Kövesse Facebook oldalunkat!

A jegybank körlevelet küldött a biztosítóknak, hogy a nem-élet biztosítási – leggyakrabban KGFB-balesetek utáni – személyi sérüléses károsultakat megillető biztosítási járadékok egyösszegű megváltásánál támogassák az átlátható és az ügyfélérdeket előtérbe helyező kárrendezést – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közlemény szerint ilyen járadékokat kapnak például az ügyfelek ha megsérülnek, rokkanttá válnak, illetve elhunyt károsultak hátramaradt özvegyei, árvái, esetükben kezdeményezhetik a biztosítók a járadékszolgáltatás egyösszegű megváltását.

Az MNB emlékeztet arra: a biztosítási törvény idén június 26-án hatályba lépett módosítása az eddiginél részletesebben szabályozza a nem-életbiztosítási termékek kárrendezését.

A törvény szerint a biztosítónak tájékoztatnia kell a járadékmegváltást kérő károsultat a megváltási tőkeösszeg jelenértékéről, amelynél kisebb összegért nem válthatja meg a járadékot.

KORÁBBAN ÍRTUK

MABISZ: Figyeljünk, mert kár esetén sokba kerülhet az alulbiztosítottság

Az alulbiztosítottság jelenti a vagyonbiztosítások legnagyobb kockázatát. Márpedig mind a vállalkozói, mind a lakásbiztosítási szerződések esetében gyakran fordul elő, hogy a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget

Meghökkentő káresetek: Mozgó kézfej a Korda-villában és a féllábú nyúl

Kézfej a garázsban, féllábú nyúl, önjelölt londiner – mi ezekben a hihetetlen dolgokban a közös? Az, hogy mindegyik egy-egy megtörtént autós káreset alapját képezik.

A körlevél értelmezése szerint e jelenérték a járadék tőkeösszegével azonos.

A jegybank elvárja, hogy a folyamatos – sokszor hosszú távra szóló – járadékszolgáltatás helyett megajánlott – tőkésítési összeg megfelelően tükrözze a járadék értékét.

A tőkésítéskor alkalmazott diszkontfaktornak igazodnia kell egy kockázatmentes befektetés várható hozamához.

Követendő gyakorlat, hogy a tőkésítési összeg kiszámításakor a diszkontfaktorok meghatározásához használt hozamgörbe ne haladja meg (a járadékszolgáltatás pénznemére vonatkozó) az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) által legutoljára közzétett kockázatmentes hozamgörbét – tették hozzá.




Az (olykor élethosszig tartó) járadék kiszámításához a biztosítóknak halandósági adatokat, a nők és férfiak közti egyenlő bánásmódra, illetve az esélyegyenlőségre vonatkozó uniós szabályozásokat is figyelembe kell venniük – áll a közleményben.

Az MNB szorgalmazza, hogy az ügyfelek döntésük előtt gondosan mérlegeljék az egyösszegű járadékmegváltás előnyeit és hátrányait.

Ehhez a biztosítónak minden szükséges információt meg kell adnia. Fel kell hívnia az érintett ügyfelek figyelmét arra, hogy ha az egyösszegű megváltást választják, azon felül, a továbbiakban nem teljesít részükre kifizetést.

KORÁBBAN ÍRTUK

D.A.S: Nem akart fizetni a tűzkárért, a Kúria végül százmilliós kártérítésre kötelezte a biztosítót

A D.A.S. Jogvédelem biztosító egyik ügyfelének ingatlana tűzkár következtében teljesen leégett, és a benne lévő valamennyi vagyontárgy, berendezés is tönkrement. Az területen 3 épület állt: egy lakóház és két melléképület.

Full-extrás kárrendezési csomag, akár meglévő biztosítás mellé is

Gyakorlatilag minden igényt kielégítő kárbejelentési és kirendelési csomagot kínál okostelefonos alkalmazással egy új magyar startup a Karexpert.hu.

A jegybank azt is elvárja, hogy a biztosítók is körültekintően járjanak el az egyösszegű megváltás kezdeményezésekor, s a rendelkezésre álló információk alapján mérlegeljék, hogy a megváltás nem veszélyezteti-e a járadékos további életvitelét.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...