Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank a jegybankok között elsőként kezdett foglalkozni a fenntarthatósági kérdésekkel, és zöld tevékenysége a régióban is kimagasló – hangsúlyozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expo és élményprogram szerdai nyitónapján.

Előadásában kitért arra, hogy a környezeti változások mint a klímaváltozás vagy a biodiverzitás csökkenése a reálgazdasági hatások mellett a pénzügyi rendszer stabilitására is hatással vannak, például az infláció emelkedésén keresztül.

Példaként hozta fel az extrém hőhullámokat hozó 2022-es időjárást. Az aszály alacsony terméshozamokhoz és magasabb árakhoz vezetett, a produktivitás csökkénével pedig alacsonyabb bevételt hozott az ebből élők számára. Hosszabb távon ezek az időjárási tényezők versenyképességi következményekkel is járhatnak egy ágazat vagy ország számára – tette hozzá, megemlítve, hogy a 2022-es aszály a pénzügyi közvetítő rendszerre, ezen belül a biztosítási szektorra is konkrét pénzügyi következményekkel járt.

Az MNB adatai szerint az aszályhoz kapcsolódó kárkifizetések aránya a 2021-es 8 százalékról 2022-re 80 százalékra ugrott. A növénybiztosítás területén működő biztosítók közül többet ki kellett vezetni a pénzügyi piacról – ismertette.

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...