogy ez valamilyen kis egyszerű termék, amely csak néhány napra, vagy egy-két hétre szól, és ezért nem igazán kell komolyan venni. De ez egy óriási tévedés. Az utasbiztosítás egy valóban egyszerű termék, de sok különböző szolgáltatást tud nyújtani, márpedig egy utazás során sok különböző problémával találhatjuk magunkat szembe.

Az utasbiztosításban nem az az érték, hogy milyen időtávot fed le, hanem az, hogy – az otthonuktól akár több ezer kilométerre – kiszolgáltatott helyzetbe került embereken tud gyorsan és hatékonyan segíteni.

– magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

Aki külföldre utazik, kivonul a saját személyes komfortzónájából, ráadásul sokan utaznak úgy, hogy még nyelveket sem beszélnek. A kiszolgáltatott helyzet pedig meg tudja keseríteni a nyaralást, amire pont azért megyünk, hogy kipihenjük a hétköznapi stresszt.

Az utasbiztosítás csökkenti a kiszolgáltatottság érzését?

Minél drágább egy utazás, annál nagyobb lesz az ügyfél veszteségérzete, ha valami nem a tervek szerint alakul. Amikor egy három-, négytagú család az éves nyaralásról dönt, az utazás költsége akár több százezer forintra is rúghat. Mivel egy jól összerakott utasbiztosítás a mögötte álló készenléti szolgáltatással együtt baj esetén komoly segítséget nyújt, a család nyugalma érdekében egy olyan pár ezer forintos tételen, mint az utasbiztosítás nem érdemes spórolni.

Mindenképp nézzük át az utasbiztosítási feltételeket, mert teljesen felesleges lehet a légikatasztrófa elleni védelem, ha autóval utazunk a horvát tengerpartra.

– hívja fel a figyelmet Sebestyén László.

Az utasbiztosítás testre szabása, „utazásra szabást” is jelent, egyszóval ne kérjünk védelmet olyan opciókra, amelyek biztosan nem fordulnak elő. Ugyanazért a pénzért viszont kérhetünk többlet szolgáltatásokat is.

Mindenképp nézzük át az utasbiztosítási feltételeket, mert teljesen felesleges lehet a légikatasztrófa elleni védelem, ha autóval utazunk a horvát tengerpartra. – hívja fel a figyelmet Sebestyén László. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Milyen többletszolgáltatásokra gondol?

Az utasbiztosítások piacán korábban az úgynevezett standard „dobozos termékek” domináltak. Ugyanazt vettük meg, amikor busszal mentünk síelni Ausztriába, mint amikor a tengerpartra utaztunk repülővel. 2013-ban fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a dobozos termékek helyett inkább testre szabható szolgáltatásokkal lenne érdemes megjelenni a piacon.

  • Az előbbi horvátországi példánál maradva a repülő és poggyászbiztosítás helyett kérjünk inkább vízi sportokra vagy medúza csípésre védelmet.
  • Tengerentúli utazásoknál pedig arra figyeljünk, hogy mekkora az adott csomagban a betegségtérítési, illetve a felelősségtérítési összeg. Egy bokaficammal akár tízmillió forintos kórházi költségekbe is belefuthatunk.

Az ügyfelek nem gondolják végig, hogy mi jelentheti számukra a legnagyobb kockázatot. Éppen ezért, ha valaki a Netrisk.hu oldalán köt utasbiztosítást, mi felkínáljuk azokat az opciókat, amelyek egy adott típusú utazásnál vagy országnál relevánsak lehetnek.  

Előnyösebb ezek szerint online utasbiztosítást kötni, mint személyesen az utazási irodában?

Akik a klasszikus módon utazási irodában intézik a nyaralásukat, azoknak utazás mellé általában „csomagolnak” valamilyen biztosítást. A választék viszont itt lényegesen szűkebb, mivel az irodák sokszor egy adott biztosítóval direktbe vannak leszerződve. Akik önállóan szervezik az utazásukat általában valamilyen összehasonlító portálon foglalnak szállást, nekik az utasbiztosítások területén is hasonló elvárásaik vannak. Egyre többen mennek úgy nyaralni, illetve télen síelni, hogy keresik az online utasbiztosítás kötésének lehetőségét és az olyan megoldásokat, ahol testre szabhatják azokat.

Egyre többen mennek úgy nyaralni, hogy keresik az online utasbiztosítás kötésének lehetőségét – magyarázza Sebestyén László | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Olvasson tovább, következik a második rész: Biztosítási tippek: Így kössön okosan utasbiztosítást

Vissza

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...