Kövesse Facebook oldalunkat!

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a hajnali óráktól kezd el északnyugat, nyugat felől szakadozni, vékonyodni a felhőzet, és hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap.

A Tiszántúlon ezzel szemben akár egész nap borult maradhat az idő. A hullámzó front csapadékzónája vasárnap fokozatosan délkelet felé helyeződik, éjszaka főként az Alföldön eshet, majd hétfőn napközben a csapadék egyre inkább a keleti határvidékre szorul vissza.

A délkeleti tájakon jelentősebb eső hullhat. Máshol legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, a hegyekben esetleg hózápor. Az északnyugati, északi szelet ma főként a Dunántúlon, éjszakától viszont már egyre nagyobb területen kísérhetik erős lökések. Hétfő estére általában veszít erejéből a légmozgás.

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és +5 fok között alakul, de néhol gyenge fagy is lehet.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagy részén 8 és 12 fok között várható, de a tartósabban felhős Tiszántúlon pár fokkal hűvösebb lesz.

Időjárási helyzet Európában

Anticiklon, és a vele együtt járó eseménytelen, száraz időjárás csak Európa délnyugati részén, illetve a Kelet-európai-síkság távoli területein van.

  • A kettő között azonban jelentős különbség van: előbbi esetében az Azori-szigetek felől nyúlik be az anticiklon, és 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, utóbbinál a Szibéria felől terjeszkedő magasnyomást hideg légtömeg tölti ki, és még mindig előfordulnak olyan helyek, ahol -10 fok alatt marad a hőmérséklet.
  • Kontinensünk nagy részén ciklonális hatások érvényesülnek, így változékonyabb az időjárás.
  • A többközéppontú ciklonrendszer középpontja Dánia és a Norvég-tenger térségében található, ennek előoldalán az Adriai-tenger, a Kárpát-medence és Oroszország legnyugatibb területei fölé enyhébb és nedvesebb léghullámok érkeznek, amelyek miatt errefelé többnyire felhős idő van, és többfelé esik az eső, az északi területeken és a hegyekben havazik.
  • A ciklonrendszer hátoldalán északnyugati irányból hideg és szárazabb légtömeg áramlik, ott nincsenek kiterjedt felhő- és csapadéktömbök, inkább elszórt jelleggel fordul elő zápor, esetleg hózápor.
  • A Lengyelországon és Ausztrián át a Pireneusokig húzódó frontálzóna választja el egymástól a két légtömeget, amely hétfő estig a Kárpát-medencén is átvonul, átkerülünk annak hideg oldalára.

Nyitókép: Unsplash / Illusztráció.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...