Kövesse Facebook oldalunkat!

Egyre gyakrabban láthatunk az utcákon egyedi rendszámtáblával közlekedő járműveket, szinte azt is mondhatnánk, hogy divatja lett. Jelen cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételei vannak az egyedi rendszámtábla igénylésnek. – Dr. Fekete Klaudia, a D.A.S. Jogvédelem Biztosító munkatársának összeállítása a Biztosító Magazinban.

Egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámtábla legyen?

Első körben a fenti kérésre kell tudnunk a választ, ugyanis teljesen más szabályok és eljárás vonatkozik a kettőre.

Egyéni rendszám

Kérelemre engedélyezhető az egyénileg kiválasztott rendszámtábla, ha a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján megfizettük az igazgatási szolgáltatási díjat.

Ez a rendszámtábla típus a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott fajtára vonatkozik.

Egyedi rendszám

Egyedileg előállított rendszámtábla pedig a legalább 4, legfeljebb 5 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 2 folyamatos számjegyből, együttesen 6 jelből áll.

  • Ennél a típusnál a 0 számjegy önállóan nem alkalmazható.
  • Továbbá fontos követelmény, hogy nem engedélyezhető 4 betűjelből és 2 számjegyből álló egyedileg előállított rendszámtábla legyártása iránti kérelem, ha a kiválasztott rendszám 4 betűjel karaktere közül az első karakter S vagy R betűjel.

Az egyénileg kiválasztott rendszámtábla megválasztását és az egyedileg előállított rendszámtábla legyártatását a XIII. Kerületi Hivatal, míg a sorozatban előállított rendszámtábla egyénileg kiválasztott rendszámtáblává történő átminősítését a közlekedési igazgatási hatóság engedélyezi. A rendelet alapján az egyénileg kiválasztott, vagy az egyedi rendszámtábla az engedély kiadását követően a járműre első forgalomba helyezésével, Magyarországon már forgalomba helyezett jármű esetében pedig átrendszámozással kerül a járműre.

NEKED AJÁNLJUK

Más járműre is át lehet szerelni

Fontos kiemelni, hogy ezeket az egyénileg kiválasztott, valamint az egyedi rendszámtáblát annak jogosítottja a közlekedési igazgatási hatóság engedélyével a tulajdonában, vagy üzemben tartásában lévő más járműre is átszerelheti. Ebben az esetben a kérelem tartalmától függően az eredeti járművet a forgalomból ki kell vonni, vagy át kell rendszámozni és az egyénileg kiválasztott vagy az egyedileg előállított rendszámtáblát a jogosítottnak vissza kell adni.

Abban az esetben, ha a jármű üzembentartója kérelmezi az egyéni, vagy egyedi rendszámtáblát, a gépjárműre csak a tulajdonosának írásos hozzájárulásával szerelhető fel.

A rendszámtábla egyéni jellegéről annak jogosítottja lemondhat

Ebben az esetben az egyénileg kiválasztott rendszámtáblát a sorozatban előállított hatósági jelzésekre vonatkozó előírások szerint, a járműhöz hozzárendelten kell kezelni, annak egyedi jellege nem szüntethető meg.

Amennyiben a rendszámtábla egyéni kiválasztására vagy egyedi legyártására jogosított személyében változás áll be, a változás bejegyzésére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóság az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében engedélyezi. A rendszámtáblának az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított jellegét a forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban is jelölni kell.

Szerző: dr. Fekete Klaudia

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...