Kövesse Facebook oldalunkat!

A héten még szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti a nyári növények érési folyamatait – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hétben csak elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok, ráadásul éppen az Alföld középső részein esett a legtöbb eső, ahol a legnagyobb szükség volt rá. A talaj a hónap eleji kiadós esők után sokat száradt az elmúlt napokban, de a felső 20 centiméteres réteg csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet: az Alföld jelentős részén kritikushoz közelien száraz a talaj, aszályos területek is ott fordulnak elő.

Az elemzés szerint a kukorica sokfelé szépen fejlett, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte jót tett a többnyire a teljes érés állapotában járó állományoknak.

Békés vármegyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett táblák is, a Hajdú-Bihar vármegyei Mikepércs térségében pedig látni jégverte állományokat. A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét legvégéig még elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani, majd a jövő héten csütörtökig-péntekig csökken a csapadékhajlam és többnyire napos, száraz, meleg időjárás várható. Az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula 28-35 fok közötti csúcshőmérséklettel. Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, talán el is marad, azonban az éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak – írták.

Nyitókép: Unspalsh

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...