Kövesse Facebook oldalunkat!

Vlagyimir Putyin az orosz állampolgárságról szóló törvényjavaslatot nyújtotta be az Állami Dumának, ennek szövege megjelent a parlament alsóházának elektronikus adatbázisában.

Ez a szövetségi törvény szabályozza az Orosz Föderáció állampolgársága terén fennálló kapcsolatokat, beleértve az Orosz Föderáció állampolgársága megszerzésének és megszüntetésének indokait, feltételeit és eljárását.

– áll a dokumentumban.

Kik kaphatnak orosz állampolgárságot?

Az új törvényjavaslat több mint 20 további személyi kategóriát tartalmaz, akik egyszerűsített eljárás keretében kaphatnak orosz útlevelet, különösen:

  • honfitársak (a volt Szovjetunió polgárai és gyermekeik, az önkéntes áttelepítési program résztvevői);
  • Akiknek közeli rokonai Oroszországban élnek – oroszok;
  • Azok leszármazottai, akik állandóan az Orosz Birodalom vagy a Szovjetunió területén éltek (az Orosz Föderáció határain belül).

Ezenkívül a dokumentum rendelkezéseinek megfelelően csak az orosz állampolgárság felvétele marad az államfő joghatósága alatt marad. Ez most a következőket is tartalmazza:

  • a Nagy Honvédő Háború veteránjai, akik a volt Szovjetunió országainak állampolgárai;
  • olyan emberek, akik különleges szolgáltatásokat nyújtanak Oroszországnak;
  • azok, akik szakmájukból vagy képzettségükből, vagy egyéb okokból Oroszország érdeklődésére tartanak számot.

Bővül az orosz állampolgárként elismerhető személyek köre is:

  • a volt Szovjetunió azon állampolgárai, akik 1992. február 6-án Oroszország területén éltek;
  • Oroszország területén (RSFSR) született 1992. február 6. előtt;
  • akiknek legalább az egyik szülőjük születésnapján a volt Szovjetunió állampolgára volt, és állandó lakhelye Oroszországban (RSFSR) volt;
  • az a katonaság, aki hűségesküt tett a Szovjetuniónak vagy az Orosz Föderációnak, és 1992. február 6-án orosz katonai egységekben szolgált más államok területén.

Ugyanakkor az a tény, hogy más állampolgársággal rendelkeznek, nem tekinthető oknak az oroszként való elismerésük megtagadására.

Nem örökre szól…

A törvényjavaslat bevezeti az orosz állampolgárság megszüntetésének intézményét is. Bővül azoknak a cselekményeknek a listája, amelyek miatt elveszítheti az útlevelét: most a terrorbűncselekmények mellett néhány súlyos államellenes és kábítószer-bűncselekmény is szerepel majd benne.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...