Kövesse Facebook oldalunkat!

Körözést adott ki pénteken az orosz belügyminisztérium a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze ellen, aki korábban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. 

Rájár a rúd a Nemzetközi Büntetőbíróságra

Mint ismeretes az USA korábban – még Donald Trump elnök hivatali ideje alatt – szankciókat vezetett be a Nemzetközi Büntetőbíróság ellen, amikor a szervezet az Egyesült Államok afganisztáni háborús bűnei miatt vizsgálódott. 

Nem fogjuk tétlenül tűrni, hogy egy „kenguru-bíróság” fenyegesse Hollandiából az amerikai polgárokat.  

– nyilatkozta akkoriban Mike Pompeo, a Trump kormányzat külügyminisztere az eset kapcsán.

Ezúttal az oroszok léptek

Ezúttal Oroszország – hasonlóan az USA-hoz – szánta el magát komolyabb lépésekre a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársai ellen.

Az 1970. március 30-án született Karim Asad Ahmad Khan angol állampolgárt az orosz büntető törvénykönyv egyik cikkelye alapján körözik.

– áll az az orosz belügyi adatbázisban pénteken megjelent bejegyzésben, amely nem nevezte meg, hogy mi a konkrét vád.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) nemrégiben büntetőeljárást indított a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Khan és három bírája, Akane Tomoko, Rosario Salvatore Aitala és Sergio Gerardo Ugalde Godínez ellen. Az ügyész ellen a vád:

Ártatlan személyt tudatos büntetőjogi felelősségre vonása, súlyos vagy különösen súlyos bűncselekmény jogellenes elkövetésével összefüggésben.

Abírák ellen pedig az a vád, hogy tudatosan törekedtek külföldi állam képviselőjének jogellenes fogva tartására, és támadást készítettek elő ellene.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalás-előkészítő kamarája március 17-én rendelte el Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman „letartóztatását”, azzal vádolva meg őket, hogy „törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából”. Moszkva ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy –

Washingtonhoz és Pekinghez hasonlóan – nem ismeri el az ICC bíróság joghatóságát, és számára jogi szempontból minden döntése semmis.

Csak nevében nemzetközi: a kicsik benne vannak, a nagyok nem

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), amelyet az 1998-as Római Statútum alapján hoztak létre, nem része az ENSZ-nek, és csupán a dokumentumot ratifikáló országoknak tartozik elszámolással.

A statútumhoz nem csatlakozott:
Oroszország (aláírta, de nem ratifikálta),
– az Egyesült Államok (visszavonta aláírását) és
Kína (nem írta alá).

Putyin 2016-ban kiadott egy rendeletet, amelyben megerősítette, hogy Oroszország nem válik a Nemzetközi Büntetőbíróság részesévé. Az orosz külügyminisztérium szerint:

A Nemzetközi Büntetőbíróság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem vált a nemzetközi igazságszolgáltatás valóban független szervévé.

A szervezetnek tehát nincs joghatósága Oroszroszágban – és Kínában és az USA-ban sem.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...