Kövesse Facebook oldalunkat!

A Juniper Research október eleji kutatási jelentése szerint az insurtech megoldásokra épülő lakásbiztosítások száma rohamos ütemben növekszik: az idei év végére becsült 60 milliós szám 2022-re akár 86 milliós is lehet. A lakásbiztosításokon belül az insurtech alapú szerződések részaránya így elérheti a tíz százalékot.

Magyarország kicsi, de külföldön más a helyzet

Úgy tűnik az okosotthon, valamint a mesterséges intelligencia (AI) alapú kockázatminősítő rendszerek házasságának eredménye, hogy az insurtech végleg betette a lábát a biztosítási piacra. A chat-botok és más okosságok egyre gyakrabban feltűnő jelenségei lesznek a biztosítási piacnak, bár Magyarországon – az ország kis mérete miatt – az effajta újítások később jelennek majd meg.

Okosotthon technológiákkal próbálnák megelőzni a károkat

Egy új kutatás szerint egyre gyakoribb, hogy a biztosító társaságok előszeretettel építenek be okosotthon technológiákat a lakásbiztosításokba. Az ilyen megoldások célja, hogy poraktív módon – szenzorok beszerelésévelcsökkentsék az olyan káresemények kockázatát, mint például a csőtörés.

A különféle insurtech alapú lakásbiztosítási megoldások legnagyobb piaca minden kétséget kizáróan a Távol-Kelet és Kína lesz: a várakozások szerint 2022-re a szerződésállomány 27%-a lehet ilyen típusú.

A Juniper kutatása továbbá állítja, hogy a okosotthon technológiákkal kombinált mesterséges intelligencia alapú kockázatminősítő rendszerek mindenképpen fel fogják gyorsítani a biztosítási kötvények elkészítésének idejét is, átlagosan 221 dollár megtakarítást eredményezve ezzel az ügyfeleknek.




Öntik a pénzt az insurtechbe a nagy biztosítók

A kutatás megállapította, hogy az insurtech fejlesztések mögött a domináns biztosító társaságok befektetési részlegei állnak. A legnagyobb insurtech befektetők:

  • Allianz Ventures
  • AXA Strategic Ventures
  • Munich Re/HSB Ventures

A biztosító társaságok ezzel persze nem csak saját termékeiket próbálják fejleszteni, hanem próbálnak elébe mennek a diszruptív innovációs hatásoknak is.

A Juniper előrejelzése szerint az insurtech befektetések olyan rendszerekre fognak összpontosítani, amelyek felgyorsítják a kárigények intézésének back-office folyamatait, egyúttal fokozva a hatékonyságot is. Mindezek pedig a biztosítóknak eredményeznek majd költségmegtakarítást.

Tetszett a cikk? Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...