Kövesse Facebook oldalunkat!

Átalakult a Colonnade Biztosítónál a vállalati biztosítások területe, a cégnél jelentős informatikai fejlesztések zajlanak, miközben több új termékkel is piacra lépnek. A társaság nemrég új irodába költözött a Váci úton, ahol a kényelmes munkavégzés mellett, a design és a fenntarthatóság került a fókuszba. A kollégák pandémiát követő visszatérését az irodai környezetbe otthonos munkakörnyezettel, érdekes programokkal és pezsgő közösségi élettel támogatják. Faraga Gábor, a Colonnade Biztosító Magyarországi Fióktelepe Vállalati Igazgatóságának vezetője az idei év eredményiről és a jövő évi tervekről beszélt a Biztosító Magazinnak.

(x) Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a Colonnade Biztosító támogatta | Köszöjük!
Szeretne megjelenni a Biztosító Magazinban? Rendeljen cikket! A részletekért kattintson a médiaajánlatra!

Milyen céljai és tervei vannak az új pozícióban?

2016-ban csatlakoztam a Colonnade Biztosítóhoz, mint alkusz igazgató, de korábbi munkáim során is mindig alkuszokkal foglalkoztam. 2006 februárjában kezdtem a pályafutásomat az Allianznál, 2010-től pedig már különféle értékesítési vezetői pozíciókat láttam el. A Colonnade-hez való csatlakozásom után felépítettem a biztosító alkuszi értékesítési csapatát, bevezettünk több alkusztámogató megoldást is az elmúlt években. 2023 októberében neveztek ki vállalati biztosításokért felelős vezetőnek, ekkor kerültem be a biztosító menedzsmentjébe. Az új pozícióban egyrészt szeretném tovább folytatni azt a munkát, amit alkusz igazgatóként megkezdtem az értékesítéstámogatás fejlesztése terén, ezenfelül szorosabb és hatékonyabb együttműködést szeretnék kialakítani minden olyan részleg, csapat között, mely a vállalati területtel foglalkozik. A következő időszakban új termékeket vezetünk be, egyszerűsítjük folyamatainkat, folytatjuk a digitalizációt, miközben egy jelentős régiós tudástranszfert alakítunk ki a Colonnade-nél.

Átalakult a vállalati biztosításokkal foglalkozó területe a biztosítónak, hogy néz ki az új felállás, mi volt a cél az átalakítással, illetve milyen előnyökkel jár az új struktúra?

A megváltozott piaci környezet, valamint a Colonnade elmúlt években elért növekedése folytán idén jelentős átalakításokat végeztünk a vállalat szervezeti struktúráján.

Nemcsak a vállalati terület alakult át, hanem a másik lábunk, a lakossági terület is új vezetőt kapott Marschalek Péter személyében. A lakossági termékek fejlesztése, portfólió menedzsmentje és az értékesítés is immár az Ő kezében fut össze – ezáltal az igények és a megoldások szállítása egy helyre került.

Ezzel párhuzamosan megkezdtük a vállalati terület átalakítását is, és októbertől létrejött a vállalati igazgatóság, mely alá tartoznak a vállalati biztosítás kockázatvállalói- és termékfejlesztő, valamint az alkuszi értékesítést támogató területeken dolgozó csapatok. A szervezetünk működésén egyébként nemcsak a piaci környezet és önmagunk miatt muszáj folyamatosan változtatni, hanem a biztosításközvetítők változó igényei is szükségessé teszik. A külön alkuszi értékesítési és külön kockázatvállalói területekkel a későbbiekben már nem tudnánk kellően hatékonyan működni. A szinergiákat sokkal jobban ki tudjuk majd használni a jövőben, ha közös vezetés alá kerül a termékfejlesztés, a portfólió menedzsment, a kockázatvállalás és a vállalati termékek értékesítése.

Egy rövidebb szolgálati láncban talán kevesebb információ vész el és gyorsabban, hatékonyabban tudunk reagálni a piaci változásokra és igényekre is.

A munkafolyamatainkat ennek megfelelően átalakítjuk, ahol lehet egyszerűsítünk, illetve automatizálunk így végül – a lakossági területhez hasonlóan – a vállalati területen is egy helyre fog kerülni az igény és a megvalósítás, a csapatok közötti együttműködés pedig egyre szorosabbá válik.

Mikortól lép életbe, illetve mikortól lesz jobban érezhető a szervezeti változás? Milyen további fejlesztések várhatók?

Októberi kinevezésem óta folyamatosan ezen dolgozom és örömmel mondhatom, hogy a szervezeti mag nagyrésze már felállt. A csapat bővítése persze még gőzerővel folyik, van több új pozíciónk is, amiket még fel kell töltsünk. A Colonnade-nél támogatjuk a belső mobilitást, a házon belüli karrierváltást, így célunk, hogy ha a nálunk dolgozó kollégák közül vannak olyanok, akik rendelkeznek a szükséges kompetenciákkal az adott pozíció betöltéséhez, és szívesen váltanának, akkor velük bővítjük a csapatot, és tanítjuk be őket az új feladatokra. A financial lines kockázatvállalói csoportunkat már bővítettük két junior kollégával, akiket például így, internal keresés útján találtunk meg. Decembertől egy projekt koordinátor is érkezett a csapatba, aki segít nekünk az új munkafolyamatok létrehozásában, illetve később az üzemeltetésben is. Nagyjából 2024 első negyedévének végére szeretnénk, ha teljesen felállna az új szervezet.

Az utóbbi időszakban milyen új termékeket vezetetett be, illetve tervez bevezetni a közeljövőben a Colonnade?

A Colonnade termékstruktúrája, portfóliója jelenleg is egészen széles, a sztenderd – szinte a teljes piacon elérhető – termékeken túl az egyedi megoldásinkról vagyunk ismertek. Előnyünk, hogy képesek vagyunk kiszolgálni a ma még ritkának számító, de valós és egyre speciálisabb igényeket. Itt említeném meg például az IT felelősségbiztosítást vagy a manapság egyre fontosabbá váló GDPR, illetve cyber fedezeteket is.

A nyár végén jöttünk ki a társasházkezelők, közös képviselők felelősségbiztosításával, ami ugyan egy meglévő termék a piacon, viszont mi más oldalról közelítettük meg a problémát.

A termék egyedisége, hogy nem csupán személyi sérülés vagy dologi kárra nyújtunk fedezetet, de a társasház anyagi veszteségeire is, mivel itt merülhetnek fel a legnagobb kárösszegek.

A tisztán pénzügyi veszteség egy ritkán vállalt fedezet, viszont mi nem félünk ettől. A termék GDPR felelősséget is tartalmaz, illetve a társasházi dokumentumok, elektronikus adatok elvesztésére, pótlásának költségére is fedezetet nyújt.

Másik fontos idei termékbevezetésünk a környezetvédelmi biztosításunk volt, amivel december elején léptünk piacra. Ez a termék a 2024. január 1-jével életbe lépő jogszabálynak való megfelelésben nyújt segítséget számos hazai vállalatnak.

Faraga Gábor, a Colonnade Biztosító Magyarországi Fióktelepe Vállalati Igazgatóságának vezetője | Fotó: Biztosító Magazin

Változik a jogi környezet a környezetvédelemmel kapcsolatban, hogyan tudja ezt lekövetni a Colonnade termék oldalról? Mire nyújt megoldást a biztosító új környezetvédelmi biztosítása?

Mi régóta kínálunk környezetszennyezési felelősségbiztosítást ügyfeleinknek, viszont az új jogszabály miatt ezt a terméket át kellett szabjuk, ahhoz, hogy megfelelő biztosítási védelmet nyújtson  minden olyan cégnek, amely ilyen jellegű biztosítások kötésére kötelezett a jövő évtől. Az új környezetvédelmi biztosítás fedezetet nyújt a szerződő tevékenységével okozott, előre nem látható környezeti károk felszámolásának finanszírozására, valamint a biztosított telephelyen lévő újonnan létrejött környezetszennyezésből eredő véletlen és váratlan károkra, amelyekért a biztosított jogszabály alapján felelősséggel tartozik. A termék egyik előnye, hogy nem kizárólag a balesetszerű, de a folyamatos környezetszennyezés esetén is fedezetet nyújtunk. Ráadásul a Colonnade biztosítása a harmadik félnek okozott károkon túl, a saját károkat fedezi. A környezetvédelmi biztosításunk emellett kiterjed a telephelyen belül vagy telephelyen kívül okozott személyi sérülésre, illetve dologi kárra, biodiverzitásban okozott kárra, és fedezetet nyújtunk a felszín alatti vizekben okozott károkra, valamint kárenyhítési és jogvédelmi költségekre.

Úgy tudom, komoly erőforrásokat allokáltak a digitalizációra. Milyen IT fejlesztéseken dolgoznak jelenleg a Colonnade-nél?

A digitalizáció és az IT fejlesztések kiemelt jelentőséggel bírnak a Colonnade stratégiájában. Jelentős regionális fejlesztéseken dolgozunk és jelenleg egy több éves fejlesztési ciklus közepén állunk.

Legfőbb célunk, hogy megkönnyítsük a biztosító partnereinek munkáját és az ügyfelek kiszolgálását.

Folyamatban van egy partnerportál fejlesztése a biztosításközvetítők részére, de emellett több új, online kötési lehetőségen is dolgozunk. Az ügyfelek számára készült egy online kárbejelentési felület, amely segítségével – a világ bármely pontjáról, akár pár perc alatt – be lehet jelenteni a károkat.

Több kötési folyamatot is automatizálunk, a szállítmánybiztosítások népszerűsítéséhez például még idén szeretnénk bevezetni egy online „ratert”. Ennek használata nagyban meg fogja könnyíteni a biztosításközvetítők munkáját, hiszen azonnali díjfizetésre és kötvény nyomtatásra is lehetőséget fog biztosítani.

Januártól bevezetünk majd egy komoly CRM rendszert, ami a kockázatvállaóink munkáját fogja segíteni, és terveink szerint jelentősen felgyorsítja majd a döntéshozatali folyamatokat.

A digitalizáció még a járványhelyzet alatt kapcsolt magasabb fokozatba, viszont sok cégnél a kollégák hozzászoktak a távmunkához. A Colonnade nemrég költözött új irodába, önöknek hogyan sikerül a visszacsábítani a munkatársakat?

Az új irodába márciusban költöztünk be, a belső terek kialakítását komoly munka előzte meg. Nemcsak belsőépítész irodákkal tárgyaltunk, hanem egy, a munkakörnyezet megalkotását segítő cég szolgáltatásait is igénybe vettünk.

Az új iroda kialakításánál a dizájn, a fenntarthatóság és a kényelem mellett kiemelt szempont volt, hogy a megváltozott működésünkhöz, a hibrid munkavégzéshez igazodva alakítsuk ki a munkaterületet.

A korábbinál több tárgyalót, illetve több funkciót is betöltő tágas közösségi tereket alakítottunk ki. Emellett olyan technikai megoldásokat építettünk be, melyekkel kényelmesen bonyolíthatunk le megbeszéléseket az otthonról dolgozó vagy épp külföldön lévő kollégákkal is.

Miközben sokaknak okozott gondot a pandémia – és vele együtt a hirtelen átállás – mi már a járványhelyzet előtt is készek voltunk arra, hogy home office-ból dolgozzunk. Minden kolléga rendelkezik laptoppal, mobiltelefonnal, távoli eléréssel, így ez nem okozott különösebb változást. A munkafolyamatok tekintetében viszont nekünk is sok mindenhez kellett alkalmazkodnunk, sok újdonságot kellett megtanulnunk. A visszatérés óta hibrid rendszerben dolgozunk, ami 3 nap irodai tartózkodást és 2 nap home office-t jelent. Van egy törzsidő, amiben kérjük a kollégákat, hogy legyenek jelen az irodában, illetve elérhetőek home office-ban, a fennmaradó munkaidőt pedig rugalmasan oszthatják be.

Korábban is nagy hangsúlyt fektettünk rá, de a pandémiát követően, kiemelt figyelmet fordítunk a vállalati közösségépítésre és kollégáink jóllétére. Évente több alkalommal szervezünk közös programokat, csapatépítőket és önkéntes napokat: rendszeresen tartunk gyümölcsnapot, de nyáron volt például jégkrémnap is, idén szerveztünk házi darts és csocsó bajnokságot, közös filmnézést, túrázást, egy nagyobb csapattal képviseltük magunkat futóversenyen, tartottunk októberben  Halloween party-t, illetve most készülünk éppen a karácsonyra. Emellett az önkéntességnek és a helyi közösségek támogatásának is nagy hagyománya van a Colonnade-nél. Minden munkatársunk évi egy munkanapot fordíthat egy általa választott önkéntes munkára. Ennek köszönhetően az idei évben – a teljesség igénye nélkül – segítettünk állatmenhelyen, fogyatékkal élő gyermekek táboroztatásában, részt vettünk cipősdoboz akcióban, valamint szerveztünk Mikulás ünnepséget hátrányos helyzetű gyermekek részére. Igyekszünk sokat tenni a kollégáink jóllétéért, és törekszünk arra, hogy egy összetartó, közös értékek mentén működő közösséget építsünk.

KORÁBBAN ÍRTUK

Akár háborús kockázatokra is kiterjeszthető a Colonnade szállítmánybiztosítása

A szállítmánybiztosítás az egyik legrégebbi múltra visszatekintő biztosítási forma, amelynek szükségességét már az ókori rómaiak, görögök, perzsák és babilóniaiak is felismerték, és manapság sem kérdés, hogy a szállítandó áruk megbízható pénzügyi védelmet igényelnek, hiszen épségüket

Hogy értékeli a magyar biztosítási piac helyzetét? Milyen perspektívát lát a vállalati biztosítások piacán?

Sok kihívással küzd a magyar piac, a magas az infláció például megmutatkozik a kárinflációban is, az órabéreken és a rezsidíjakon keresztül. Mindenki tudja, hogy a szektor kapott egy jókora többletterhelést különféle extraadók formájában. Immár két éve zajlik egy komoly háború a szomszédunkban, sőt a világ számos pontján is puskaporos a hangulat. A megváltozott klíma pedig egyre több természeti kárral jár. Mindezek eredménye, hogy a viszontbiztosítási környezet is változik, és nem feltétlenül az előnyére.

A jelenlegi gazdagsági helyzetben a biztosítóknak a költségek racionalizáláshoz és az innovatív fejlesztésekhez kell fordulniuk.

Szerencsére a Colonnade-nél rengeteg dologról magunk dönthetünk, így viszonylag gyorsan tudunk reagálni egy-egy váratlan kihívásra. Ez annak köszönhető, hogy a Fairfax Holding (a Colonnade tulajdonosa) – a cég egyébként a non-life biztosítók között a immár a TOP15-be tartozik világszinten – nemcsak az arculatot vagy a cégnevet hagyta meg nekünk, hanem bizonyos döntési jogköröket is ránk ruházott. 

Magyarországon a vállalati biztosítások területén számunkra óriási potenciál van még a piacon.

 

A vállalati biztosítások területén belül hol látnak konkrétan potenciált jelenleg?

Érdekes módon a magyarországi cégek világviszonylatban talán az egyik legtöbb kibertámadást szenvedik el, ennek ellenére kevesen rendelkeznek biztosítási fedezettel egy-egy ilyen helyzetre. Ugyanezen gondolatmenet alapján említhetném még GDPR-t vagy az IT szakmai felelősséget is, a piaci penetráció rendkívül alacsony és bőven van hely a fejlődésre.

Az általános felelősségbiztostásokkal kapcsolatban is egyre többször tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink – döntő többségében külföldi – megrendelői nagyon komoly limiteket írnak elő, méghozzá devizában. Sok biztostó viszont nem képes ezeket a magas limiteket megadni az ügyfelei számára.

A Colonnade kiemelkedően magas limiteket tud vállalni, sőt akár „excess fedezetet” is, egy-egy ügyfél már meglévő limitjének emelésére.

Röviden összefoglalva reméljük, hogy eljut odáig a hazai biztosítási piac, hogy egyre több ügyfél fogja a magasabb limiteket igényleni a saját kockázatai biztonságos lefedése érdekében.

(x) Szponzorált tartalom: A cikk megjelenését a Colonnade Biztosító támogatta | Köszöjük!
Szeretne megjelenni a Biztosító Magazinban? Rendeljen cikket! A részletekért kattintson a médiaajánlatra!

Nyitókép: Biztosító Magazin

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...