Kövesse Facebook oldalunkat!

Ismét egyre több új lakópark épül, a fővárosban az átlagos négyzetmáter árak pedig az egymillió forintot közelítik. Ezzel párhuzamosan persze a használt lakások ára is szépen emelkedik. Hogyan jussunk okosan lakáshoz ilyen piaci körülmények között? A Biztosító Magazin ennek járt utána: Kali József, személyes pénzügyi és biztosítási tanácsadót kérdeztük, mire számítson az, aki most vág bele a lakás projektbe?

Országszerte jelentősen drágultak a lakások, az ingatlancégek évek óta emelkedő árakról számolnak be. Hogy lehet manapság jó üzletet csinálni?

 „Nevezz be a saját életedbe!” – ezt szoktam tanácsolni az ügyfeleimnek. Aki felelősségteljes életet akar élni, annak gondoskodnia kell saját magáról és a családjáról is. Van aki szerint ez könnyebb, mint korábban, hiszen sokféle támogatás érhető el a piacon. Mások szerint viszont szinte lehetetlen ilyen magas ingatlanárak mellett fészket rakni. Egy biztos, ha benevezünk – tehát lépéseket teszünk – akkor van esély.

Annak ellenére, hogy az ingatlanárak az utóbbi időben teljesen elszálltak, mindig ki lehet fogni egy-egy jó vételt. A lényeg, hogy ilyenkor gyorsan tudjunk lépni, azaz legyen elegendő tőkénk. Akár saját megtakarításból, akár banki finanszírozással a hátunk mögött, fontos, hogy „le tudjunk csapni” a kínálkozó lehetőségekre. Készpénz esetén ez könnyűnek ígérkezik, azonban akik hitelt is igényelnek, gyakran lépéshátrányban lehetnek – pedig nekik is van megoldás. Lehetőség van – még a lakás kiválasztása előtt – a bankoktól banki ígérvényt kérni, amely 6 hónapig biztosít egy pénzügyi keretet, amelyet rövid időn belül, le lehet hívni, ha horogra akadt a lakás.

Sokan nem tudnak annyi pénzt kiadni egy lakásra, mint amennyiért hirdetik. Ők mit tehetnének?

Nem árt résen lenni. Elnézve az ingatlanárakat, már egy átlagos lakás megvásárlása is komoly erőfeszítést és elköteleződést igényel a családok részéről. Viszont nem csak az ingatlanárak emelkedése okoz kihívásokat a lakásvásárlákor.

Miután megjelenik egy hirdetés előfordulhat, hogy – ha jó adottságú az ingatlan – felfelé alkudják az árakat.

– hívja fel a figyelmet Kali József.

A vevők a magasabb árakért jobb minőséget szeretnének kapni. Több olyan ajánlat is elérhető a piacon, aminek az a célja, hogy megkönnyítse az otthonhoz jutást. Népszerűek a lakástámogató pénzügyi konstrukciók, a hitelek és az lakástakarék szerződések.

Mielőtt beleugrunk egy hitelbe, számoljunk! Figyeljünk oda, hogy milyen önerővel indítjuk el a lakáshitelünket és gondoljuk át, hogy – reálisan számolva – milyen időtávra adósítjuk el magunkat. Ezek tíz-húsz évet átívelő pénzügyi döntések. Meghozataluk előtt érdemes kikérni szakember véleményét is.

Ez is érdekelheti:

Miben térnek el a 40-es korosztály és az Y generáció lakásvásárlási szokásai?

Miközben a 40-es és afeletti korosztály egyfajta területhez ragaszkodik, a fiatalabb generáció, sokkal rugalmasabb e tekintetben. Az Y generációs fiatalok ott alapozzák meg lakhatásukat, ahová éppen sodorja őket az élet. A lokáció iránti preferenciák nincsenek annyira kőbe vésve. A stabil bázis iránti igény, viszont mindenki számára alapvető.

Sokféle városi legenda kering az Y generációs fiatalokról. Sok közülük viszont már családanya vagy családapa. Saját lakásuk van és gyereket nevelnek. Tájékozottan jönnek el a tárgyalásokra és képben vannak a hitelekkel kapcsolatban.

Miben tud segíteni egy pénzügyi tanácsadó a lakáshitel konstrukciók kiválasztása során?

Szinte mindenben, amit egy online tarifáló programmal nem tudunk elvégezni. Vannak dolgok, összefüggések amivel személyre lehet szabni a hiteleket is. Mégiscsak a sok bank közül végül csak egyet választhatunk. A lakás egy alapvető szükséglet az ember éltében. A fedél a fejünk fölött ugyanolyan fontos, mint az étel vagy, a ruházat. Aki nem lép időben, egész életére lakás nélkül maradhat – ha csak nem örököl valahonnan.

Azokban a családokban, ahol még az előtakarékosságot sem tartják fontosnak, 40-50 éves korukra sem tudják elérni azt, hogy saját lakással rendelkezzenek.

– magyarázza Kali József.

Sok ügyfelem már a gyerekeinek is képeznek egy takarékossági számlát – sokuk a családi pótlék összegét irányítják oda – hogy időben felkészüljenek erre a nagy feladatra. Jó hír, hogy több megoldás is elérhető ebben a témakörben.

Kali József, az Év pénzügyi tanácsadója díjakkal – immáron sokadik alkalommal. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu.

Milyen kedvezményeket lehet ma igénybe venni a piacon, ha magunknak vagy ha gyerekünknek szeretnénk ingatlant vásárolni?

Egy idejekorán elindított lakástakarékpénztári szerződéssel rengeteget segíthetünk gyerekeinknek, de akár magunknak is. Az állami támogatást ugyan már nem lehet igényelni, azonban hogy ne csak sodródjunk a jövő felé, hanem mi fogjuk a gyeplőt, a jelenben kell célokat kitűznünk és döntéseket hoznunk. Ez pedig tudatosság nélkül nem megy. Ezzel jelentős életkezdési támogatáshoz tudjuk segíteni őket, különféle garanciákkal körbe bástyázva. A saját lakásprojekt finanszírozását gyerekeinknek így nem kell a nulláról kezdeniük.

Ha ez nem volna elég, akkor a CSOK támogatás is a rendelkezésükre áll, ami szintén nagyon népszerű Magyarországon. A Kedvezmény két részből tevődik össze: a vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből. Sőt, az idei évben további családtámogatási programokra is számíthatunk. Látni kell viszont, hogy mindegyik támogatásnak az alapja, hogy valamekkora önerővel rendelkezzünk.

Érdemes a lakás vételárának legalább a 30-40 százalékát önerőnek összerakni.

Ha egy lakáson nagy a tartozás, akkor egy munkahelyváltás vagy egészségügyi probléma estén az egyik legféltettebb vagyontárgyunkat tesszük kockára.

– figyelmeztet Kali József.

Ha pedig már megszereztük ezt a vagyont, akkor alapvető törekvésünk, hogy meg is védjük. Ezért ne feledkezzünk majd el a lakásbiztosításról sem, illetve személyünk biztosításáról – ember casco-ról.

Ez is érdekelheti:

Kali József NÉVJEGY

Személyes pénzügyi tanácsadó, pénzügyi coach. 21 éve foglalkozik pénzügyi és biztosítási tanácsadással, több mint kétezer háztartással tart fenn szoros kapcsolatot.
Több, mint 10 éve tagja az Egymillió Dolláros Kerekasztalnak, mint független és nemzetközi szervezetnek, melynek tagjai kivételes szakmai tudásukról, szigorú etikai normáikról tesznek tanúbizonyságot.
Segítséget nyújt a személyes és családi pénzügyek megtervezésében; a hosszú távú stabil jövő megalapozása érdekében tanácsokkal segít kialakítani a jövedelmek okos elosztását és a kiadások visszafogást.
Ügyfeleivel még évek múltán is folyamatos bizalmi kapcsolatot tart fenn, mivel az emberi életút során jelentkező tipikus anyagi problémákra, kihívásokra (pl. lakásvásárlás, tanulás, egészség, nyugdíj stb.) is személyre szabott megoldásokat kínál.

(x) Szponzorált tartalom, a cikk megjelenését a JOE Bt. támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...