Kövesse Facebook oldalunkat!

A székelyföldi Háromszék 31 településén gyújtanak őrtüzeket vasárnap este, a magyar államalapítás ünnepén – közölték az MTI-vel csütörtökön a szervezők.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete közleményében azt írta, hogy vasárnap 21 órakor 31 Kovászna megyei település dombjain gyúlnak ki a Szent István-napi őrtüzek.

Tamás Sándor területi elnök arra kérte a helyi magyar közösségek tagjait, hogy vegyenek részt a rendezvényeken. Arra emlékeztetett, hogy Szent István napja az összmagyarság ünnepe.

„Számunkra több egy naptári ünnepnél, benne van ezeréves történelmünk, hagyományaink, kultúránk. Mi itt, Székelyföldön az egységes magyar nemzet jegyében gyújtjuk meg idén is azokat az őrtüzeket, amelyek az éjszaka sötétjében lámpásként jelzik, hogy itthon vagyunk a Kárpát-kanyarban” – fogalmazott a politikus.

Az őrtüzeket augusztus 20-án 21 órakor gyújtják meg valamennyi településen, de számos helyen egész napos ünnepségekkel emlékeznek a helyi közösségek a magyar államalapításra. Az istentiszteletek, szentmisék mellett több helyen ételszentelés is lesz, néptáncbemutatókat, kulturális programokat tartanak.

Kézdiszentléleken ezen a napon tartják a perkői búcsút, amely a háromszéki római katolikus hívek legfontosabb rendezvénye. A körmenet délelőtt a Szent István-szobortól indul a település melletti dombon, a Perkőn található kápolnához, ahol az ünnepi szentmisét tartják. Délután hagyományőrzők lépnek fel, este az őrtűzgyújtás előtt a Republic együttes koncertezik.

Sepsiszentgyörgyön 19 órától a Szent István-szobornál lesz ünnepi műsor, amelynek keretében az új kenyeret is megáldják.

Nyitókép: Unsplash

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...