A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 569-cel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány napi százezer szűrés elvégzését tűzte ki célként.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a koronavírus okozta járványban.

A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában.

  • A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtökig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.
  • Nagy-Britanniában csütörtökig több mint 163 ezer szűrést végeztek; ez tízezerrel magasabb szám az egy nappal korábbinál.

KORÁBBAN ÍRTUK

A brit kormány korábban azt közölte, hogy április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát, de Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: az új célkitűzés a napi százezer koronavírusteszt elvégzése.

Hancock, aki maga is megbetegedett az új koronavírustól, elkülönítésben töltött egyheti lábadozása után most jelent meg először a nyilvánosság előtt. Elmondta: a napi százezres szűrésszámot a kormány április végéig szeretné elérni.

A miniszter által felvázolt terv alapján a szűrésekbe kereskedelmi partnereket is bevonnak, köztük az egyetemeken működő, de magánfinanszírozású kutatólaboratóriumokat, elkezdik az antitest-vizsgálatokat annak megállapítására, hogy ki esett már túl tudtán kívül a fertőzésen – mivel így nekik nem kell elkülönítésbe vonulniuk gyanú esetén -, és kiépítenek egy országos diagnosztikai hálózatot gyógyszeripari óriáscégek részvételével.

Hancock nevek említése nélkül elmondta, hogy a kormány máris kilenc ilyen vállalattal kezdett együttműködést, és e cégek felajánlották vérvizsgálati eljárásaikat, de először meg kell győződni arról, hogy ezek működőképesek-e.
Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren csütörtökön közzétett videoüzenetében szintén arról szólt, hogy elengedhetetlen a szűrések számának igen jelentős emelése, mivel ezzel lehet elejét venni, hogy az NHS dolgozói esetleg feleslegesen essenek ki a betegellátási munkából.

A koronavírus okozta betegséget Johnson is elkapta, és Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozik múlt csütörtök óta.

Az eredeti terv az volt, hogy elkülönítése egy hétig tart, vagyis elvileg pénteken véget érne. Hivatalának szóvivője csütörtöki tájékoztatóján azonban közölte, hogy a kormányfő továbbra is mutat enyhe tüneteket, és az általános útmutatás az, hogy az elkülönítés a betegség jeleinek teljes megszűnéséig tartson.

A Twitteren közzétett felvételen egyértelműen látszott a brit miniszterelnökön, hogy még nem épült fel teljesen a betegségből.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...