Kövesse Facebook oldalunkat!

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 3980 milliárd forint volt tavaly, és a GDP 7,3 százalékát tette ki. Az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adóssága 42 527 milliárd forint volt az év végén, ami a GDP 78,2 százalékának felel meg, 1,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

Az Eximbank adósságát nem számítva 41 303 milliárd forint volt az adósság, a GDP 76,0 százalékát érte el.

Az államháztartás hiánya 115 milliárd forinttal volt alacsonyabb az előző évinél, amikor a GDP 8,1 százalékát tette ki. Az államadósság egy év alatt 4118 milliárd forinttal emelkedett, GDP-arányos csökkenése a gazdasági növekedés kivételesen magas ütemének eredménye.

A tavalyi negyedik negyedévben 1936 milliárd forint, GDP arányosan 12,3 százalékos volt az államháztartás finanszírozási igénye 295 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, amikor a GDP 16,2 százalékát érte el. A tavalyi harmadik negyedévinél 1236 milliárd forinttal nagyobb volt a hiány, ami GDP-arányosan 7,2 százalékpontnak megfelelő emelkedést jelent 5,1 százalékról.

A központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 2519 milliárd forint, a helyi önkormányzatok 53 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig 530 milliárd forint többlettel zárták a tavalyi negyedik negyedévet.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...