Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan javaslatokat küldött a kormánynak, amelyek a veszélyhelyzet végső szakaszában, és annak elmúltával biztosítják a leggyorsabb gazdasági újraindítást – közölte az MKIK az MTI-vel kedden.

A kamara javaslatai szerint támogatni kell azokat, akik kiváló gazdasági teljesítményre képesek, munkahelyeket és piacot teremtenek, de a társadalmi igazságosság megköveteli azt is, hogy az önhibájukon kívül ellehetetlenülő vállalkozások is segítséget kapjanak. Számukra a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön 100 milliárd forintos hitelkerete lehet a megoldás, de az MKIK szükség esetén ennek a bővítését kéri a kormánytól.

A kis- és közepes vállalkozások emellett digitalizációt, fenntarthatóságot, innovációt támogató, valamint exporttevékenység fejlesztését ösztönző pályázatra is számíthatnak hamarosan – írták.

A kamara úgy véli, hogy a nyitást követően a sikeres válságkezelő támogatásokat 1-3 hónap elteltével lehetne kivezetni, a vállalati csőd miatti végrehajtásokat pedig legalább fél évre fel kell függeszteni.

A közlemény a gazdasági szerkezetátalakítás legfontosabb céljának a termelés, valamint a szolgáltatások modernizációját, az importkitettség csökkentését, az exportképesség javítását, az innovációs képesség erősítését, a digitalizációt, a hozzáadott érték növekedését, a fenntarthatóságot, a zöldgazdaság erősítését, az oktatási rendszer korszerűsítését nevezte. Sürgették emellett a vállalkozásfejlesztési célú uniós források felhasználásának felgyorsítását, az állami beruházásokban a magyar beszállítói hányad további növelését, a Széchenyi Kártya Program kiterjesztését, valamint a lakossági fogyasztás növelését célzó programokat, amelyek előnyben részesítenék a magyar termékeket, szolgáltatásokat.

Az MKIK-t a kormányfő kérte fel februárban, hogy a járvány okozta nehézségek megoldására, és a források felhasználására dolgozzon ki javaslatokat. Ezeket a múlt héten elküldték a kormánynak, és hamarosan az államigazgatás szakmai vezetőivel is egyeztetnek – olvasható a közleményben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...