Kövesse Facebook oldalunkat!

Az építőipar húzóágazat Magyarországon, a fővárosban akármerre nézünk szinte mindenhol darukat látunk. A fejlesztések a járványhelyzet ellenére sem álltak le, a munka a zárás alatt is folyamatos volt. Rengeteg lakópark és irodaház nőtt ki a földből ez idő alatt; a kényszerű távmunkával töltött hónapok után – amikor végre újra előbújhattunk otthonainkból – meglepve konstatálhattuk a változásokat. Érthető, hogy ilyen helyzetben trendinek számít, ha valaki be szeretné pótolni a lemaradásokat és ki-ki a maga módján kisebb vagy nagyobb mértékű lakásfelújításba kezdene – ha tudna. Ha lenne szakember és leginkább elérhető árú építőanyag, mivel ebből a kettőből egyértelműen hiány van. – Villei-Pribék Ádámmal, a HUNInsurance Biztosítási Alkusz Kft. hitelbiztosítási szakértőjével beszélgettünk, az építőipari piacon végbemenő folyamatokról.  

 

Úgy tűnik a toronydaruk a budapesti városkép részévé váltak, akármerre fordítjuk a fejünket láthatjuk, hogy mindig épül valami. Milyen állapotban vannak jelenleg a hazai üzleti vállalkozások? Túléltük-e már a válságot?

2020-ra a hitelbiztosítók még sokkal sötétebb jövőképet vizionáltak, mint ami valójában megvalósult. Szerencsére – habár még nem látjuk pontosan, hogy a 2021-es év merre tart – bátran kijelenthetem, hogy már most sokkal derűsebbek a kilátások. Majdnem mind a három hitelbiztosító a csőd, illetve a felszámolási eljárások számának 10-20 százalékos növekedését prognosztizálta, de szerencsére a növekedés üteme eddig ennél alacsonyabb volt. Ugyancsak szerencse, hogy a 2020-as év második felére prognosztizált káresemények számának 80-90 százalékos növekedése is elmaradt*.

Jelenleg az iparági szereplők arra várnak, hogy a hitelmoratórium kifutása, illetve a gazdaságélénkítő intézkedések milyen hatással lesznek a piacra.

– mutat rá Villei-Pribék Ádám. 

Sokan azt mondják, hogy a moratórium kifutásával sok vállalkozás fog nehéz helyzetbe kerülni, így leginkább ezen a területen valószínűsítik, hogy a felszámolások számánál ez fog vissza köszönni.

KORBBAN ÍRTUK

Az építőipari körbetartozások és a hitelmoratórium lejárata még sok fejtörést okozhatnak

Nem következett be ugyan a hitelbiztosítók által prognosztizált 10-20%-os növekedés a felszámolási és a csődeljárások tekintetében a tavalyi évben, az építőipari körbetartozások és a hitelmoratórium lejárta miatt azonban még idén sem lélegezhetnek fel az érintett vállalkozások.

Ezek szerint eddig megúsztuk nagyobb baj nélkül, viszont az utóbbi időben elkezdtek elszállni az árak az építőiparban. Mire lehet számítani az év hátralévő részében?

Az építőipar tekintetében tény, hogy a biztosítók árgus szemekkel figyelik a piaci szereplőket, folyamatosan monitorozzák ezeket a cégeket, így próbálják kordában tartani a kockázataikat. Ha valamilyen probléma körvonalazódik a gazdaságban, akkor az építőipar általában az a terület, ami képes ezt előre jelezni – így persze lépéseket is lehet tenni a megelőzés érdekében. Most úgy állunk, hogy a késedelmes fizetések aránya – a 2020 évi 4%-ról  – 2021-ben felugrott 8%-ra. A késedelmes fizetések pedig idővel lánctartozási spirált idézhetnek elő**.

Villei-Pribék Ádám, a HUNInsurance Biztosítási Alkusz Kft. hitelbiztosítási szakértője. | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Ha az alapanyagok továbbra is ilyen mértékben drágulnak, akkor szinte biztos, hogy ez valahol vissza fog ütni; a kereslet és a kínálat találkozási pontja várhatóan elcsúszik. Vevőkből nem lesz hiány, csak épp nem azon az árszinten, ahol az ingatlanokat majd kínálni fogják. Amennyiben a kereslet és a kínálat tartósan nem találkozik, az törést okozhat.

Milyen törésre gondol? Megzuhanhatnak az ingatlanárak?

Ha megnézünk egy ingatlanbefektetést, akkor azt lehet látni, hogy viszonylag ritka, hogy – miután a piac elért egy átlagos árszintet – a négyzetméterárak nagyon visszakorrigáljanak. Nem várható, hogy a jelenlegi helyzetben az ingatlanárak elinduljanak negatív irányba, ugyanakkor az is kérdéses, hogy az áremelkedésnek a most láható üteme meddig tartható. Egy ponton a kereslet biztosan azt fogja mondani, hogy eddig és ne tovább.

Meddig tudják lenyelni az építőanyagárak emelkedését az ingatlanfejlesztők?

Az építőanyaggyártók és a kivitelezők a hirtelen áremelkedés miatt egyelőre nem tudnak minden áremelkedést azonnal tovább érvényesíteni. Ez nyilvánvalóan csökkenti a betervezett haszonkulcsot, ami pedig kockázatosabbá teszi ezeknek a cégeknek a működését pénzügyi oldalról. Az áremelkedésnek egyébként nem csak a mértéke, de a kiterjedése is óriási: nem csak egy-egy termékkör érintett, hanem szinte minden: vas- és acéláruk, faáruk, szigetelőanyagok, elektromos szerelési anyagok és még sorolhatnám.

Vannak, akik már három számjegyű növekedést vizionálnak, de ilyen mértékű drágulás véleményem szerint irreális és nem is lesz tartható.

– vélekedik Villei-Pribék Ádám.

Villei-Pribék Ádám, a HUNInsurance Biztosítási Alkusz Kft. hitelbiztosítási szakértője. | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Nagyjából mekkora kitettséget okoz egy építőipari vállalat életében, ha a halasztott fizetéssel vásárlók miatti kockázatok nincsenek megfelelően kezelve?

Vállalati csődök – és ezen belül is az építőipari csődök – nagy része abból fakad, hogy a vevőnél lévő kintlévőségek nem folynak be határidőre. Az építőipar egyébként iszonyatosan nagy számokat tud produkálni e tekintetben. A jelenlegi helyzetben egy cégvezetőnek ezeket nem szabadna elengednie a füle mellett, mivel a piacon egyre növekszik a bizonytalanság; és nem csak a lakáspiacon, de az irodaházi fejlesztések tekintetében is.

KORBBAN ÍRTUK

Hitelbiztosítás: Eszik vagy isszák? – Milliárdos forgalmú cégeknek recept nélkül is ajánlott

A körültekintő és felelős üzleti gondolkodás a hazai cégek többségénél ma még hiányosság; különösképpen jelen van a probléma a gyors fejlődésnek indult vállalkozásoknál, ahol egy-két lépést kihagyva, az üzletmenet biztonságát feláldozzák a növekedés oltárán.

Az elmúlt másfél éveben jelentősen megváltoztak az irodahasználati szokásaink. A munkaerő csak lassan és óvatosan tér vissza az irodákba, vagy továbbra is otthonról dolgozik. Milyen kockázatok maradtak az irodapiaci szegmensben?

A magyarországi cégek szinte egyik pillanatról a másikra álltak át távoli munkavégzésre a pandémia miatt. A hosszú hónapok alatt ez az újfajta rutin beépült az emberek mindennapi életébe; volt, akinek új volt ez a szituáció és volt, aki már régebbein is dolgozott otthonról – egy a lényeg, hogy mára már szinte mindenki hozzászokott a távmunkához.Emiatt viszont jelenleg senki sem látja azt, hogy azok az üzleti vállalkozások, amelyek – a részben vagy egészben – home office-os működésre álltak át vajon mikor és milyen mértékben fognak majd visszatérni az irodába. Visszatérnek-e egyáltalán? – Lehet, hogy sokáig kell várni a visszatérésre, de az is lehet, hogy kevesebb irodaterületre lesz szükség. A cégek egy része már most hibrid üzemmódra áll át, például 3-4 nap iroda / 1-2 nap távmunka felállásban üzemel. Ez egy nyitott kérdés, ami igen komoly bizonytalanságban tartja az ingatlanpiacnak ezt a szegmensét és emiatt akár komoly kockázatok forrása is lehet.

A munkavégzési szokások megváltozása nagymértékben fogja befolyásolni az irodák iránti keresletet, ami pedig a befektetőknek és kivitelezőnek egyaránt okoz álmatlan éjszakákat.

– magyarázza Villei-Pribék Ádám.

Villei-Pribék Ádám, a HUNInsurance Biztosítási Alkusz Kft. hitelbiztosítási szakértője. | Fotó: Biztosító Magazin / Kocsis Ferenc Árpád.

Nem lehet tudni ugyanis, hogy lesz-e még igény – és ha igen mekkora – az újonnan épülő irodaterületekre? Mit kezdenek a megépült, de ki nem használt irodákkal? Ennek folyományaként pedig a finanszírozók is kevésbé lesznek nyitottak arra, hogy az ilyen típus ingatlanprojektekre komolyabb pénzeket tegyenek. – zárja gondolatait Villei-Pribék Ádám.

* https://www.eulerhermes.com/hu_HU/hirek-es-elemzesek/friss-hirek/trendfordulo-emelkedhet-a-vallalati-behajtasi-ugyek-szama.html

** https://24.hu/fn/gazdasag/2021/05/10/koronavirus-epitoipar-lanctartozas-evosz

(x) Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Hunagrikum Biztosítási Alkusz Kft. támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...