Sokan vagyunk, akik egész évben várjuk, hogy a nyári hónapokban egy kellemes utazás során kipihenjük a munkás hétköznapokat. Azonban érdemes lehet a nagy rohanásban egy percre megállni és végig gondolni, hogy minden rendben lesz-e a pihenés alatt őrizetlenül maradó lakásunkkal. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha huzamosabb ideig otthon tartózkodunk, hiszen ilyenkor az üresen álló nyaralónk biztonságára érdemes figyelni. Az Allianz Hungária Biztosító ezúttal nyaralók és lakások biztosításával kapcsolatban ad hasznos tippeket a Biztosító Magazin olvasóinak.

Kezdődnek a nyári szabadságok, amiket sokan a saját nyaralójukban töltenek. Mire figyeljünk oda ebben az időszakban?

Mivel a nyaralónk az év nagy részében üresen áll, ezért a biztonságára érdemes különös figyelmet fordítani. Az egyes károk kockázata itt nagyobb lehet, mint az állandóan lakott épületeknél. Általában később észleljük, ha káresemény történik, így nem tudjuk gyors közbeavatkozással megelőzni a jelentősebb kárt.

Milyen kockázatok merülnek fel a nyaralóknál?

  • Az Allianz sokéves statisztikái szerint a csőtörés, az üvegtörés, a vihar, a beázás egész évben a leggyakoribb káresetek közé tartoznak.
  • A betöréses lopás miatti károk száma is kiemelkedő. A nyaralói esetek sajátossága, hogy míg a betörők más ingatlan esetén jellemzően csak pár percet töltenek a helyszínen, egy nyaralóövezeti elkövetés során ennél jóval hosszabban is elidőzhetnek a lebukás veszélye nélkül.
  • Az ellopott vagyontárgyak mellett sok esetben még az épületet is megrongálják a hívatlan látogatók. Így összességében még nagyobb kárunk származhat abból, ha betörnek a nyaralónkba.

Téli-nyári üzemmódban: életmódtól és évszaktól függően változnak a kockázatok

  • A nyaraló biztosításával kapcsolatban – az év különböző időszakainak kockázataira gondolva – az Allianz szerint más és más szempontokat kell figyelembe vennünk. A biztosítás kötésekor ezért érdemes néhány dolgot megfontolni:
  • A nyári időszakban gyakrabban tartózkodunk ott: előfordul, hogy hetekre beköltözünk, és magunkkal visszük vagyontárgyainkat, háztartási eszközeink egy részét, laptopot, mobiltelefont, kerékpárt és még sorolhatnánk.
  • Késő ősztől tavaszig az épületet általában lezárjuk, ezután hosszabb időszakra magára marad. Ebben az időszakban egy kisebb káresemény vagy figyelmetlenség is komoly károkat okozhat, pl. egy elfagyott vízvezeték vagy egy rosszul elzárt csap miatt elfolyt víz mennyisége, vagy az elázott berendezési tárgyak és az épület károsodása.

Ez is érdekelheti:

De gondoljunk a lakásunkra is, mi van akkor, ha a nyár folyamán egy hosszabb utat tervezünk? Hogyan tudhatjuk biztonságban az otthonunkat távollétünk alatt is?

Amennyiben előre tudjuk, hogy egy ideig nem fogunk lakásunkban tartózkodni, akkor az esetleges nem várt események ellen az Allianz által kínált különféle lakásbiztosítást kiegészítő szolgáltatásokkal is tudunk védekezni.

Az Allianzhoz érkezett kárbejelentések között szerepelnek olyan esetek, amikor a hosszabb nyaralás alatt a lakásban keletkezett károk nem csak a lakástulajdonosnak, de a szomszédoknak is komoly károkat okoztak. A biztosítónál találkoztak már olyan káreseménnyel is, amikor a lakók arra értek haza, hogy egy csőtörés következtében otthonukat elöntötte a szennyvíz, és milliós kár keletkezett, mert a teljes berendezést, sőt még a burkolatokat is cserélni kellett.

Sok esetben egy csőtörés nemcsak az adott lakásban okoz kárt, hanem eláztatja a szomszédokat is.

Ehhez hasonló esetekre az Allianz azt tanácsolja, hogy jó, ha előre felkészülünk arra, hogy érdemes felelősségbiztosítást, valamint assistance szolgáltatást is választanunk a lakásbiztosításunk megkötésénél – vagy annak felülvizsgálatánál.

Körültekintéssel posztoljunk a közöségi média oldalakra nyaralás alatt

Sokan szeretünk nyáron elutazni, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk és levezessük a munkás hétköznapok feszültségeit. A nyaralás során szeretjük itthon maradt barátainkkal, ismerőseinkkel megosztani, hogy épp merre járunk, mit csinálunk vagy épp mit eszünk vagy iszunk.

Azonban ne feledkezzünk el arról sem, hogy egy-egy posztunkkal azt is üzenjük, hogy – mivel épp nem vagyunk otthon – a lakásunk, családi házunk valószínűleg üresen áll (hacsak nem lakunk együtt valaki mással) Ezzel sajnos tippeket is adhatunk a betörőknek.

Az Allianz azt tanácsolja, hogy – ha tehetjük, – a nyaralásról készült képeket inkább a nyaralást követően osszuk meg.

Amennyiben mindenképp meg szeretnénk osztani az utazás során készített képeinket, akkor úgy állítsuk be a képek státuszát, hogy azokat csak barátaink-ismerőseink lássák.

Ez is érdekelheti:

[X] A cikk megjelenését az Allianz Hungária Biztosító Zrt. támogatta. Foto: Freepik

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...