Kövesse Facebook oldalunkat!

Idén is megrendezték a Kenyérlelke Fesztivált Budapesten. A hagyományos, kovászos kenyeret készítők találkozóján otthonsütők és profi pékek cserélték ki tapasztalataikat és mérték össze tudásukat immáron hatodik alkalommal.

A Kenyérlelke Fesztivál célja, hogy összehozza a kenyér szerelmeseit, a résztvevők visszaemeljék a köztudatba a hagyományos, kovászos kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit – mondta el Vajda József szervező az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. A pék szerint a kenyérnek két lelke van:

a kovász és az ember, innen származik a fesztivál elnevezése.

Hozzátette: a találkozó keretében a pékek négy plusz egy kategóriában mérhették össze tudásukat, idén az ötödik kategória a kendermagos kenyér volt. A pék kitért arra is, hogy azért esett a választásuk erre a búzánál igénytelenebb és teljesebb értékű élelmiszerre, mert vissza akartak valamit hozni a kenyérkészítés régmúltjából.

Az otthonsütők és a profi pékek külön versenyeztek, a legjobb alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazta.

A műsorban elhangzott az is, hogy az az otthonsütésnek nagy kultúrája van itthon, a régebbi versenyeken, amikor még együtt mérték össze tudásukat a résztvevők, az otthonsütők gyakran elverték a pékségeket.

Fülöp Ádám pék, a félbarna kenyér kategória győztese kitért arra, hogy a hagyományos félbarna kenyér készítése nagyon hosszú folyamat:

este kovászolnak, reggel dagasztanak és csak délután három órára sül ki a kenyér, ekkor tud kinyitni a pékség.

Beszélt arról is, hogy a vevők nemcsak a kenyér belsejére, héjára figyelnek, azt is fontosnak tartják, hogy milyen formájú kenyeret visznek haza.

A Kenyérlelke Fesztivált minden évben augusztus 19-én és 20-án rendezik meg a MOM Kult előtt Budapesten. Idén csaknem 30 pékség képviselői voltak jelen az eseményen.

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...