Kövesse Facebook oldalunkat!

Az európai biztosítók nemzetközi szervezetének (Insurance Europe) 10 országban végzett felmérés szerint az európai felnőtt lakosság 43 százalékának nincs semmilyen önálló nyugdíj-megtakarítása, 62 százalékukat mindazonáltal érdekelnék a nyugdíjkiegészítés lehetőségei. Becslések szerint évente hozzávetőlegesen 2 ezer milliárd euró kiegészítő nyugdíj-megtakarításra lenne szükség Európában, hogy az országok nyugdíjrendszerei képesek legyenek kezelni az időskorú népesség ugrásszerű növekedését. Az Európai Unió 80 év feletti lakossága ugyanis az előrejelzések szerint 2080-ra több mint kétszeresére növekszik 2017-hez képest. Szinte minden ország, köztük a magyar állam is igyekszik arra ösztönözni lakosait, hogy kiegészítő nyugdíj-megtakarításokkal gondoskodjanak saját jövőbeli nyugdíjjövedelmükről. Nálunk például 20 százalékos adókedvezménnyel támogatják a nyugdíjbiztosítást fizetőket, így akár évi 130 000 Ft adóvisszatérítés is kapható a befizetéseink után. Az egyéni kiegészítő nyugdíjtermékek legfőbb szolgáltatóiként a biztosítók kiemelt szerepet játszhatnak a nyugdíjhiány megszüntetésében.* A nyugdíjbiztosítási és -kiegészítési lehetőségek tárháza rendkívül széles, az Allianz szakértői szerint viszont, ha átgondoljuk a következő 3 szempontot, garantáltan sikerül megtalálni az igényeinknek megfelelő konstrukciót. Ráadásul azok, akik az választják, esélyessé válnak a 10 db 200 000 Ft értékű Media Markt ajándékkártya egyikének a megnyerésére!

Fix biztos, vagy kockázat a nagyobb hozam reményében?

Klasszikus vagy garantált nyugdíjbiztosítás esetén a biztosító évtizedekre előre garantál egy előre meghatározott összeget a biztosított számára nyugdíjba vonulásakor, előre meghatározva, hogy mekkora éves hozamot fizet a megtakarításra. Az ezen felül elért esetleges többlethozam egy részét vagy egészét ugyancsak megkapja az ügyfél megállapodástól függően. A mai világ változékonysága miatt nehéz egy évtizedekre előre kiszámítható fix konstrukcióval számolni, éppen ezért ezt a variációt ma már kevesebb biztosító ajánlja az ügyfeleknek, köztük az Allianz sem, ráadásul ez az alternatíva a nagyobb hozam elérésére nem nyújt lehetőséget. A másik opció a befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosítás.

Ebben a felállásban magunk dönthetünk arról, hogy a különféle eszközalap alternatívák közül melybe, melyekbe fektesse pénzünket a biztosító.

Ezek az eszközalapok eltérő kockázati faktorral járnak attól függően, hogy állampapírról (legbiztonságosabb), vagy üzleti befektetésről van szó. Emiatt nem kiszámítható a nyugdíjszolgáltatási összeg.

Időszakos járadék vagy rugalmas felhasználás

A nyugdíjbiztosítások tehát akár a banki kamatok többszörösét is hozhatják, ezért általános befektetésként is kiválóak lehetnek. Attól függően, hogy milyen céllal kötjük, illetve hogyan szeretnénk felhasználni a későbbiekben, konstrukciótól függően fix havi juttatásban és egyszeri kifizetésben, illetve meghatározott időszakra szóló juttatásban is megállapodhatunk.

Mennyit szánunk rá?

Évi 650 000 Ft nyugdíjbiztosításba történő rendszeres (havi 54 166 Ft-os) vagy eseti díjént történő befizetésével, az állam 130 000 Ft adóvisszatérítést** írhat jóvá a megtakarításban. A magyar lakosság 34 százaléka havi rendszerességgel tesz félre valamekkora összeget. A havi szinten megtakarítók 40 százaléka 50 ezer forintnál is többet tud megspórolni havonta. Természetesen az ennél kisebb összegek is sokat jelenthetnek a jövőnk biztosítása szempontjából. Ha fiatalabb korban kötjük meg a nyugdíjbiztosítási szerződést, akkor pedig alacsonyabb összegű havi megtakarítás is elegendő a kívánt szolgáltatási cél eléréséhez.

* Forrás: Az Insurance Europe tíz európai ország – Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Portugália – 10 142 állampolgára körében végzett 2019-es kutatása.

* * A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 44/C §-ában foglalt feltételek fennállása esetén. Kérjük, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel vedd figyelembe a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX.30.) kormányrendelet rendelkezéseit

 

 

 

 

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...