Kövesse Facebook oldalunkat!

2023 szeptemberében immár 12. alkalommal rendezték meg az INSCOM biztosításszakmai konferenciát Münchenben. Az innovatív eseményt a professzionális IT megoldások szállítására szakosodott német msg cég szervezte. A Biztosító Magazin rövid összefoglalójából kiderül miben gondolkodnak a biztosítási társaságok informatikusai.

Az esemény nemcsak érdekes betekintést nyújtott az iparág aktuális fejleményeibe, hanem értékes beszélgetéseket és kapcsolatépítési lehetőségeket is lehetővé tett a 260 résztvevő számára. Az idei INSCOM-ot Jürgen Zehetmaier, az MSG Csoport CEO-ja, valamint Andrea van Aubel, az MSG Life CEO-ja közösen nyitotta meg.

Andrea van Aubel, az MSG Life CEO-ja | Fotó: MSG / Inscom

Jürgen Zehetmaier megnyitójában felhívta a figyelmet a biztosítás világát jelenleg érintő különféle politikai és gazdasági kihívásokra, valamint hangsúlyozta az új technológiák – például a felhő és a mesterséges intelligencia – által kínált széles perspektívát is.

KORÁBBAN ÍRTUK

A Gréta- és Facebook-generáció igényeit a biztosítóknak is meg kell érteni

Az egyre bonyolultabb világban egyre nagyobb teret kap a bizonytalanság, a biztosító társaságok szerepe nem meglepő módon napról napra értékesebbé válik. Az emberek – és itt különösen az Y és Z generációra gondolunk - támaszt és struktúrát keresnek a társadalomban, amire jövőjüket alapozhatják.

Bartha Levente: Az msg komoly lehetőségeket lát a hazai fintech és insurtech fejlesztésekben

Közel két éve nyitott lokális irodát Magyarországra az msg Plaut, Az msg Systems Németország ötödik legnagyobb IT szolgáltató cége. A cégcsoport több mint 42 éve van a piacon, 30 országban van irodája, és több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat Mexikótól Jakartáig.

Felhő, MI és fenntarthatóság az INSCOM 2023 kiemelt témái között

Andrea van Aubel vitaindítójában emlékezett 7 évvel ezelőtti látogatására az INSCOM-on – amikor még előadóként, az AXA igazgatótanácsának tagjaként vett részt a rendezvényen. Már 2016-ban is elmondta, hogy a törekvések fókusztában mindig is az ügyfél állt, az idei INSCOM-on, van Aubel ismét kihangsúlyozta az ügyfélfókuszú stratégiák fontosságát:

Egyikünk sem törekszik önmaga céljára. Mindannyian azt szeretnénk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek termékeinkkel és szolgáltatásainkkal.

– hangsúlyozta Andrea van Aubel, az MSG Life CEO-ja.

Világos véleményt fogalmazott meg a biztosítási szakértőknek a mesterséges intelligenciáról:

A kérdés nem az, hogy használnak-e mesterséges intelligenciát. A kérdés a következő: hogyan és hol használják az AI-t a biztosításban.

– tette hozzá Andrea van Aubel.

Innovatív előadások esettanulmányokkal fűszerezve

A több mint 30 előadás során a felhő technológiák, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság témái kerültek napirendre, a résztvevők értékes betekintést kaptak a jelen és jövő trendjeibe, illetve az épp folyamatban lévő fejlesztésekbe. Az idei INSCOM sztárelőadói szaktudásuk és tapasztalataik legjavát osztották meg a szakmával:

  • A biztosítók a technológiai ugrások, a szabályozás és a napi üzlet közötti feszültség területé váltak – erre hívta fel a figyelmet Jens Warkentin, a HDI Németország vezérigazgatója, aki betekintés nyújtott a biztosítási ágazat előtt álló napi kihívásokba és piaci lehetőségekbe. Előadásában arra kereste a választ, hogyan boldogulhatnak a biztosító társságok a kovid utáni folyamatosan változó környezetben.
  • Klaus-Jürgen Heitmann, a HUK-COBURG vezérigazgatója szerint végül nem lesz elég csak biztosítónak lenni – vitaindító beszédében nyilvánvalóvá tette, hogy a biztosítók jelenleg olyan átalakulási kihívással néznek szembe, amely messze túlmutat a hagyományos biztosítási üzletág keretein. Az insurtech és az egyéb feltörekvő technológiák, valamint a társadalmi és környezetei változások újra definiáljak a biztosítási szakma – és benne a biztostó társaságok – szerpét.
  • Economies of speed” címmel tartott előadást Gregor Hohpe nemzetközi felhőtechnológiai szakértő Prezentációjában a gyorsaság és az agilitás fontosságáról beszélt, és megmutatta, hogy a tempó egyelőre biztosan nem lassul. Hohpe karriere során megfordult már Szilícium-völgyi startup-ban, dolgozott a Deloitte-nál, fejlesztett a Google-né, az Allianznál pedig különféle IT-transzformációkat végzett. Jelenleg mindezeket kombinálva törekszik a biztosítói IT problémák megoldására.
Gregor Hohpe nemzetközi felhőtechnológiai szakértő | Fotó: MSG / Inscom

Magyar szemmel

Bartha Levente, az msg Plaut magyarországi vezetője a konferenciával kapcsolatban, a Biztosító Magazin kérdésére válaszolva elmondta, hogy az INSCOM abszolút hiánypótló a hazai biztosítási szakma számára is, mivel az iparág IT aspektusaira fókuszál.

KORÁBBAN ÍRTUK

Insurtech: Mutatjuk hogyan teszik jobbá és hatékonnyá a modern technológiák a biztosítókat

A biztosítótársaságoknak új stratégiákra van szükségük egy jobb szolgáltatási lánc létrehozásához, ami érvényes a zökkenőmentes működésre, az ügyféligények testre szabására, valamint a valós idejű digitális termékekre és szolgáltatásokra is, annak érdekében a biztosítási piac élvonalába tudjanak kerülni vagy ott tudjanak maradni.

Bartha Levente elmondta: aki részt vett a rendezvényen – az nem csak a müncheni Októberfesten tölthetett el egy kellemes estét az msg gálavacsoráján -, de megismerkedhetett például a cégünk IT fejlesztéseinek apróbb reszelteivel is. Idén is több különleges témát érintettünk:

  • Az UNIQA Biztosító például részletesen bemutatta az UIP-jét (Uniqa Insurance Platform) ami az Insurance Suite-nak egy megvalósult implementációja.
  • A SIGNAL IDUNA-nál ugyancsak volt egy komoly fejlesztésünk nemrégiben, itt az ügyfél-transzformáció volt, van a fókuszban; azaz hogyan jutunk el a kapcsolatfelvételtől a lojalitás kialakulásáig – mindezt persze az msg által fejlesztett IT megoldások segítségével.
Bartha Levente, az msg Plaut informatikai cég magyarországi igazgatója | Fotó: Biztosító Magazin.

Személy szerint úgy vélem, hogy az alkalmazási környezet korszerűsítése szinte már nem (csak) informatikai projekt – ez egyébként az INSCOM-on is téma volt – ezért minden hazai biztosítási IT szakembert, illetve a stratégiai döntéshozókat is arra bíztatom, hogy:

Jöjjenek el a következő INSCOM-ra, hiszen ez egy kiváló alaklom, hogy mélyítsük tudásunkat, megismerjük egymást és gondolatainkat, vízióinkat megosztva közösen találjunk szinergiákat a szakma előtt tornyosuló kihívásokra.

– hívta fel a figyelmet Bartha Levente.

Nyitókép: MSG / Inscom.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...