Kövesse Facebook oldalunkat!

Októberben már nincs olyan nagybank, amelyik ne növelte volna a hitelei kamatát. A hó eleji hullámot újabb drágítások követték, amelyek ráadásul többnyire még csak az MNB korábbi kamatdöntésére reagáltak, a múlt heti forintmentő lépés sok esetben még ezután fog megjelenni a kölcsönök árában – írta meg a Bankár Magazin, a Bank360.hu összefoglalójára hivatkozva.

Tovább emelkednek a hitelkamatok

A hónap elejétől érvényes kamatemelésekkel nem állt meg a hitelek drágulása, a nagybankok közül többen azóta is növeltek a kamataikon. Az MNButolsónak szánt szeptember 27-i, 1,25 százalékos alapkamat-emelését folyamatosan építették be a hiteláraikba a pénzintézetek.

Mostanra valamennyi számottevő bank növelte személyi kölcsöneinek vagy lakáshiteleinek a kamatát, többen mindkettőnél léptek.

  • Aki nem emelet a hó elején, az megtette azóta, és olyan hitelintézet is van, amelyik már kétszer is hozzányúlt a kamataihoz októberben.
  • A hóközi emelések során a lakáshiteleknél a bankok megelégedtek az 1 százalék alatt drágításokkal, de a személyi kölcsönöknél repkedtek az 1-2 százalékok is.

10 százalék fölött

A jelzáloghitelekben mindezek hatására a jellemzően 8-10 százalékos ajánlati sávban egyre feljebb srófolódnak a kamatok, amelyek már mind gyakrabban kerülnek 10 százalék fölé. A személyi kölcsönöknél sokkal jobban szóródnak az ajánlatok, így a bankok egymással szembeni mozgástere is nagyobb. Ezeknél a kölcsönöknél a 14-18 százalékos kamatok már teljesen általánosnak tekinthetők – írja a Bank360.hu, amelynek szakértői szerint ráadásul az MNB múlt heti forintmentő lépései jellemzően még majd ezután fognak megjelenni az ajánlatokban.

A 13 százalékos jegybanki alapkamathoz képest 18 százalékon kínált egynapos jegybanki betét ki fogja fejteni a hatását a bankok hitelkínálatában.     

Az emelések további részletei – bankonkénti bontásban – megtalálhatók a Bankár Magazin cikkében.

Nyitókép: Pexel.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...