Kövesse Facebook oldalunkat!

A Bank of England kormányzója szerint a brit gazdaság teljesítménye még az idén ismét eléri a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szintet.

Andrew Bailey a BBC rádió hétfői hírmagazinjának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a brit jegybanknak „bőven maradt még tűzereje” a koronavírus-válság okozta recesszió elleni monetáris fellépéshez, és új eszközök bevetését is fontolgatja.

Bailey szerint a Bank of England potenciális pénzügypolitikai eszköztárából nem hiányzik a negatív jegybanki kamat alkalmazása sem. A piaci szereplőknek is üzenve hangsúlyozta ugyanakkor: ez csak egy ténymegállapítás, de nem véleménynyilvánítás arról, hogy a Bank of England alkalmazni akarja-e ezt módszert vagy sem.

A Bank of England tavaly márciusban, a koronavírus-válság kezdetén két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról a jelenleg is érvényes 0,10 százalékra csökkentette irányadó kamatát, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (385 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési osztályzatú fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb novemberben emelte a likviditáspótló eszközvásárlási program célösszegét: akkor 150 milliárd fontot – az elemzői várakozásoknál sokkal többet – tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.

A vállalati kötvények vásárlásának 20 milliárd fontos kerete nem módosult.
Ezeknek az intézkedéseknek a várható gazdasági hatásairól Andrew Bailey a hétfői BBC-interjúban elmondta: azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék (GDP) értéke az idei év végére újból eléri a 2019 végén mért szintet.

Hozzátette: nagyon nagy vívmány a lendületes nagy-britanniai oltási kampány, és ez is hozzájárul a brit gazdaság megnyitásához.

A brit statisztikai hivatal (ONS) első becslése szerint a brit GDP-érték 2020 egészében átlagosan 9,9 százalékkal zuhant, és ezzel a 2013-ban mért szintre esett vissza.

Ilyen mértékű visszaesésre 1709 rendkívül zord tele óta nem volt példa a brit gazdaságban.

A Bank of England kormányzója jóval derűlátóbb véleményt fogalmazott meg a gazdasági kilátásokról, mint a minap a brit pénzügyminiszter.

Rishi Sunak, aki a hónap elején ismertette az áprilisban kezdődő 2021-2022-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, közölte: a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő független elemzőintézet (Office for Budget Responsibility, OBR) legfrissebb előrejelzése azzal számol, hogy a hazai össztermék értéke 2022 közepére éri el ismét a koronavírus-járvány előtti szintet.

Sunak hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez is jelentősen javított előrejelzés, mivel az OBR korábban 2022 végére várta ugyanezt.

A pénzügyminiszter is kiemelte, hogy a korábban vártnál gyorsabb kilábalás elsődleges tényezője a rendkívül lendületesen haladó nagy-britanniai oltási kampány, amely lehetővé tette, hogy a brit kormány részletes nyitási menetrendet dolgozzon ki.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...