Kövesse Facebook oldalunkat!

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden online sajtótájékoztatón, a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.

Az alapkamat jelenlegi szintjének változtatása az infláció számottevő és tartós, jelentős csökkenéséig nincsen napirenden – mondta.

Kiemelte: a jegybank várakozásaival összhangban tovább gyorsul az infláció mérséklődése, a mutató az év végére „érezhetően” 10 százalék alatti tartományba kerül. A cél, hogy a dezinfláció 2024-ben is folytatódjon, a pontos számokat a szeptemberi Inflációs jelentés tartalmazza majd.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére. A kedvező kockázati környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank a korábbi ütemben folytassa a kamatkörnyezet normalizációját. A dezinfláció üteme tovább gyorsul és egyre szélesebb körben érezhető, a teljes fogyasztói kosár mintegy egyharmadában csökkentek az árak havi alapon – emelte ki, jelezve: ez a trend a következő hónapokban folytatódik. Az infláció gyors csökkenésével a visszatekintő reálkamatok már az ősszel pozitívvá válhatnak az alelnök ismertetése szerint.

Idén a gazdaságpolitikán belül minden intézkedés az infláció folyamatos és fokozatos csökkenése irányába hat. A gazdaság élénkülése az infláció jelentős csökkenésével az idei év második felében indulhat meg – jelezte.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása a vártnál is gyorsabb lehet, a májusi egyenlege jelentős többletet mutatott a külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd eurós rekordtöbblete következtében, ami alapján a külső egyensúlyi folyamatok javulása a vártnál is gyorsabb lehet – sorolta.

A monetáris politika fókuszában változatlanul az O/N betéti gyorstender kamata és az alapkamat fokozatos közelítése áll. A hazai pénzpiaci helyzetet az alelnök stabilnak nevezte, ugyanakkor megfogalmazása szerint a volatilis nemzetközi makrogazdasági és piaci környezet továbbra is óvatos megközelítést indokol.

Virág Barnabás kitért arra, hogy a jegybank minden döntése előtt értékeli a külső egyensúlyi folyamatokat, a piaci stabilitást, devizapiacot, állampapírpiacot, energia- és gázárak alakulását, valamint a nemzetközi környezetet, a befektetői hangulatot. A globálisan meghatározó jegybankok kamatemelési pályái egyre inkább a végükhez közelítenek. Változatlanul az óvatos, fokozatos, kiszámítható megközelítést nevezte indokoltnak az egynapos tenderek kamatcsökkentésénél.

Nyitókép: MTI.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...