Kövesse Facebook oldalunkat!

Minden idők legmagasabb hitelkihelyezésével zárta a 2022-es évet az Eximbank: a hitelfolyósítások összértéke 567 milliárd forint volt, a bank mérlegfőösszege pedig év végén közel 30 százalékos növekedéssel elérte a 2091 milliárd forintot – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

A bank adózás utáni eredménye, 0,8 milliárd forinttal felülmúlva az előző évi szintet, elérte a 2,25 milliárd forintot. Mindezen dinamikus növekedés mellett az Eximbank kiemelkedően magas tőkeellátottsággal és kedvező likviditási helyzettel zárta a 2022-es évet.

A legkeresettebb pénzügyi termék tavaly a Fordulat hitelkonstrukció volt, amelyet 102 milliárd forint értékben folyósítottak. 2022-ben az EXIM tovább erősítette és szélesítette a hazai vállalatokat támogató tevékenységét: portfólióját zöld hiteltermékekkel egészítette ki. A dinamikus bővülés elsősorban a Baross Gábor Hitelprogram elindításának eredményeképpen 2023-ban is folytatódik, ezzel támogatva a hazai vállalati szektor kedvező feltételek melletti finanszírozását – írták.

A tájékoztatás szerint az Eximbank 2022-ben kiemelt figyelmet fordított a volatilis gazdasági környezetben működő hazai vállalatok kedvezményes finanszírozási termékekkel történő támogatására, valamint a kormány anticiklikus gazdaságpolitikájának erősítésére. A megfelelő finanszírozási források elérhetősége az elhúzódó háború és a szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben és az így kialakult magas kamatkörnyezetben felértékelődött.

A refinanszírozási hitelek 480 milliárd forintot tettek ki az összes hitelkihelyezésből. A 2021-ben lezárt, a pandémia kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt súlyos átmeneti likviditási nehézséggel küzdő vállalatoknak nyújtott Kárenyhítő hitelkonstrukció folyósítása is folytatódott tavaly 42,6 milliárd forint összegben. Az Eximbank teljes hitel- és leszámítolás állománya az év végén 1629 milliárd forintot ért el 17,7 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

Az Eximbank forrásállománya 2022-ben ugyancsak rendkívül dinamikusan, 27 százalékkal nőtt, összértéke 1694 milliárd forintot tett ki. A gyarapodás hátterében egyrészt a jelentős piaci érdeklődés mellett lebonyolított kötvénykibocsátási aukciók – ezek során a bank 322,5 milliárd forintnyi forrást vont be -, másrészt egyéb hosszú és rövid lejáratú hitelek állnak. A bank teljes forrásállománya továbbra is nagymértékben diverzifikált a főbb hazai és nemzetközi forrásbevonási csatornák és eszközök között.

Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére is jelentős növekedést értek el 2022-ben. A hazai vállalati hitelezési piacon tavaly már meghaladta a 10 százalékot a részesedésük, az idén pedig – köszönhetően elsősorban az útjára indult Baross Gábor Hitelprogramnak – várhatóan ezt is túlszárnyalják, összhangban a hosszú távú törekvésekkel.

Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.)., ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani.

Nyitókép: Unsplash / Pexels

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...