Kövesse Facebook oldalunkat!

Kezdetben sokan örültek a home office-nak, később viszont fordult a kocka: a tartós bezártság, a kollégáktól távol töltött idő számos embernél váltott ki nem várt, sokszor kellemetlen reakciókat. Mivel nagyságrendekkel több időt töltünk odahaza, mint azelőtt, így egyre több az olyan kockázati tényező, amivel korábban nem kellett számolni. Az elmúlt időben felértékelődött az egészségmegőrzés; egyre többen érdeklődnek a magánegészségbiztosítási lehetőségek, illetve balesetbiztosítások felől. A munkahely esetleges elvesztése miatti jogviták ugyancsak egyre gyakoribbak, ami pedig piacot teremet a különféle jogvédelem biztosításoknak. A lakásbiztosítások pedig – ha már ennyit vagyunk otthon – új módozatokkal egészülnek ki, persze ehhez nem árt őket évente felülvizsgáltatni. A Biztosító Magazin kérdéseire Póta Zsolt, a Pannon-Safe Biztosítási Tanácsadó Kft. üzletfejlesztési vezetője válaszol.

(x) Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a PANNON-SAFE Kft. támogatta.

A COVID előtt, amíg az emberek csak egy-egy napot, talán egy hetet töltöttek home office-ban, a távmunkával összefüggő káresemények nem okoztak különösebb fejfájást, mivel csak elvétve fordultak elő. Most viszont, hogy relatíve sokan és sokat dolgoznak otthonrólmultinacionális vállalatok, bankok, biztosítók, de még a KKV-k is hazaküldték a dolgozókat a tartós home office egyaránt kihívás elé állította a biztosítókat és az ügyfeleket is.

Azt mondják, hogy a legtöbb káresemény a lakásunkban történik, mostanában pedig sokkal több időt töltünk odahaza, mint azelőtt. Milyen addicionális kockázati tényezők merülnek fel a járványhelyzet miatt?

Vannak például olyan kimondottan drága, több százezer vagy akár millió forintos informatikai eszközök, amelyek nem a munkavállaló tulajdonát képezik, de mégis huzamosabb időre bekerülnek a lakásba és ott – ezalatt a hosszú idő alatt – bármi történhet velük. Ez valós probléma. Szerencsére van olyan biztosító, amelyik már reagált és – persze átmenetileg – kiterjesztette a lakásbiztosítását a céges laptopokra is.

Egyes biztosítók kifejezeten home office csomagokat is kínálnak az ügyfeleiknek, de ettől függetlenül több olyan biztosítás is elérhető, ami kiterjed a lakásban lévő idegen vagyontárgyakra is.

– mondja Póta Zsolt.

A munkavállalók mellett természetesen a munkáltatók is tehetnek lépéseket a home office-ban esetlegesen megsérülő számítástechnikai eszközök védelme érdekében. Az ő számukra valamilyen géptörés jellegű biztosítás kötése lehet a megoldás a munkavállaónak átadott gépek, berendezések tekintetében.

A különféle informatikai eszközök biztosítási védelem alá helyezése hasznos dolog, de mi a helyzet az emberrel? Mit lehet tenni, ha a munkavállalót éri valamilyen baleset a home office alatt?

A munkáltató részéről a – a balesetbiztosítások tekintetében – például szóba jöhetnek a 24 órás szolgáltatási csomagok; ezek folyamatos biztosítási védelmet nyújtanak a távmunkában dolgozó kollégák számára. A munkavállalók – ettől függetlenül – pedig saját maguk is köthet balesetbiztosítást.

Ha valaki mégsem szeretne saját maga balesetbiztosítást kötni, akkor a lakásbiztosítások mellé igényelhető, kiegészítő baleseti védelmet szoktuk ajánlani.

– mondja Póta Zsolt a Pannon-Safe Alkusz cégvezetője.

Arra viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kiegészítő baleseti védelem esetén a térítés összege nem olyan mértékű, mint egy önálló balesetbiztosításnak; ugyanakkor gyors, áthidaló megoldás tud lenni arra az esetre, ha valaki nem akar megkötni egy klasszikus balestebiztostást.

Póta Zsolt a Pannon-Safe Alkusz cégvezetője. | Fotó: Biztosító Magazin, Kocsis Ferenc Árpád.

Addig jó, ameddig az embernek van munkája és persze van számítógépe, amit használni tud a home office-ban. Mi a helyezt akkor, ha valaki elveszíti a munkáját a koronavírus miatt? Létezik-e ilyen helyzetre biztosítás?

Az utóbbi időben sokan vesztették el a munkájukat a járványhelyzet miatt, és bizonyosan lesznek még olyanok is, akiknek – a COVID-ra hivatkozva – majd a közeljövőben fognak felmondani, illetve szűnik meg a munkahelyük. Ebből a sajnálatos helyzetből kifolyólag viszont adódhatnak különféle jogsérelmek, így a jogvédelem biztosítások valószínűleg előtérbe fognak kerülni.

Az ügyfelek napról-napra válnak egyre inkább tudatossá a munkaviszonyukat érintő jogi kérdések tekintetében, ami miatt egyre több kártérítési per is indul.

– hívja fel a figyelmet Póta Zsolt.

Sajnos gyakorta lehet már hallani olyan történeteket, hogy a COVID-ra hivatkozva küldtek el valakit, pedig az elbocsátás valódi indoka nem a járvánnyal függött össze. Ezek támadható esetek, egy jogvédelem biztosítás pedig kimondottan jó szolgálatot tehet egy ilyen helyzetben.

Ha valakinek megszűnik a munkahelye, akkor ismét csak otthon kényszerül maradni, viszont egyre többet hallani arról, hogy a lakásárak emelkedése miatt az ingatlanok alulbiztosítottá válnak. Mit jelent ez pontosan és mit lehet tenni ellene?

A lakás vagy ház, amiben lakunk a legnagyobb vagyontárgyunk, amivel rendelkezünk. Ahogy múlnak az évek, úgy növekszik az ingatlanok újraelőállítási költsége is. Amennyiben kárunk keletkezik, akkor joggal várjuk el a biztosítótól, hogy – a befizetett díjunkért cserébe – megtérítse a kárunkat. Ha a biztosító megtéríti a kárunkat, akkor azt sosem a piaci értéken, hanem az újraelőállítási értéken teszi.

Ha éveken keresztül elfelejtettük frissíteni a lakásbiztostásunkat, akkor a biztosító egy évekkel ezelőtti díjszinten fog bennünket kártalanítani, az otthonunk tehát alulbiztosított lesz.

– figyelmeztet Póta Zsolt.

Az alulbiztosítottság alapvetően a nagyvárosok frekventált részin a legjellemzőbb. Az ingatlanok újraelőállítási költségei itt már a csillagos eget súrolják, illetve nincs megfelelő munkaerő sem. Ha pedig van is, akkor sem akármilyen áron vállal el egy-egy munkát. Ez ellen is lehet azonban védekezni a különféle assistance szolgáltatásokkal. Akinek rendelkezik ilyennel, annak a káresemény bekövetkezésekor a biztosító közvetíti ki a megfelelő mesterembert.

Sajnálatos módon az alulbiztosítottság ténye általában túl későn – a káresemény bekövetkezésekor – derül ki.

– mutat rá Póta Zsolt.

Éppen ezért hazai viszonylatban a lakásbiztostások felülvizsgálta évről-évre aktuális. Mi rendszeresen figyelmezettjük az ügyfeleinket erre a problémára; érdemes tehát biztosítás-felülvizsgálatot kérni, mivel így elkerülhetővé válik ez a probléma.

Sokan kötik össze a kellemeset a hasznossal és újítják fel a lakásukat a home office alatt. Jól gondolom, hogy egy lakásfelújítás elvégzése is idézhet elő alulbiztosított állapotot?

Ha elfelejtjük frissíteni a lakásbiztosításunkat a lakásfelújítást követően, akkor bizony kellemetlen meglepetésekben lehet részük.

Persze itt ne arra gondoljunk, hogy kipakoljuk és selejtezzük a garázsból az évek alatt felgyülemlett kacatokat, vagy hogy egy tisztasági festést végzünk el, sokkal inkább olyan értéknövelő beruházások esetén fordulhat ez elő, mint a fürdőszoba- vagy a konyhafelújítás, az újraparkettázás vagy új tv- vagy egyéb elektromos háztartási gép, vagy napelem vásárlása.

Egy-egy lakásfelújítás manapság rengeteg pénzbe kerül, ha pedig már kiadtunk egy nagyobb összeget arra, hogy az otthonunkat komfortosabbá tegyük, akkor nem árt finom hangolni a lakásbiztosítást is.

Egy lakásfelújítást, bővítést követően, vagy például egy napelemes rendszer felszerelése miatt plusz kockázatok adódhatnak.

– figyelmeztet Póta Zsolt.

Mivel lakásfelújításokat bizonyos esetekben már az állam is támogatja, így a lakásbiztosítások felülvizsgálata különösképpen indokolt a munkák végeztével. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egy káresemény bekövetkezésekor azt kockáztatjuk, hogy a biztosító által fizetett összeg nem lesz arányban az újonnan beépített szerkezetek, berendezések bekerülési költségével.

Póta Zsolt a Pannon-Safe Alkusz cégvezetője. | Fotó: Biztosító Magazin, Kocsis Ferenc Árpád.

Home office miatt egyre kevesebbet mozgunk, a mozgás hiánya pedig sok embernek megterhelő lelkileg; van, aki úgy véli idővel a bezártságba betegszik bele. Milyen lehetőségek vannak arra az esetre, ha az egészségünk kerülne veszélybe a tartós távmunka miatt?

Egyelőre még tart a járványhelyzet, de az már látszik, hogy az emberek – kvázi, mint valami „mellékhatásaként” a COVID-nak – elkezdtek érdeklődést mutatni a különféle egészségbiztosítások iránt.  Ez nem is csoda, hiszen mindenki előtt ismert tény, hogy jelenleg az állami egészségügy csak igen korlátozottan fogad betegeket és azok ellátása sem az eddig megszokott formában és mederben zajlik. A helyzet azonban az, hogy egy átlagbérből és fizetésből élő családnak egy teljes körű egészségbiztosítási csomag megvásárlása ma még megterhelő; ugyanakkor bízunk benne, hogy idővel ezekből is lesznek olyan csökkentett – például részleges ellátásra szóló – módozatok, amelyek ára megfizethetőbb lesz. (Például a kockázati közösség növekedése miatt.) Azt látjuk ugyanis, hogy

a magányszemélyek egyre gyakrabban érdeklődnek nálunk is afelől, hogy milyen módon tudnák igénybe venni a különféle magánegészségügyi ellátásokat.

– mondja Póta Zsolt.

A biztosító társaságok pedig már nagyon régóta dolgoznak azon, hogy a magánszemélyek nagy többsége számára is legyenek megfizethető árú magánegészségbiztosítási csomagok. Úgy vélem, hogy a koronavírus alatt kitalált – pillanatnyilag kampány jelleggel értékesített – új biztosítási módozatok idővel biztosan be fognak épülni a biztosítási szolgáltatásokba.

(x) Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a PANNON-SAFE Kft. támogatta.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...