Kövesse Facebook oldalunkat!

Parlamenti vizsgálat indul annak megállapítására, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy tudatosan félrevezette a parlamentet.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett vizsgálat megindítását a kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás csütörtöki vita után senki nem ellenezte, így az indítványt a londoni alsóház formális szavazás és ellenvetés nélkül elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében jelenleg is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.

A londoni miniszterelnöki hivatal a múlt héten jelentette be, hogy a Scotland Yard számos más tisztségviselővel együtt megbírságolta Boris Johnsont és feleségét, Carrie Johnsont, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert.

Ennek előzményeként a múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Boris Johnson a modern brit politika-történetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

  • Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.
  • Johnson az ügy kipattanása után többször is kijelentette az alsóházban, hogy nem történt törvénysértés.

Ezt a rendőrségi vizsgálat megindulása után úgy módosította, hogy akkori tudomása szerint munkatalálkozókon vett részt, és neki egyébként sem szólt senki, hogy a rendezvények szabályellenesek lehetnek.

A rendőrség közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak a vizsgált tizenkét összejövetel közül melyik miatt kapott bírságot.

Az azonban már korábban ismertté vált, hogy 2020. június 19-én születésnapi ünnepséget tartottak Johnson tiszteletére a Downing Streeten, és ezen a rendezvényen mindhárman jelen voltak, a miniszterelnöki hivatal hozzávetőleg harminc munkatársával együtt.

Johnson e héten, a húsvéti szünet utáni első parlamenti ülésen hivatalosan megerősítette, hogy a bírságot e születésnapi rendezvényért szabta ki rá a rendőrség.

E nyilatkozatában úgy fogalmazott: nem gondolt arra, hogy az esemény szabálysértésnek minősülhet.

Az akkoriban érvényben volt, Boris Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében

kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Boris Johnson a parlamenti vizsgálat megindításáról döntő csütörtöki alsóházi ülésen nem vett részt, mivel hivatalos látogatáson Indiában tartózkodik, de a kíséretében lévő újságíróknak csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékában lemondani, és a következő parlamenti választásokon is ő akarja vezetni a Konzervatív Pártot.

A botrány elhatalmasodása óta azonban az ellenzék mellett az alsóházi konzervatív frakció több prominens tagja is távozásra szólította fel a miniszterelnököt, és médiaértesülések szerint gyűlnek azok a levelek, amelyekben a tory képviselők bizalmi szavazást kérnek Boris Johnson ellen.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...