A törvénytervezet szerinti változtatást követően a családi házak esetében nem lesz majd kötelező a kémények és füstelvezetők ellenőrzése: ezeket csak akkor vizsgálják meg a szakemberek, ha azt a tulajdonos külön megrendeli – írta a Magyar Nemzet

“Drágulhatnak a lakás- és az életbiztosítások, ha a parlament a jövő héten elfogadja az úgynevezett kéményseprési törvény módosítását”

– nyilatkozta a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba a Magyar Nemzetnek.

Egy-két évente kell ellenőrizni

A kéményseprőknek jelenleg évente kell ellenőrizni a vegyes tüzelésű fűtési rendszereket, a gázzal működőket pedig kétévente. Abban az esetben, ha ez a tervezett törvénymódosítás következtében elmarad, jelentős mértékben növekedhet mind a szén-monoxid-mérgezések, mind a kéménytüzek előfordulásának a veszélye, ami családok életét és az épületek épségét egyaránt kockáztatja.

Vámos Csaba szerint nem lenne meglepő, ha az ingatlanvásárlásra hitelt adó bankok, valamint a biztosítók beáraznák a növekvő kockázatokat a biztosítási díjaikba – vagy különös esetben előírnák a kéményeik rendszeres ellenőriztetését annak érdekében, hogy ezzel is csökkentsék a fűtési balesetek kockázatát. Van olyan biztosító ami a kárrendezés előtt már ma is kikéri a kéményseprési tanúsítványt abban az esetben ha fűtési baleset következik be  – jegyezte meg a szakember.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...