Kövesse Facebook oldalunkat!

Európa-szerte nehéz gazdasági körülményeket okozott a háború és a szankciós energiaválság, amely Magyarországon is érezteti a hatását; a nehéz helyzet ellenére is a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a kedden elfogadott adótörvények alapján – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint a 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentik az adminisztrációt és egyszerűsítik a gépjárműadó szabályait.

A közlemény szerint Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

Brüsszel azonban úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak jövőre meg kell emelnie. Így 2024-től teljesíteni kell az uniós előírást, ezért Brüsszel nyomására a jövedéki adó szintjét jövőre az uniós minimumszinthez igazítják – írta a PM.

A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva ugyanakkor a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

A kormány jövőre is folytatja a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3 százalék volt az áfacsalás mértéke, mára ez 5,1 százalékra csökkent, ezzel Magyarország érte el az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt az áfacsalás elleni küzdelemben. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is.

A most elfogadott adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel a kormány megvédi a családbarát adórendszert, megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát. A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege így jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot – közölte a PM.

A jövő évi adótörvényeket az Országgyűlés 136 igen és 49 nem szavazattal elfogadta – jelezte a közleményben a tárca.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...