Kövesse Facebook oldalunkat!

Miniszterelnöki pályafutásának eddigi mélypontjára, most először negatív tartományba süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a kedden ismertetett legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos politikai fórum és blog a párttagság körében elvégzett vizsgálat alapján közölte, hogy

Sunak támogatottságának nettó egyenlege – vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 2,7.

Rishi Sunakot tavaly októberben választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így miniszterelnökké, miután elődje, Liz Truss – aki alig 45 napot töltött a párt vezetői tisztségében és a kormányfői poszton – belebukott a pénzügyminisztere által előterjesztett hatalmas ívű adócsökkentési program súlyosan negatív piaci következményeibe.

Sunak korábban a konzervatív kabinet legnépszerűbb tagjai közé tartozott: Boris Johnson akkori miniszterelnök kormányának pénzügyminisztereként tavaly júniusban még plusz 21,6 volt nettó népszerűségi egyenlege a párttagság körében.

Támogatottságának azóta elszenvedett jelentős visszaesése ellenére azonban Rishi Sunak még mindig sokkal népszerűbb, mint két elődje: Boris Johnson mínusz 33,8, Theresa May mínusz 51,2 ponttal érte el népszerűségi mélypontját a ConservativeHome havi felméréseiben.

A népszerűtlenek…

  • Johnson tavaly távozott a Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután nyilvánosságra került, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére saját kormánya által hozott szigorú intézkedések idején több – nem egyszer ivászattal egybekötött – partit rendeztek a Downing Streeten.
  • Theresa May a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről Brüsszellel kötött szerződés parlamenti elfogadtatására tett kísérletek többszöri kudarca után mondott le 2019-ben.
  • A ConservativeHome kedden ismertetett friss felmérése szerint Sunaknál jóval népszerűtlenebb Jeremy Hunt pénzügyminiszter, akinek támogatottsági egyenlege a párttagság körében mínusz 17.

…és a népszerűek

  • Ben Wallace védelmi miniszter ugyanakkor messze a legnépszerűbb: az ő nettó támogatottsági egyenlege plusz 77,1.
  • A második helyre James Cleverly külügyminiszter került plusz 54,4-es nettó népszerűségi aránnyal.
  • A felső tízes mezőnyben szerepel Suella Braverman belügyminiszter is plusz 30,4-es nettó támogatottsági eredménnyel.

A brit választók körében ugyanakkor a Konzervatív Párt továbbra sem tudja behozni hosszú ideje folyamatosan mért támogatottsági lemaradását.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov legfrissebb felmérése szerint a konzervatívokra jelenleg a választók 24 százaléka voksolna, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 46 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a 2024 végén esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választást.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...