Kövesse Facebook oldalunkat!

A 2018-as év elejétől számos új szabály lépett hatályba az autópályás díjfizetésre vonatkozóan. A jó hír, hogy valamennyi újdonság kedvező az úthasználókra nézve. Ugyanis a jogalkotó célja az, hogy eltűnjenek azok a buktatók, melyek a jóhiszemű, ám figyelmetlen úthasználót szankcionálják. A legfontosabb tudnivalókat Dr. Sári Judit, a D.A.S. Biztosító szakértője foglalta össze a Biztosító Magazin ovasóinak.

Lássuk, melyek a legfontosabb változások

  • A véletlenül felhajtók örömére, a matricák érvényességi ideje, mondhatni a megvásárlást megelőző 60. percben kezdődik, ugyanis a megvásárlást megelőző 60 percben nem lehet pótdíjat kiszabni. Ez azt jelenti, hogy a díjköteles útszakaszra lépéstől számított 60 perc áll a rendelkezésünkre, hogy jogosultságot vásároljunk, természetesen csak akkor, ha erről előzetesen nem gondoskodtunk.
  • Némiképp változás állt be a pótdíjmaximalizálásra vonatkozó szabályokban is, hiszen a kérelem benyújtására a korábbi 15 nap helyett 75 nap áll a rendelkezésünkre.

A kedvezmény lényege pedig abban áll, hogy ha 1 adott időszakban kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettségünk keletkezik, azokat maximalizáltathatjuk 1 darab, kettő alappótdíjnak megfelelő összegben.

  • Újdonság továbbá, hogy az alappótdíjat 30 helyett 60 napos határidőn belül fizethetjük meg.
  • A nagycsaládos kedvezményt pedig immár nem csak a 4, hanem a 3 gyermek után járó családi pótlékban részesülők is kihasználhatják.
  • Végül pedig, ha az adott naptári napon átnyúló, érvényes matrica nélküli úthasználat első és utolsó észlelése között maximum 60 perc telik el, 2 helyett 1 pótdíj szabható ki. Tehát, ha például kedd este 23:45 perckor jogosultság nélkül hajtunk egy díjköteles útszakaszra, majd félóra elteltével, már a szerdai nap éjjelén 0:15 perckor hajtunk le, vagyis 2 naptári napot is érintettünk ez idő alatt, az új szabályok szerint csupán egy pótdíjat kell megfizetnünk.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...