Kövesse Facebook oldalunkat!

Az ötödik Orbán-kormány miniszterjelöltjeinek bizottsági meghallgatásán Nagy Márton – akkor még leendő – gazdaságfejlesztési miniszter megerősítette, hogy a biztosításnak a stratégiai ágazatok közé kell tartoznia Magyarországon. Ennélfogva kívánatos, hogy a hazai tulajdon részaránya növekedjen és tartósan megmaradjon egy bizonyos – az ilyen ágazatokra általában jellemző – szinten. A kormány ezt megelőzően már tett lépéseket ennek érdekében, amikor tulajdonrészt szerzett az Aegon és az Union biztosítókban. A két társaság piaci részesedése együttesen közel 20 százalék, éves díjbevételük pedig 240 milliárd forint körül alakul. A két cég együttesen vezető szerepet tölthet be a hazai biztosítási piacon. A tranzakció részleteiről, illetve az állami szerepvállalásról Kovács Zsolttal, az Aegon Biztosító nemrég kinevezett vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Hogyan került a biztosítási szakmába, mióta dolgozik az Aegonnál?

30 éve vagyok a pályán, életem jelentős részében a pénzügyi szektorban dolgoztam, az Aegon Biztosító menedzsmentjébe a Magyar Állam szerepvállalását követően érkeztem meg. Korábban jó néhány évet töltöttem alapkezelői-vagyonkezelői oldalon is, ahol megtakarításokat, nyugdíjpénztári, illetve biztosítói vagyonokat – többek között például unit linked szerződéseket – kezeltem. Ezt követően 2010-ben az ING Biztosítónak lettem a vezérigazgatója, de vezettem több állami céget, igy a negyedik mobilszolgáltatót és az MFB Invest-et is, illetve a MFB vezérigazgató-helyettesi pozícióját is betöltöttem. Az elmúlt évtizedekben sokféle tapasztalatot szereztem, hiszen 2008 előtt a pénzügyi és biztosítási piacok dinamikusan növekedtek, amit az akkori válság rövid idő alatt megtört. Ebből kifolyólag lehetőségem volt mindenfajta gazdasági és üzleti ciklusban és környezetben dolgozni. Igy a mostani kevésbé kiszámítható helyzet sem teljesen ismeretlen számomra.

KORÁBBAN ÍRTUK

Újabb részletek derültek ki az Aegon és az Union Biztosító tulajdonrészeinek megvásárlásáról

Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel csütörtökön.

Mi a véleménye a gazdasági kilátásokról, illetve ezek biztosítási szektorra gyakorolt hatásáról?

Az elkövetkező évek nem lesznek könnyűek, ez már biztosan látszik. Három dolgot emelnék ki ezzel kapcsolatban:

  • A gazdasági növekedés utóbbi években megszokott üteme nyilvánvalóan valamilyen mértékben sajnos átmenetileg le fog lassulni.
  • A lassulás valószínűleg növekvő inflációval jár majd együtt, ami persze a díjak emelkedésében is meg fog mutatkozni; az indexálás kvázi „más műfajjá” válik. A kárinfláció pedig előbb-utóbb ugyancsak érzékelhető lesz.
  • Az elmúlt két évben a biztosítási piac kifejezetten válságállónak bizonyult, amely stabilitást a szomszédos országban zajló háború valószínűleg prolongálni fog.

Felértékelődik tehát a biztosítótársaságok szerepe az ilyen bizonytalanabb időszakban, hiszen egy felkészült tanácsadó – illetve a mögötte álló biztonságot jelentő intézmény – azt sugallja, hogy segíti az ügyfeleit elnavigálni ezekben a zavaros időkben.

Kovács Zsolt, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese | Fotó: Aegon.

Elképzelhető akár további díjbevétel-növekedés is?

Az elmúlt évek rekordnövekedése és rekordbevételei nem kis részben klasszikus, egyszeri díjas szerződésekből származtak. A növekedés jelentős része olyan befektetésből jött, ahol a piacok jól teljesítettek. Jelenleg nem rosszak az állampapírok sem, akár 6-7 százalékos hozam is elérhető, amely bizonyos célszegmensnek segítséget jelent. Tegyük hozzá, hogy az ügyfelek a biztosítóktól is kaphatnak olyan termékeket, amelyek – különös tekintettel ez elmúlt évek covidos tapasztalataira – stabilitást és támaszt jelentenek a nehéz időkben; a bankoktól ilyet nem fognak tudni kapni. Nem-élet ágon a díjbevétel további növekedése összességében nem elképzelhetetlen, élet ágon viszont a díjbevételek emelkedésének dinamikája, a befektetési környezet romlása miatt, valószínűleg nem tartható már fenn.

Megítélése szerint milyen kihívások előtt áll jelenleg a hazai biztosítási piac?

A digitalizáció kezd némileg megosztó témává válni. Alapvetően szeretjük pozitív kontextusban felvázolni – ilyen tekintetben persze büszkék is vagyunk például a DJP díjra, amit nemrég elnyertünk – viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy a digitalizációval mégsem lehet mindent megoldani. Magyarországon belül az egyes régiók különböző digitális fejlettségi szintet mutatnak, a célpiacok jelentős része tehát csak részben van felkészülve a digitális ügyintézésre. Szerencsére az Aegon-nál minden ügyfelünknek igyekszünk segíteni, bevonva a tanácsadókat, és az értékesítési partnereket is, így mi meg tudjuk oldani, hogy mindig legyen valaki, aki a digitális csatornákon végigvezeti az ügyfeleinket. Összességében úgy vélem, hogy a biztosítási szakmában a személyes kapcsolattartás továbbra is meghatározó lesz az ügyfélkiszolgálás során. Ennek a minőségét természetesen tudjuk digitális eszközökkel támogatni.

Kovács Zsolt, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese | Fotó: Aegon.

Milyen mértékű állami szerepvállalásra számíthat a szakma?

Az Union és az Aegon együttes piaci részesedése 19-20 százalék körül van. Alapvetően az lenne az ambícióink, hogy ezt a szintet tartósan meg tudjuk őrizni. Amennyiben ezt sikerül abszolválni, akkor nem kizárt az expanzió sem, az Union Biztosítóval együtt erősek vagyunk a piacon. Hozzáteszem, hogy megnyílhatnak olyan szegmensek – leginkább a vagyonbiztosítás kapcsán – ahol kevésbé vettünk eddig részt, amelyek teret adhatnak a további bővülésre. Természetesen ezek az üzletek nem hullanak majd az ölünkbe, keményen meg kell dolgozni értük, szolgáltatni pedig ugyanolyan minőségben kell mind az állami tulajdonú cégek, mind a privát ügyfelek esetében.

Milyen lehetőségei, kihívásai vannak az alkuszi, illetve a banki területnek?

Az alkuszi szektor kiemelkedően fejlett hazánkban, az eredményünk több mint 40 százaléka ebből a területből származik, ami kulcsfontosságú és tovább fejlesztendő a társaság életében. Természetesen a banki csatornákban is történtek fejlesztések, így ebben az irányban tovább lehet majd építkezni. A bankok szerencsére megértették, hogy miért jó üzlet számukra, ha biztosításokat is értékesítenek, a hazai bankbiztosítási piac pedig kifejezetten ígéretesnek mondható. A VIG csoportnak például az Erste Bankkal vannak stratégiai szintű együttműködései e területen. Vezető biztosítóként az Aegonnak is ki kell vennie a részesedését ebből a területből, a csoport szintű kapcsolat komoly potenciált jelenthet számunkra.

Kovács Zsolt, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese | Fotó: Aegon.

Az új pozíciójához kapcsolódóan milyen személyes tervei és stratégiai célkitűzései vannak?

Úgy vélem, szerencsés helyzetben érkeztem a céghez és őszintén szólva szívesen megérném a nyugdíjas kort az Aegon Biztosító menedzsmentjében. Korábban is dolgoztam már holland tulajdonosi hátterű vállalatoknál és az a tapasztalatom, hogy ezek mind erős és meghatározó belső vállalati kultúrával rendelkeznek, és ez komoly alapot ad a további építkezésre az új tulajdonosi kör mellett is. Itt vannak 30 éve és minden bizonnyal itt lesznek még száz év múltán is. A Magyar Állam, illetve a VIG sem gondolkodik másként: sőt, nemcsak hosszú távra terveznek, de komoly ambícióik is vannak. Mivel mindkét tulajdonos meghatározó szereplője a Közép-Európai régiónak, szerepvállalásuk e szektorban a biztosítási szakma fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...