Kövesse Facebook oldalunkat!

A pénzügyi specialistákról általában egy szigorú, idősebb férfi jut az eszünkbe, aki az asztal másik oldalán ülve szúrós tekintettel méregeti szándékaink komolyságát. Ezzel szemben Király Márta a pénzügyi szektorban sikert-sikerre halmozó pörgős, stílusos nő, aki rutinosan és könnyed eleganciával kezel bármilyen kihívást. Az Aegon Prémium üzletágának vezető szakértője, sikeres pénzügyi tanácsadó, aki töretlenül építi karrierjét. Ez abban is megnyilvánul, hogy ma már nemcsak a biztosítási szakma, de a hazai gazdasági elit is ismeri a nevét. Pénzügyi tanácsadóként ügyfeleit életük részévé válva kalauzolja a pénzügyek világában. Élete első nagyszínpadi beszédét az MDRT idei konferenciáján fogja tartani Los Angelesben a világ legsikeresebb tizenötezer pénzügyi tanácsadója előtt.

Hogyan kerültél a biztosítási területre?

Nagyon fiatalon, mindössze 20 évesen még az egyetemi évek alatt „csöppentem” a szakmába, ami rögtön magával ragadott és a varázs azóta is tart. Úgy gondoltam, hogy ez egy olyan szolgáltatás, amely értéket képvisel az emberek számára.

A karrierem 2014-ben kezdett igazán beindulni, amikor az Aegon Prémium üzletágához csatlakoztam, mint vezető szakértő. Ez a váltás nagyon fontos lépcső volt számomra, ugyanis bekerültem egy rendkívül támogató, fiatalos környezetbe, ahol nagyon sokat tudtam tanulni és fejlődni.

Nagyon fiatalon, mindössze 20 évesen – még az egyetemi évek alatt – csöppentem a szakmába – meséli Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Miért az Aegon Prémiumot választottad?

Az Aegon Prémiumnál kiemelt ügyfelekkel foglalkozhatok, akiknek egy olyan termékpalettát tudok kínálni, amely a piacon teljesen egyedi. Az ügyfeleimnek az Aegon Biztosító Prémium Üzletágán keresztül, de közvetlenül az Aegon Alapkezelőn keresztül is lehetőségem van segítséget nyújtani, pl. értékpapírszámla termékkel. Így biztosítási és banki megoldásokkal is tudom támogatni ügyfeleimet.

Az Aegon Prémium üzletágnál kiemelt jelentőséget kap az ügyfelekkel való kapcsolattartás. Ez számomra rendkívüli fontossággal bír, mert én a hosszú távú kapcsolattartásban hiszek. Úgy vélem, hogy az ügyfélkapcsolat nem akkor ér véget, amikor a szerződést a felek megkötik, hanem éppen ekkor kezdődik el igazán a közös munka. Pályafutásom során a legtöbb elégedetlen ügyféllel pontosan amiatt találkoztam, mert az ügyfél a szerződés aláírása után sok esetben később már nem számíthatott a tanácsadójára. Emiatt is alakulhatott ki az a vélekedés Magyarországon a pénzügyi tanácsadókkal szemben, hogy azok olyan termékértékesítők, akik csakis a termék eladására és a jutalék megszerzésére koncentrálnak.

Az ügyfélkapcsolat nem akkor ér véget, amikor a szerződés megköttetik, hanem éppen ekkor kezdődik el igazán a közös munka – magyarázza Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Mi az, ami leginkább tetszik neked ebben a szakmában?

Az emberekkel való személyes kapcsolatom. Itt lehet, hogy mások ügyfeleket mondtak volna, de én szándékosan használtam az emberek szót. Az „ügyfelek” mögött ugyanis mindig emberek vannak, akik életútjuk során különféle életszakaszokon mennek keresztül. A célom az, hogy a hozzám forduló emberekkel közösen megtaláljuk az adott életszakaszuknak leginkább megfelelő lehetőségeket úgy, hogy befektetési és biztosítási kérdésekben személyre szabott megoldásokat kínáljak számukra.

Szakmailag és emberileg is óriási elismerést jelent minden alkalommal, amikor valaki megtisztel a bizalmával és megengedi, hogy személyes pénzügyi tanácsadóként kísérjem életútja során. Ez egy szoros bizalmi kapcsolat, ahol a trükközésnek vagy bárminemű mellébeszélésnek nincs helye.

Az ügyfeleim egy része vállalkozó vagy cégvezető, vállalati közép-és felső vezetők, vagy egy adott terület szakértői. Az a tapasztalatom, hogy szinte mindegyikük más élethelyzetben van. Szerencsés vagyok, mert a munkám – a sokféle ember miatt, akivel találkozom – igencsak változatos, minden nap tartogat számomra új lehetőségeket. Kedvenc témáim magánszemélyek részére például az egy összegű befektetés, nyugdíjtervezés, gyermekek jövőjéről való gondoskodás vagy a pénzügyi védelem. Cégeknek pedig Munkaerő Megtartó Programokkal szoktam segíteni.

Óriási elismerést jelent, amikor valaki megtisztel a bizalmával: megengedi, hogy személyes pénzügyi tanácsadóként kísérjem életútja során – mondja Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Úgy tudom, 2016 egy nehéz év volt számodra, milyen kihívásokkal szembesültél?

A 2016-os év igencsak komoly próbatétel elé állított, de számos kihívást is tartogatott számomra. Ekkor már tíz éve dolgoztam ezen a területen, és a munkám addigra már rendkívül sokat adott nekem szakmailag. Hihetetlen mennyiségű gyakorlati tudásra sikerült szert tennem az évek során, de a hosszantartó, fokozott terhelés miatt kiégtem. Az is felmerült bennem, hogy megtanulok egy új szakmát és egy új területen kezdek el karriert építeni. A krízishelyzet leküzdésében segítségre volt szükségem.
Hogyan sikerült végül helyre jönnöd a burnout után? Volt valaki, aki tudott segíteni a talpra állásban?

Hosszas töprengés és belső vívódás után arra jutottam, hogy semmi sem történik véletlenül és mindennek oka van. Ezért ki kellett tehát bogoznom a szálakat és meg kellett értenem miért is történik velem ez a próbatétel. Arra jutottam, itt az ideje, hogy új irányt adjak az életemnek.

Az Aegon Prémium abban az évben megbízta Sandro Fortét, Anglia egyik legnevesebb pénzügyi tanácsadóját egy Success Masterclass nevű két napos tréning lebonyolításával. Sandro Fortét már korábbról ismertem, 2014-ben találkoztam vele először az Első Magyar Életbiztosítási Csúcstalálkozón. Nagyon felkészült embernek tartottam, rendkívül szimpatikus volt számomra, amit szakmailag képviselt.

A tréning előtt emailben röviden megírtam neki, hogy milyen kihívásokkal néztem szembe akkoriban a munkámban. Később – már a tréning során – Sandro felajánlotta, hogy mentorál annak érdekében, hogy meg tudjam oldani az aktuális helyzetet és minősülni tudjak az MDRT-ba. Nagy megtiszteltetés volt egy ilyen lehetőség, és mivel úgy gondoltam nincsenek véletlenek, Sandroval elkezdtük a közös munkát.

Az MDRT egy az USA-ban 1927-ben alapított olyan szervezet, amely 62.000 pénzügyi tanácsadó taggal rendelkezik világszerte, akik közé bekerülni statisztikailag mindössze a tanácsadók 1-3 %-a tud. A pénzügyi és biztosítási tanácsadási szakma kultikus tisztelettel adózik ennek a szakmai közösségnek, állásfoglalásaikat az egész világon mértékadónak tekintik.

A burnout egy nehéz időszak volt, több dologra is szükség volt ahhoz, hogy talpra tudjak állni – emlékszik vissza Király Márta.

Hogy sikerült a mentorálás?

Nagyon sikeres volt a közös munka. Sandro Forte akkor már 27 éve volt az MDRT tagja. Ráadásul a tagok között is a világ legsikeresebb tanácsadói között tartották és tartják számon azóta is. A mentorálás alatt gyakorlatilag újratanultam a szakmát. Teljesen átalakítottuk a munkámat és egy új szemléletet kaptam tőle, amely által a munkám minősége rendkívül sokat javult. Az eredményre azóta is büszke vagyok, hiszen mindössze nyolc hónap alatt sikerült minősülnöm az MDRT-ba. Sandro Forténak pedig azóta is rengeteget köszönhetek.

Később értettem megértettem, hogy a burnout közepén óriási lehetőséget kaptam az élettől. Ezt követően persze több dologra is szükség volt ahhoz, hogy talpra tudjak állni. Az MDRT rendezvényén erről fogok majd beszélni.

A burnout közepén óriási lehetőséget kaptam az élettől – emlékszik vissza Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Izgalmas dolog lehet egy ilyen méretű szervezetbe bekerülni, tudnál mondani pár szó az MDRT-ról? Mit jelent-e számodra szakmai szempontból ez a tagság?

Rengeteget! Az MDRT-ban a szakmai követelmények mellett az etikai elvárások is rendkívül magasak. A szervezet álláspontja az, hogy az ügyfelek érdeke az első; és ez nem afféle üres frázis, hanem tényleg így van. Az ügyfél az első – elvből adódóan a tudásmegosztás a szervezetben alapérték a tagok között. Ez a fajta tudásmegosztás pedig egy olyan hatalmas nemzetközi közösségben, mint az MDRT rendkívül jól működik.

Csak egy példát, hogy említsek: Egy alkalommal információra volt szükségem a japán piacról egy cég számára. 30 percen belül már email váltásban voltam egy manhattani tanácsadóval, aki – ugyancsak emailben – bemutatott egy kaliforniai tanácsadónak. A kaliforniai kolléga összekötött egy kanadai japán tanácsadóval, aki végül bemutatott egy Japánban élő japán tanácsadónak, aki mindenben segített.

Ezen felül az MDRT olyan, mint egy nagycsalád, a tagok segítőkészek, meglepő módon nem rivalizálnak egymással. A légkör nagyon pozitív, itt mindenki „klubtag”. Aki tagnak minősül, az részt vehet az éves szakmai konferencián, amelyet minden évben Észak-Amerikában rendeznek. Én tavaly jutottam ki először Orlandóba és leírhatatlan élmény volt. Ez az utazás volt az, ami igazán megváltoztatta az életem és a karrierem. Nagyon tetszik ez a nemzetköziség, és hogy az éves találkozókról nagyon sok jó ötletet, tudást lehet hazahozni Magyarországra.

A tavalyi év után idén is minősült az MDRT nemzetközi közösségébe, ahol az ügyfelek érdeke az első – meséli büszkén Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Milyen terveid vannak következő pár évre? Hol lehet rólad még hallani?

Tavaly beadtam egy pályázatot az MDRT-nak, előadónak lehetett jelentkezni az idei konferenciára. Úgy éreztem, hogy érdemes megosztani a saját személyes történetemet és a tapasztalataimat arról, hogyan győztem le a burnoutot. Januárban pedig meg is érkezett a jó hír, ugyanis a legnagyobb meglepetésemre a korábban beadott „Overcoming difficult times” című előadásomat a szervezők beválasztották a programba! Ezért idén június 26-án tizenötezer ember előtt fogok beszélni Los Angelesben, az Egyesült Államokban. A beszédre való felkészülés olyan kihívás számomra, amely minden nap kellemes borzongással tölt fel. A felkészülésben a Speak Academy vezetője, Benkő Vilmos segít.
Emellett készülök még a szeptemberi budapesti Életbiztosítási Csúcstalálkozóra is, ahol Sandro Fortéval közösen fogunk színpadra állni. Az Életbiztosítási Csúcstalálkozón eddig főleg külföldi és elismert MDRT-s szakemberek tartottak előadásokat. 

Azon felül, hogy továbbra is elkötelezett vagyok abban, hogy ügyfeleimmel megtaláljuk azokat a megoldásokat, lehetőségeket, amelyekkel közösen pénzügyi sikereket tudunk elérni, az egyre nagyobb tudás természetesen egyre nagyobb felelősséggel is jár. Az egyik célom, hogy a közeljövőben el kezdjem átadni – mentorálások és szakmai tréningek révén – a megszerzett tapasztalatom és tudásom legjavát. Segíteni szeretnék más tanácsadóknak, hogy Ők is el tudjanak jutni az MDRT közösségébe, beleértve az éves találkozókat is, és ezáltal fejlődni tudjanak.

„Overcoming difficult times” címmel idén júniusban az MDRT rendezvényén Los Angelesben tizenötezer ember előtt, magyarként és elsőként fog a nagyszínpadra lépni Király Márta. | Fotó: Kocsis Ferenc Árpád – bmag.hu

Mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

Imádok utazni. Nagy szerelmem a Balaton és a vitorlázás, ha tehetem már ülök is be az autóba és meg sem állok Földvárig. Általában mindig jó társaság jön össze, az idő pedig gyorsan elröppen. Szeretnék a későbbiekben versenyszerűen vitorlázni.

Ezeken kívül még táncolni is szoktam, mert a mozgás fontos része az életemnek. A burnout óta megtanultam, hogy a napi feszültségeket mindenképp le kell valahogy vezetni, a latin táncok ritmusai – főleg a salsáé vagy a bachatáé – pedig erre kiválóan alkalmasak.

Király Márta

NÉVJEGY

1986-ben született, Győrben nőtt fel, diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerezte.Hat évig dolgozott biztosítási alkuszcégnél.
2014 óta az Aegon Premium üzletágának és az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelőnek a vezető szakértője.
Második éve tagja az MDRT-nak (Million Dollar Round Table), mint független és nemzetközi szervezetnek, melynek tagjai kivételes szakmai tudásukról, szigorú etikai normáikról tesznek tanúbizonyságot.

ELÉRHETŐSÉG

Email: kiraly.marta @ aepremiumpartner.hu
Tel: +36 20 249-3288

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...