Kövesse Facebook oldalunkat!

Ha az ukrán fegyveres erők nem nyerik meg a Donyeck megyei Bahmut (Oroszul Artemovszk) városáért vívott csatát, erősödni fog az Ukrajnára nehezedő nemzetközi és országon belüli nyomás annak érdekében, hogy számára elfogadhatatlan kompromisszumokat kössön Oroszországgal – vélekedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott, az Ukrajinszka Pravda hírportál által szerdán idézett interjúban.

Zelenszkij kijelentette, hogy bahmuti vereség esetén az ukrán társadalom kompromisszumot fog követelni.

Társadalmunk fáradtnak fogja érezni magát (Bahmut eleste estén), és arra fog kényszeríteni, hogy kompromisszumot kössek velük (az oroszokkal).

– mondta Ukrajna elnöke, de ehhez még hozzáfűzte, hogy ő egyelőre nem érez ilyen nyomást.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelytettes a Telegramon közölt bejegyzésében úgyszintén kijelentette: az oroszok a legnagyobb támadóképességeiket Bahmut irányában összpontosítják, és ezzel párhuzamosan propagandamédiájukban a Bahmutért vívott harcok témájára próbálják áthelyezni a hangsúlyt. Teszik ezt annak érdekében, hogy aláássák az ukránoknak az ország katonai vezetésébe vetett bizalmát a város védelmére vonatkozó parancsokat illetően.
Szavai szerint az orosz média a bahmuti helyzetet „apokaliptikusként” mutatja be, a városért vívott csatákat pedig „olyan tényezőként, amely végső soron befolyásolja a háború menetét”. Hozzátette:

Oroszország úgy véli, képes megijeszteni az ukrán társadalmat, hogy az végül nyomást gyakoroljon a katonai-politikai vezetésre a védekező műveletek leállítását követelve.

Szerinte ennek érdekében az oroszok egyebek mellett azt az üzenetet terjesztik, hogy Bahmutot nem érdemes megtartani, mert szinte mindent körülvett az orosz hadsereg, az ukrán erők hősiességét pedig felfújja az ukrán propaganda. Emellett az ukrán elnököt és Olekszandr Szirszkijt, az ukrán szárazföldi erők parancsokát igyekeznek vég nélkül lejáratni, és konfliktust próbálnak gerjeszteni az ukrán katonai vezetésben – jegyezte meg.

Maljar úgy vélekedett, hogy valójában a bahmuti harcok a háború aktív szakaszának részei. Ugyanolyan intenzívek, mint más kelet-ukrajnai térségekben, ahol január óta erőteljes ellenséges offenzíva zajlik.

Az ukrán katonák ugyanolyan hűségesen védik Bahmutot, mint bármely más települést

– emelte ki.
Hangsúlyozta, hogy Bahmut védelme most a hadműveleti-taktikai célszerűségen alapul, az ukrán katonai vezetés pedig hozzáértő és kiegyensúlyozott döntéseket hoz, amelyek célja a halaszthatatlan védelmi feladatok teljesítése.

Az ukrán légierő sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy szerdán lelőttek egy Sz-24M típusú orosz vadászbombázó gépet, amely Bahmut felé tartott.

  • Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 610 orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg 172 340-re nőtt.
  • Az ukrán erők ezen felül kedden megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, hét harckocsit és hat tüzérségi rendszert.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren közölte, hogy megérkeztek Ukrajnába az első Marder típusú páncélozott szállító harcjárművek Németországból.

A tárcavezető maga is kipróbált egyet, és videófelvételt tett közzé a járművek ukrajnai teszteléséről. Berlin negyven darab Marder harcjármű szállítására vállalt kötelezettséget

– emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál megyei kormányzók jelentéseiből készített napi összefoglalójában azt írta, hogy kedden nyolc régiót ért orosz támadás az ország keleti, déli és északi vidékein, aminek következtében hét polgári lakos sérült meg.

Nyitókép: Unsplash.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...