Kövesse Facebook oldalunkat!

Az utóbbi években erőteljes béremelkedés következett be Magyarországon, és koronavírus-járvány ellenére még a múlt évben is majdnem 10 százalékkal nőttek az átlagkeresetek. Jelentős különbségek vannak az életkor alapján – derül ki a money.hu legújabb összeállításából, amely azt vizsgálta a hivatalos bérstatisztikák alapján, mekkora lakáshitelt kaphatnak a különböző korosztályok tagjai.

A 20 év alattiak kedvezmények nélkül számolt nettó fizetése a múlt évben átlagosan 157 ezer forintot tett ki, a huszonéveseké közel 231 ezer forintot. A harmincas korosztály tagjai több mint 287 ezres nettóval rendelkeztek a múlt évben, a negyveneseknél ugyanez megközelítette a 289 ezer forintot átlagosan. Fontos figyelembe venni, hogy átlagkeresetekről van szó, a medián fizetéseknél más a helyzet. Ugyanis miközben az átlagos bruttó bér tavaly 403 ezer forintot tett ki, azok mediánja 320 ezer forintra rúgott, azaz az érintettek fele ennél magasabb, a másik fele pedig ennél alacsonyabb bruttó fizetést kapott.

Életkor, jövedelem, lakáshitel – mi mennyi?

A nettó fizetések összege természetesen azt is meghatározza, hogy mekkora hitelt kaphat valaki. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása pedig megmutatja, hogy a pénzügyi helyzete alapján meg tudja-e vásárolni a kiválasztott ingatlant, és ehhez mekkora önerőre van szüksége, illetve mennyi vissza nem térítendő állami támogatással, kamattámogatott és piaci kamatozású hitellel számolhat valaki.

Példa: Harmincas házaspár

Vegyünk például egy harmincas házaspárt, akiknek nincs hiteltartozásuk, és eddig nem igényeltek semmilyen állami lakástámogatást, valamint mindketten az átlagos nettó bért kapják. Két gyermek vállalása miatt a 30 millió forintért eladható lakásukból hitel segítségével egy 49-50 millió forintos nagyobb használt lakást szeretnének vásárolni. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása szerint 1,43 millió forint vissza nem térítendő CSOK-támogatást kaphatnak. A CSOK összege mellé a 20 éves futamidejű, kamattámogatott lakáshitelt és az állami támogatás miatt ugyancsak kedvezményes babaváró kölcsönt is megkaphatják. Összesen 18 millió forint hitelre lenne szükségük. A két hitelre havonta valamivel több mint 90 ezer forintot kellene fizetniük, ebből a csokos lakáshitel részlete 44 ezer forint, a babaváróé pedig 46 ezer forint lenne.

Példa: Egyedülálló huszonéves

Más a helyzet egy egyedülálló huszonéves esetében, aki szintén a nettó átlagbérrel rendelkezik, és például szülői segítséggel van 20 millió forintos önereje is. A Hitelintéző szerint a jövedelmi helyzete alapján igényelhet egy 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelt, amelyből a legkedvezőbbek törlesztőrészlete 61-62 ezer forint havonta.

A money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány miatti tavalyi megtorpanás után az idén várhatóan élénkülés lesz a lakáshitelek piacán, többek között az új állami támogatásoknak – például a kedvezményes lakásáfának, a lakásfelújítási programnak – köszönhetően.

Nyitókép: Pexels.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...