Kövesse Facebook oldalunkat!

2023. I. negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a szezonális hatások kiszűrésével 1131 millió euró volt, a negyedéves GDP 2,5 százaléka. A finanszírozási igény kiigazítás nélküli értéke 349 millió euró. A folyó fizetési mérleg egyenlege a szezonális hatásoktól megtisztítva 1501 millió euró, a kiigazítás nélkül 774 millió euró hiányt mutatott – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A folyó fizetési mérleg kiigazítás nélküli értéke 2022 első három hónapjában 2142 millió euró hiányt mutatott, az egyenleg 1368 millió euróval javult 12 hónap alatt.

Az áruforgalmi egyenlegben a hiány a bázisidőszaki 2769 millió euróról 835 millió euróra mérséklődött az első negyedévben, miközben a szolgáltatások külkereskedelméből származó exporttöbblet 456 millió euróval, 2079 millió euróra nőtt.

Az áruk és szolgáltatások együttes egyenlege a 2022 első negyedévi 1146 millió euró deficittel szemben 1244 millió euró aktívumba fordult.

2023 első negyedévében a tőkemérleg egyenlege szezonálisan igazítva 407 millió euró, igazítás nélkül 425 millió euró.

A nemzetgazdasági nettó adósságállomány – a közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt adósság nélkül – 2023. március végén 26 973 millió euró volt (az utolsó négy negyedév összesített GDP-jének arányában 15,7 százalék). A nettó adósságállomány 6140 millió euróval nőtt az előző negyedévhez képest.

2023. március végén a nemzetközi tartalékok értéke 39 762 millió euró volt. Az első negyedévben a tartalékok nagysága 1054 millió euróval nőtt az előző negyedévi szinthez képest.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...