Kövesse Facebook oldalunkat!

Kisebb megszakításokkal, azonban tombol a nyár. Könnyű ilyenkor a meleg elől a folyókban, tavakban menedéket találni és hűsítő fürdőt venni. dr. Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Biztosító munkatársa ezúttal a fürdőzőket érintő jogi kockázatokat foglalja össze a Biztosító Magazin olvasói számára.

A tiltott helyen fürdőzés szabálysértési eljárást vonhat maga után

Vitathatatlan az, hogy milyen jól esik a fürdés a nyári kánikulában. Azonban sajnos kevésbé ment át a köztudatba, hogy akár szabálysértési bírság is lehet annak a következménye, ha fürdőzünk.

Emberi életeket is követelt

Már több éve annak, hogy hatályba lépett a szabálysértési törvény azon új rendelkezése, mely a tiltott helyen történő fürdőzést szankcionálja. Ennek elsődleges oka az, hogy a hatóság adatai szerint több olyan eset is előfordult, amikor emiatt emberek vesztették életüket. A jogalkotó célja nyilván a megelőzés és megfelelő visszatartás, annak érdekében, hogy az ilyen haláleseteket megelőzzék.

Nem lehet akárhol fürdeni…

A főszabály ugyanis egyértelműen az, hogy nem lehetséges akárhol fürdeni, legyen szó természetes vagy mesterségesen kialakított tóról, vagy folyóról. Csak és kizárólag a fürdőzésre kijelölt helyeken lehetséges ezt megtenni. Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol kifejezetten tiltott és táblával is jelzett, hogy a fürdés tilos. Ám ennek kapcsán is figyelembe kell venni azt, hogy amennyiben nincs tiltó tábla, vagy megengedő tábla kitéve, akkor nagy valószínűséggel ott a fürdés sem engedélyezett.

Ha mindezek ellenére tetten érik a fürdőzőt, akkor szabálysértést követ el és bírság megfizetésére kell kötelezni.
Kerülje el a hajóutakat és a vízi munkagépeket is

Fontos, hogy egy rendelet kifejezetten szabályozza azt, hogy például kijelölt hajóutak, munkagépek 100 méteres körzetében sem lehetséges fürdeni. Ugyanígy tiltott a fürdés a kikötőkben, vagy a Balaton déli partjától 1000 méternél, az északi parttól 500 méternél távolabb, ha nincs kísérő vízi jármű és természetesen éjszaka sem lehetséges a fürdőzés, kivéve, ha a vízfelszín megvilágított.

Számolni lehet azzal is, hogy amennyiben valaki viharjelzés ellenére fürdőzik, vagy 6 éven aluli, illetve 12 éven aluli, úszni nem tudok gyermeket felügyelet nélkül hagy, az az érintett belügyminisztériumi rendelet elővigyázatossági szabályait szegi meg.

Lényeges annak ismertetése is, hogy mit tekintenek a jogszabályok és a gyakorlat ténylegesen fürdőzésnek

Az irányadó szabályok alapján fürdőzésnek tekintendő minden

„olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök stb.) vízen történő használata is, amely a vízi közlekedésről szóló törvény szerint nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással.”

Ugyanakkor nem tekintendő fürdésnek a gépi berendezéssel vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz, pl. jetski használata.
Büntetési tételek

Ha valaki tehát a fentiek szerint tiltott helyen fürdik és tetten érik, akkor helyszíni bírságra számíthat, melynek mértéke a szabálysértési törvény alapján, akár 5.000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig terjedhet.

Az ellenőrzésre és a helyszíni bírság kiszabására nemcsak a rendőr, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és halászati őr is jogosult.

Bízom abban, hogy Olvasóink nyara jól telik és egyben saját maguk érdekében is remélem, hogy az előírt szabályokat betartják – zárja gondolatait Dr. Burján Zsuzsanna.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...