Kövesse Facebook oldalunkat!

Végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a filmforgatásokon megvesztegetett közterület-felügyelőket első fokon, nem jogerősen a bíróság – közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel. Budapest több részén is „elharapódzott” a filmforgatás az utóbbi években – a környéken lakók nagy bánatára. 

Filmet forgatnak a környékén? Erre számíthat:

  • A filmforgatás alatt általában napokra lezárnak teljes utcákat, az ott parkoló autókat pedig elszállítják vagy odébb daruzzák, komoly fejfájást okozva a környéken lakóknak.
  • Különösen kedveltek az újbudai lokációk – főleg a Móricz Zsigmond körtér és környéke – ahol a kovid előtt egymást érték a különféle forgatások.
  • Az egyik forgatás alkalmával – egy péntektől-vasárnapig terjedő időszakban – például komplett utcákat ürítettek ki, viszont egészen vasárnap délutánig semmi érdemleges nem történt.
  • A helyi lakosok már többször is szóváltásba kerültek az oktalan lezárások miatt a filmes cégek alkalmazottaival; a Móricz Zsigmond körtéren és környékén a parkolás – filmforgatástól függetlenül is – évek óta tragikus.

– számolt be egy újbudai lakos.

Túlterjeszkedtek a helyszíneken

Ibolya Tibor közleményében azt írta, több mint húsz korrupciós bűncselekmény, valamint többrendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Az ügyben – a bírósági eljárásban történt egyesítést követően – összesen 13 vádlott szerepelt.

A vádlottak között volt a két közterület-felügyelő is, aki jogtalan előnyért cserébe „széles körben” szegte meg hivatali kötelességét.

A korrupciós bűncselekmények többsége túlnyomórészt filmforgatások helyszínéhez kapcsolódott.

A vád szerint a vesztegető vádlottak egyike 2018-ban, egy szervizcég ügyvezetőjeként, filmforgatásokhoz szerzett közterület-használati engedélyeket. A filmforgatásokon azonban többször előfordult, hogy:

A tényleges forgatás, parkolás, területfoglalás nem, vagy nem csak az előzetesen engedélyezett helyeken történt, azonban idő hiányában újabb engedély beszerzésére ilyenkor már nem volt mód

– írta a főügyész.

Hozzátette: a cégvezető vádlott megegyezett a két fővárosi közterület-felügyelővel, hogy amennyiben egy adott filmforgatáson a területhasználati engedélyben szereplőkön túlterjeszkednek, pénzért a közterület-felügyelő vádlottak biztosítják – akár más közterület-felügyelők befolyásolásának ígéretével is -, hogy ne legyen ellenőrzés és bírságolás, a filmforgatás zavartalanul megtörténhessen. Megjegyezte: minderről a cégvezető vádlott megbízói nem tudtak.

A közterület-felügyelők a kötelességszegésekért – a vád szerint 15 esetben – alkalmanként 25 és 40 ezer forint közötti összeget kértek.

A két közterület-felügyelő emellett vendéglátó egységeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület-használatot.

A nyomozó ügyészség indítványa alapján a két közterület-felügyelőt a bíróság 5 év, illetve 4 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, valamint 1-1 millió forint pénzbüntetésére ítélte, és mindkettőjüket véglegesen eltiltotta a közterület-felügyelői tevékenységtől. A filmforgatásokkal érintett cégvezetővel szemben a bíróság 2 év börtönbüntetést szabott ki. A többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélte a bíróság, az egyik vádlottat pedig – szintén ügyészi indítványra – felmentette.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...