Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Allianz Hungária Zrt. Market management osztályát idén egy dinamikus és szenvedélyes vezető, Aleksandar Mlinar vette át. Személyében komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakembert köszönthetünk, aki az elmúlt tíz évben különböző pozíciókat töltött be az Allianz csoporton belül a világ különböző részein. Az utazása során szerzett tapasztalatait Budapestre is magával hozta, hogy átformálja velük új feladatkörének arculatát. Manapság olyan vezetőkre van szükség, akik elég magabiztosak ahhoz, hogy átvészeljék a viharos időket, és kellőképpen innovatívak, hogy észrevegyék az útjuk során kínálkozó lehetőségeket. A biztosításban pedig rengeteg a lehetőség: ez a meglehetősen hagyományos iparág az elmúlt években erőteljes átalakulásnak indult a digitalizáció, a folyamatok és a szolgáltatáskínálat terén. A biztosítási ágazatnak előbb-utóbb el kell jutnia oda, hogy más iparágakkal is össze tudja mérni magát – a részletekbe Aleksandar Mlinar avat be…

Mióta dolgozik a biztosítási szakmában, és hogyan lett az Allianz Hungária market-menedzsment igazgatója?

Amikor 2022 júliusában csatlakoztam az Allianz Hungáriához, pontosan tíz éve volt annak, hogy az Allianznál és a biztosítási szektorban kezdtem dolgozni. Lehetőségem nyílt különböző pozíciókban és földrajzi területeken is dolgozni, amiért nagyon hálás vagyok. Az utóbbi időben vállalatfejlesztési témákkal foglalkoztam a cég müncheni központi irodájában, és a közép-kelet-európai régió bankbiztosítási üzletágának fejlesztéséért és irányításáért voltam felelős. Ezt megelőzően a Group Direct és a Global P/C tevékenységeim mellett felajánlották, hogy csatlakozzak a sydney-i kiskereskedelmi disztribúciós csapatunkhoz, így Ausztráliában bővítettem a Direct üzletünket. Hasonlóképpen ezúttal is egy izgalmas lehetőség adódott itt Magyarországon, amit örömmel fogadtam.

Milyen célokkal és tervekkel érkezett, és hogyan szeretné ezeket megvalósítani?

Az Allianz a világ egyik vezető biztosítótársasága, és Magyarországon is az egyik legmeghatározóbb piaci szereplő. Ez pedig felelősséggel jár  nemcsak a piac alakítása terén, de a biztosítási védelem fontosságának tudatosításáért és az innovatív termékek és szolgáltatások kínálatáért is, mellyel ügyfeleink változó igényeinek igyekszünk megfelelni. Az Allianznál az ügyfélélmény áll az élen, ez az egyik legfontosabb célkitűzésünk, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Sokat dolgozunk digitális megoldásaink javításán és digitális eszközeink használatának növelésén, legyen szó akár értékesítésről (díjkalkuláció és szerződéskötés), akár szolgáltatásról (ügyfélportál) vagy kárbejelentésről (online kárbejelentés-követő). Meghallgatjuk ügyfeleink visszajelzéseit a „Voice of the customer” (Meghalljuk a hangod) kezdeményezésünkkel, ami segít azonosítani azokat a területeket, ahol fejlődnünk kell. Terveink között szerepel továbbá, hogy szélesítsük  új termékkínálatunkat és az innovatív szolgáltatásaink körét.

A célok elérése érdekében egy nagyszerű csapatra támaszkodom Magyarországon, akikkel nagyon jó együtt dolgozni.

Volt-e az életében példakép, fontos személy vagy vezető, aki építően hatott a karrierjének fejlődésére?

Nagyon nehéz lenne egy konkrét személyt megnevezni. Kiemelném a családomat, a szüleimet, a feleségemet, a nővéremet, végül bizonyos kollégákat. Fontos emberek szűk köre, akik az eddigi utam során végig támogattak. Nem könnyű körülmények között nőttem fel szülőhazámban, hiszen a 90-es években nyugtalanság, polgárháború és hiperinfláció jellemezte, mégis szerencsésnek tartom magam, hogy egészséges gyermekkorom volt. Szakmailag minden tapasztalatra úgy tekintek, mint valamire, ami alakított – még a kihívásokkal teli időkre is. És ebből elég sok volt, mivel eddig összesen öt országban éltem.

Milyen vezetőnek tartja magát, illetve mit tart a fő erősségének?

Dinamikusnak és szenvedélyesnek tartom magam, aki szeret új dolgokat kipróbálni, és folyamatosan új kihívások elé állítja magát. Szeretek kapcsolatokat építeni az emberekkel, elősegíteni a gondolkodás sokszínűségét, kiépíteni a bizalom légkörét, egyfajta „biztonsági zónát” teremteni magam körül. Úgy vélem, egy sikeres csapat felépítéséhez és működtetéséhez ezek mind nagyon fontosak. Fontosnak tartom a széles látókört, és igyekszem magasabb célokat is meglátni egy adott tevékenységben. Élvezem, ha egy-egy dolog konkrét fejlődési folyamatát végigkísérhetem, illetve szeretek részt venni a feladatok végrehajtásában is. Néha kissé türelmetlen vagyok, főleg, amikor új környezetbe kerülök, és korábban más módon vagy tempóban kellett a dolgokat csinálni. Számomra a legnagyobb érték az általános tanulás, és az, hogy ez miként támogat a további céljaim elérésében és tevékenységeim alakításában.

Az Allianz néhány éve új kezdeményezéseket, illetve transzformációs projekteket indított útjára. Lehet tudni valamit az ezzel kapcsolatos fejleményekről?

Az Allianz folyamatos átalakulásban van. A középpontból kiindulva újra definiált stratégiai célokkal, világos irányokkal és pillérekkel rendelkezünk az átfogó célok eléréséhez. Az ügyfélközpontúság az Allianz ügyfélmodelljén keresztül is megmutatkozik, a folyamatok és termékek egyszerűsítése, a fenntarthatóságra való összpontosítás csak néhány szempont a stratégiánk fontos elemei közül.

Ami a márkaimázsunkat illeti, sok mindent elértünk már, ezt tükrözi az elismerés, hogy az Interbrand 100 legjobb globális márkát felvonultató rangsorában immár negyedik egymást követő éve tartjuk a pozícióinkat, mint a világ vezető biztosítási márkája, illetve 23 százalékkal növeltük a márka értékét az előző évhez képest. Mégis, ha más iparágakhoz viszonyítjuk magunkat, van még hova fejlődnünk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt megtegyük.

Az Allianz jelenleg is számos innovatív terméket fejleszt, amelyek egy része teljesen új a piacon. Megtudhatunk róluk egy kicsit többet?

Nagy hangsúlyt fektetünk az innovációra. A közelmúltban elindítottunk egy új egészségbiztosítási terméket, a gépjármű biztosítások területén pedig új, elektromos járművekre szabott fedezeteket vezettünk be, beleértve a plug-in hibrideket is. Számítunk az új szegmensekre, illetve a növekvő vásárlói igényekre is.

Nagyon fontosak azok az új kezdeményezések, amiket nem pusztán azért indítunk el, mert mi szeretnénk, hogy megjelenjenek a piacon, hanem azért, mert látjuk, hogy szükség van rá.

Ha megnézzük, hogy a járvány mekkora terhet rótt az egészségügyi rendszerekre Magyarországon – de más országokban is -, akkor azonosíthatunk néhány kritikus elemet. Ezek az elemek szerencsére termékoldalról támogathatók az ügyfelek életének megkönnyítése érdekében, legyen szó például gyorsabb orvosi időpont egyeztetésről, online konzultációról vagy egy szükséges szűrővizsgálatról egy kiválasztott egészségügyi intézményben.

Ugyanez a megközelítés vonatkozik az elektromos járműveket vezető ügyfelekre is. Mi történik például, ha a semmi közepén lemerül az akkumulátoruk? Ki fogja őket segíteni ilyen helyzetben? Ezek azok a dolgok, amiket végig kell gondoljunk mielőtt bevezetünk egy új és innovatív terméket vagy szolgáltatást.

Szintén említésre méltó újdonság, hogy sikeresen elindítottuk az első blokklánc-megoldást, amely lehetőséget biztosít az utazásbiztosítást vásárló ügyfeleinknek, hogy járatkésés vagy járattörlés esetén azonnali kártérítéshez juthassanak – ehhez már csak a bankszámlaszámra és a járatszámra van szükségünk.

Mind földrajzilag, mind gazdaságilag is nehéz időkben és környezetben élünk. Ön szerint melyek a legnagyobb veszélyek az iparágra nézve? Mi okozza manapság a legtöbb kihívást?

Az idei év egy „tökéletes viharnak” tűnik. Ha az inflációt, a kamatlábakat és az energiaválság által tovább mélyült makrogazdasági folyamatokat nézzük, akkor láthatjuk, hogy a világ jelenleg is példátlan állapotban van. A járványból pedig még mindig nem gyógyultunk ki teljesen. Nehéz tehát megjósolni, hogyan alakulnak majd a gazdasági fejlemények. Néhány évvel ezelőtt tanúi lehettünk olyan „új normáknak”, mint például a negatív kamatlábak, amit konzervatív gazdasági szemszögből szemlélve nem könnyű megemészteni, és több generációnyi megtakarítást is büntettek vele.

Jelenleg komoly kamatemelésekkel nézünk szembe (fordított hozamgörbékkel). Azt mondanám, hogy a jegybankok kései reakciói az infláció megfékezésére, növelték a recessziós kockázatot, és komoly nyomást gyakoroltak a helyi devizák árfolyamára valamint számos ország költségvetési hiányára a drága finanszírozás miatt. A makrogazdasági fejleményeken túl viszont érdemes több időt szentelni a klímaváltozás hatásaira, amelyek szintén mélyreható hatást gyakorolhatnak az iparágra.

Nekünk, mint szervezetnek nagyon fontos – különösen jelen körülmények között –, hogy értékrendünk szerint éljünk, vagyis biztosítjuk ügyfeleink jövőjét. Rugalmasságunkra, stabilitásunkra és ügyfeleink irántunk érzett bizalmára építünk, amikor biztonságról, illetve a biztosítási védelem nyújtásáról van szó – ez most fontosabb, mint valaha.

Ön szerint milyen jövő vár a biztosítási ágazatra?

Ha az iparág szemszögéből nézzük, akkor jelenleg kihívásokkal teli, ugyanakkor izgalmas időket élünk. Kihívást jelent, hogy az éghajlatváltozás, a geopolitikai és makrogazdasági kockázatok miatt megnövekedett a bizonytalanság szintje. Másrészt, a biztosítási ágazat szemszögéből, az új trendek új típusú kockázatokat is jelentenek. A mobilitás új formái a szemünk láttára formálódnak (pl. autonóm járművek), hasonlóan a digitális tér kockázataihoz (cyber), és még sorolhatnám. Az iparágnak képesnek kell lennie mindezeket megérteni, megfelelő megoldásokat kínálni, és persze megfelelően beárazni. Ez azonban trükkös lehet, hiszen a biztosítás azon kevés iparágak egyike – ha nem az egyetlen – ahol az eladott termék pontos költsége nem ismert előre.

Ha körbenézünk, akkor látjuk, hogy új kockázatok jelennek meg, például a közlekedés területén is másképp viselkednek az emberek.

A klímaváltozás már most is érezhető hatást fejt ki, idén nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte is szerencsétlen, példátlan szárazságban volt részünk, amely többek között az agrárszektort is érintette. Figyelembe kell venni azt is, hogy szélsőséges fejlemények mellett a jövőben nagyobb mértékben jelentkezhetnek a biztosíthatatlan kockázatok, ahol a köz- és a magánszféra közös munkájával kell megfelelő megoldásokat találni. A biztosítási ágazat jelentős mértékben hozzá tud járulni – és hozzá is kell járulnia – az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez és a fenntartható megoldásokra való átálláshoz, ezen a téren az Allianz már most is jelentős erőfeszítéseket tesz.

Vezetőként milyen tanácsokat adna a fiatalabb szakembereknek, hogy segítsen sikeres és gyümölcsöző karriert építeni az Allianznál?

Azt tanácsolom a feltörekvő fiatal vezetőknek, hogy a karrierépítésre ne sprintként tekintsenek, hanem úgy, mint egy maratonra. Legyenek kitartóak és hitelesek, építsék és formálják az önbizalmukat. Táplálják a „visszajelzések kultúráját” – kérjenek, és adjanak is visszajelzést, amikor erre csak lehetőség adódik. Ez segít abban, hogy észrevegyék mindazt, amit egyébként nem látnának meg, valamint jobb kapcsolatokat tudnak így kialakítani az emberekkel. Próbáljanak a világ dolgaira pozitív hozzáállással tekinteni, és legyenek kedvesek másokkal. Környezetünk mostanában gyorsabban változik, ezért próbálják megtalálni a megfelelő egyensúlyt a nap végén, és ne feledkezzen meg a szórakozásról sem.

(x) A cikk megjelenését az Allianz Hungária Biztosító támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...