Kövesse Facebook oldalunkat!

Egyáltalán nem alaptalanul mondják, hogy 2021 a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény éve, hiszen egymást érik azok a kedvezmények, amiket ezzel az állami támogatással kaphatnak az igénylők. A támogatás értéke több mindentől függ úgy, mint a gyerekek száma, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk-e, vagy esetleg a meglévőt szeretnénk bővíteni. A CSOK részleteiről nagyon sokan írtak már, mi ebben a cikkben szeretnénk egy praktikus útravalót adni mindenkinek, aki CSOK felvétel előtt áll.

Ki jogosult a CSOK-ra?

A támogatást meglévő és vállalt gyermek(ek)re egyaránt lehet igényelni, mind a kettő esetben más-más előfeltétel szükséges.

Meglévő gyerek(ek)nél szinte bárki jogosult a CSOK-ra. Lehet szó élettársakról, gyermeküket egyedül nevelő szülőkről ugyanúgy, mint házaspárokról. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

Vállalt gyerek(ek)nél azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Az életkort kizárólag a kérelem beadásakor vizsgálják.

Ki után vehető igénybe a CSOK?

Meglévő gyerek(ek)nél már 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. Akkor is igényelhető a támogatás, ha a már nagykorú gyermek nem tanul nappali tagozatos felsőoktatási intézményben, hiszen csak és kizárólag a gyermek életkora számít már a támogatásban.

Vállalt gyerek(ek) esetében az igényléskor még csak tervezett később születendő gyerek(ek), akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetében maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2.

Mi a helyzet a nem vérszerinti gyermekekkel?

Többek között 2021-re már lehet igényelni gyámság alatti gyerekekre is a támogatást, amennyiben már most is együtt élnek és együtt is költöznek majd az ingatlanba a CSOK-ot igénylő nevelőszülőkkel. Feltétel még, hogy a gyámsági viszony minimum 1 éve álljon fenn és a gyermek vér szerinti szülei elhunytak.

Mire lehet igényelni a CSOK-ot?

A támogatás ingatlancélra, vagyis vásárlásra, építésre és bővítésre fordíthatók, de pontosan megfogalmazva az alábbiak valamelyikére:

 • olyan új lakás vagy lakóház építésére, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkezik
 • olyan új lakás vagy lakóház vásárlására, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik
 • használt lakás vagy lakóház vásárlására
 • meglévő lakás vagy lakóház bővítésére

Mindezeken felül az ingatlannak még az alábbiakkal kell még rendelkeznie:

 • minimum 12 m2 szoba, fürdővel és főző helyiséggel
 • közmű által bevezetett villamos energia szolgáltatás
 • egyedi fűtés rendszer (központi vagy távfűtés is megfelelő)
 • egyedileg megoldott vagy közmű általi szennyvízelvezetés
 • közmű általi ivóvíz szolgáltatás, vagy ivóvíz minőségű kút az ingatlanhoz

Fontos tudnivalók még, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlanban csakis az igénylők szerezhetnek tulajdont, ez házastársak vagy élettársak esetén mindkét felet jelenti.

A már meglévő ingatlan bővítése esetén az igénylőknek minimum 50%-os tulajdonnal kell rendelkezniük az ingatlanban.

A szabályzat nem korlátozza, hogy az igénylőnek a CSOK-os ingatlanon kívül mennyi ingatlanja lehet és nem is kell a már meglévő ingatlant, vagy ingatlanokat eladni.

Támogatással történő vásárlás esetén az eladó és a vevő élettársak, valamint közeli hozzátartozói nem lehetnek. Közeli hozzátartozónak minősül a szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér és házastárs is.

Nyilatkozat vagy hivatalos dokumentum?

Az évek során jelentősen egyszerűbb és rövidebb lett a CSOK igényléshez szükséges dokumentumok listája. Mára már a legtöbb feltétel igazolására elfogadják azt is, ha az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan büntetőjogi felelősség vállalásával nyilatkozatot tesz, így nem szükséges mindenről hivatalos dokumentumot bemutatni. A nyilatkozatok valóságosságát minden esetben hatósági ellenőrzés keretében vizsgálják felül.

Ezeket a dokumentumokat kérik hivatalos formában:

 • Az igénylő(k) és a gyermek(ek) személyi igazoló okmányai úgy, mint a személyi igazolvány kiegészülve a lakcímkártyával és az adókártya
 • Amennyiben az igénylőnél a gyermek még nem született meg, de a magzat elérte a 12. hetet, akkor a várandósgondozási könyv leadása szükséges, vagy leadható egy hivatalos orvosi igazolás is pontosan rögzítve a várandósság fennállásának időpontját és tényét.
 • Országos Egészségügyi Pénztár által kiadott hatósági igazolvány a TB jogviszony igazolásához.

Ezek azok a feltételek, amelyekről nyilatkozni is lehet, de természetesen maradhatunk a hivatalos dokumentumos igazolásnál is:

 • Az igénylők házassága
 • Gyermekszületés
 • Gyermekelhelyezés
 • Örökbefogadás
 • Gyámsági jogviszony
 • Megváltozott munkaképesség
 • Köztartozás mentesség
 • Büntetlen előélet
 • Kizárólagos használati jog

A 2021-es év sok újdonságot hozott, ezért javasoljuk, hogy pénzügyeit ne bízza a véletlenre és kérjen szakértői segítségét, ha CSOK támogatással szeretne ingatlant vásárolni kiegészítve ÁFA visszaigényléssel és az illetékmentességgel. Egy hitelügyintéző segíthet kiaknázni és megfelelően, egyénre szabottan kombinálni az állami támogatásokat, így több maradhat a zsebében. Ne hagyja elveszni pénzügyeit! Kérjen szakértői segítséget! 

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...