A használt családi házak nem tartoznak a vevők kedvencei közé a budapesti ingatlanpiacon. Ennek oka egyrészt az árakban keresendő, másrészt abban, hogy nehezen találnak az igényeiknek megfelelőt. A keresést az is nehezíti, hogy egyre rosszabb minőségű a kínálat.

1Mi a helyzet a budapesti családi házak piacán?

El van tolódva a családi házas piac, és ki lehet jelenteni azt, hogy 3-5 millió forinttal túl vannak árazva az ingatlanok – vélekedett Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. De ennél is nagyobb probléma, hogy ezekért a magas kínálatai árakért olyan ingatlanokat lehet megvásárolni, melyekre még 10-15 millió forintot rá kell költeni, hogy lakhatóak legyenek.

A gyakorlatban tehát a vevők a 25-30 milliós befektetésükért kapnak egy nem túl jó állapotban lévő “Kádár-kockát”, amiből legfeljebb a falakat lehet megtartani, de adott esetben úgy is felfogható a helyzetet, hogy van egy telkük, egy biztos alapjuk egy elfogadható lokációban. A felújítással pedig nem csak az a gond, hogy sokba kerül, hanem az is, hogy jelenleg nem egyszerű folyamat a munkaerőhiány és a munkaerő minősége miatt – hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

A használt lakások piacán jelentkező gondokat az újépítésűek sem nagyon enyhítik, mert a megvásárolt telkeken vagy 4-6 lakásos társasházakat, vagy ikerházakat építenek a beruházók. Az ikerházak alapterülete jellemzően 100-130 négyzetméter között alakul, tehát 4 vagy több szobával rendelkeznek, áruk pedig a 40 millió forintot közelíti. Ha viszont központi elhelyezkedésű az ingatlan és jó a környék, akkor 40-50 millió forint közötti árra számíthatunk.

Zugló

A zuglói és XVI. kerületi családi házak piacára is az élénk érdeklődés jellemző, mivel az ingatlanpiaci fellendülést látva sokaknak megjött a kedve egy nagyobb, önálló ház vásárlásához – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak azonban nem alacsonyak: 50-60 millió forintba kerülnek a már elfogadható minőségű házak a két kerületben. A vevők persze 30-40 millió forintért kezdenek családi házat keresni, de hamar be kell látniuk, hogy a magasabb árak miatt hitelfelvétellel vagy egyéb megoldásokkal kénytelenek igazodni a helyzethez.

Az elképzelt 30-40 millió forintos összegért ugyanis csak egy telket vagy bontandó családi házat kaphatnak, azt is elsősorban a XVI. kerületben. Az újépítésűek esetében errefelé is inkább csak sorházakkal és ikerházakkal lehet találkozni, melyek árai a 40 millió forintos szint környékén indulnak, de ez még nagyon a “belépőszintet” jelenti. Ami anyagában, kivitelezésében, elhelyezkedésében magasabb minőséget képvisel, annál 50-70 millió forint közötti árakról beszélhetünk – jegyezte meg Sebestyén Tamás.

Dél-Budán Budafok az örök sláger

Ha Dél-Budán nézünk körül, akkor azt tapasztaljuk, hogy vonzó a vevők számára Budatétény családi házas része – mely egy magas presztízsű rész -, ahogy Rózsavölgy is, itt azonban 50 millió alatt nem találunk megfelelő állapotú ingatlant – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós szakmai vezetője. Az alacsonyabb presztízsű Nagytétényben a 25-30 milliós forintos házak iránt jelentős a vevői érdeklődés, míg Budafok örök sláger, 35-40 millió forintos lélektani határral. A XI. kerületben Péterhegy, Kelenvölgy és Sasad mind keresett részek, utóbbinál azonban kicsit magasabb árfekvéssel találkozunk.

Olvasson tovább, kiderül milyen házakat keresnek az agglomerációban

Vissza

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...