Kövesse Facebook oldalunkat!

A Magyar Nemzeti Bank a felügyeleti tőkekövetelménnyel, tőkeajánlással és az osztalékfizetési korlátozással kapcsolatos átmeneti intézkedésekről tájékoztatta a hitelintézeteket – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A jegybank döntése alapján a mindenkor pozitív P2G (tőkeajánlás, capital guidance) értékekkel rendelkező hitelintézetek esetében az év végéig eltekintenek a P2G megsértése esetén alkalmazható intézkedésektől. A változó javadalmazás kifizetésére vonatkozó korlátok 2021. szeptember 30-ig maradnak.

A tőkefenntartási puffer (TFP) esetleges megsértését átmenetileg tolerálják, de elvárják, hogy a piaci szereplők 2022. június 30-ig legalább 50 százalékos mértékben, 2023. január 1-re pedig teljesen feleljenek meg a tőkepuffer-követelménynek. Az MNB vezetői körlevele az osztalékfizetési korlátozással, illetve a javadalmazási célú részvény-visszavásárlásokkal kapcsolatos elvárásokra is kitért. Az alkalmazott enyhítések összhangban vannak azzal a korábbi intézkedéssel, amely szerint az MNB a rendszerszinten jelentős bankok tőkepuffereinek feloldásával támogatja a bankrendszer hitelezési aktivitását. A felszabaduló tőke támogatja a hitelezési tevékenység fenntartását, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez – olvasható a közleményben.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...