Kövesse Facebook oldalunkat!

A biztosítótársaságoknak új stratégiákra van szükségük egy jobb szolgáltatási lánc létrehozásához, ami érvényes a zökkenőmentes működésre, az ügyféligények testre szabására, valamint a valós idejű digitális termékekre és szolgáltatásokra is, annak érdekében a biztosítási piac élvonalába tudjanak kerülni vagy ott tudjanak maradni – tudtuk meg Bartha Leventétől, az msg Plaut informatikai cég magyarországi igazgatójától.

Az integrált portfóliókezelés költségkímélő és hatékony is tud lenni

A digitalizáció beköszöntével a biztosítási szektor mindennapjaiban jelentős elmozdulást figyelhettünk meg. A tradicionálisan lassú üzletmenetű – úgymond nyugodt – iparágnak mára folyamatos technológiai innovációkkal, új jogszabályokkal, valamint különféle költségcsökkentési kihívásokkal kell szembenéznie. Látszik tehát, hogy a biztosítótársaságoknak új stratégiákra van szükségük egy a mainál jobb szolgáltatási lánc létrehozásához, ami érvényes a zökkenőmentes működésre, az ügyféligények testre szabására, valamint a valós idejű digitális termékekre és szolgáltatásokra is. Mindezt meg kell tenni annak érdekében, hogy az üzletág élvonalába kerüljenek – vagy ott tudjanak maradni.

Az üzemeltetési költségek optimalizálására, illetve a hatékonyság növelésével szemben támasztott követelményekre ugyancsak ügyelni kell. Különösképp vonatkozik ez a backend rendszerek által kínált funkciók kialakítására.

– hívja fel a figyelmet Bartha Levente.

Bartha Levente, az msg Plaut informatikai cég magyarországi igazgatója | Fotó: Biztosító Magazin.

Ma már szinte mindenhez hatékony informatikai rendszerre van szükség. Az msg.UAP pedig az a megoldás, amely az összes említett feladatot elvégzi és segít agilissá tenni biztosító társaságok napi operatív működését.

Mi is pontosan az UAP megoldás?

A Unified Administration Platform egy olyan újgenerációs keretrendszer, mely kifejezetten a biztosítókra számára készült. Legfontosabb értéke a biztosítói portfóliókezelés digitális transzformációja a legkorszerűbb technológiákkal 

Az UAP platform a mikroszolgáltatási architektúra példáját követi, egyedi megoldást kínálva a régebbi merev, összetett és elavult rendszerekre. Mindenfajta biztosítói elvárásnak megfelel, amelynek középpontjában a költséghatékony irányítási rendszer áll, de természetesen képes a teljes biztosítási értékláncot is lefedni, mindezt rugalmas módon implementálva. Az UAP kiváló megoldás az innovatív startupoknak, valamint az áttörésben bízó – de már komoly üzleti koncepciókkal rendelkező – tradicionális piaci szereplőknek is, akik olyan rugalmas és testreszabható megoldást keresnek, amely lehetővé teszi például a gyors technikai átállást is.

Milyen előnyöket rejt a felhő szolgáltatás?

Az UAP egy olyan megosztott rendszer, amely nemcsak automatikus skálázási képességgel rendelkezik, de kellőképen robusztus, sőt önjavító mechanizmust, illetve replikálási / duplikálási lehetőségeket is kínál. Különböző adatközpontokban és időzónákban, részletes felügyelettel, 24/7-es elérhetőséggel modern biztonsági technológiákkal, felhőkörnyezetben is tud működni. Mindezt nem – vagy csak sokkal nehezebben – lehetne megoldani a felhőbe integrálás nélkül.

Bartha Levente, az msg Plaut informatikai cég magyarországi igazgatója | Fotó: Biztosító Magazin.

Hogyan hat az agilitás a biztosító társaságok működésére?

Ahhoz, hogy a biztosítótársaságok megfeleljenek ügyfeleik igényeinek, gyakorlati megoldásokra van szükségük. Ahhoz azonban, hogy a megoldásokban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki is tudják használni, dinamikus és proaktív megközelítésre is szükség van; gondolok itt például a folyamatfejlesztésekbe való befektetésre, hiszen csak így érhető el a működési hatékonyság. Az UAP egy modern alkalmazási környezet, amely lehetővé teszi a folyamatok racionalizálását és a működési hatékonyságot, agilis környezet kialakítására törekszik, így a vállalati struktúrát egy jól olajozott géppé alakítja, amely így készen áll a piaci kihívásokra.

Mit kínál az UAP rendszer a felhasználóknak?

Az UAP rendszer számos előnyt kínál a biztosító társaságoknak. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Kiadás vezérelt szabványos megoldások az alapvető üzleti folyamatok teljes lefedettségével
  • Több üzletág kezelése (élet-, baleset-, vagyon-, felelősség- és egészségbiztosítás), többnyelvűség és több pénznem kezelése.
  • Az üzleti folyamatok és munkafolyamatok automatizálása.
  • Terméktámogatás a teljes életciklus alatt.
  • A termékfejlesztéshez és a piaci bevezetéshez szükséges idő lerövidítése.
  • SaaS
  • Telepítés a felhőben vagy a helyszínen.
  • Egyszerű és költséghatékony üzemeltetés és karbantartás.
  • Adatmigrációs eszköz és szakértelem.
  • Zöldmezős megközelítés 2-3 hónapon belül.

Hogyan kezelik a biztonsági kihívásokokat, például a GDPR-t?

A digitalizáció megnyitotta a kapukat a virtuális üzleti folyamatok előtt, a biztosítótársaságok így már online is fel tudják dolgozni a biztosítási kötvényeket. Ennek során a társaságok különféle dokumentumokat tudnak megosztani a partnereikkel. Ennek fényében az adatvédelem rendkívül fontossá vált. Érthető tehát, hogy ugyanilyen figyelmet kell fordítani a back-end rendszerekre is, amelyekre a biztosítótársaságok úgy tekintenek, mint az alapvető üzleti folyamatainak támogató pilléreire.

Bartha Levente, az msg Plaut informatikai cég magyarországi igazgatója | Fotó: Biztosító Magazin.

Ebből kifolyólag az integrált portfóliókezelési rendszerek kialakításának szükséges feltétele egy olyan fejlesztési környezet kell legyen, ahol kimondottan erős adatvédelmi ellenőrzések működnek. Az msg által kínált UAP platformot többek között ezért is tervezték az ISO 27001:2013 nemzetközi szabvány szerint.

Ha bővebben érdekeli a téma, akkor a 2022-es MABISZ konferencián a fejlesztőkkel élőben is találkozhat. – A regisztrációhoz kérjük kattintson ide.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...