Kövesse Facebook oldalunkat!

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Matusik Tamás bírót választotta elnökévé, míg a testület elnökhelyettese Csontos Katalin bíró lett – tudatta az OBT kedden az MTI-vel.

A testület a június 7-i ülésén 13 igen és 1 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül választotta meg Matusik Tamást és Csontos Katalint.

Az OBT honlapja szerint Matusik Tamás 2015-től a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője, továbbá tagja a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának. Csontos Katalin 2011 óta a Salgótarjáni Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, továbbá a Balassagyarmati Törvényszék Bírói Tanácsának tagja.

A honlapon megjelent közleményben azt írták hogy „a 2018. január 30-án megalakult Országos Bírói Tanács kezdettől fogva céljának tekintette a bírói függetlenség egyik fokmérőjének tartott bírói önigazgatás megerősítését, ennek érdekében többször is elkészítette jogalkotási javaslatát, de ezen kezdeményezései eddig rendre megakadtak”.

Végül az Európai Unió elvárásainak való megfelelés érdekében végrehajtott igazságügyi reform úgy módosította a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi törvényt, hogy az OBT az új hatáskörök mellett jogi személyiséget is kapott és az eddig jogszabály által előírt, rotációs alapon félévente változó elnök helyett 2023. június 1-jén lehetővé vált, hogy az OBT maga döntsön elnökéről és elnökhelyetteséről – olvasható a közleményben.

Az OBT elnöke és elnökhelyettese „elkötelezett amellett, hogy az immár jogi személyiséggel rendelkező Tanács kibővült jogköreit a 2018. január 31-én megfogalmazott Hitvallásban foglaltak szerint gyakorolja” – olvasható a honlapján.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...