Kövesse Facebook oldalunkat!

Vevőként és eladóként is érdemes tisztában lennie azzal, hogy egy frissen eladott, illetve megvásárolt gépkocsival okozott balesetért kit terhel a felelősség, és hol futhat a félre az eljárás, ha nem vagyunk elég figyelmesek – hívta fel a figyelmet a dr. Vágány Tamás, D.A.S. Biztosító munkatársa.

Az adásvételi szerződés érvényességi kelléke jelen esetben annak írásba foglalása

A szóbeli értékesítés problémáját ebben a cikkben nem érintjük, jóllehet a mai napig igen gyakori, hogy öreg, alacsony forgalmi értékű járműveket szóbeli megegyezés útján adnak-vesznek a felek.

  • A megfelelő adatokat tartalmazó, az eladó és a vevő, továbbá két tanú által is aláírt szerződés alapján a jármű tulajdonjoga akár azonnal, vagy a szerződésben kikötött időpontban átszáll a vevőre.
  • Ebből adódóan az eladónak a járműre (jobb esetben) fennálló kötelező felelősségbiztosítása érdekmúlással meg is szűnik.
  • Az is igaz, hogy az adásvétel tényéről az eladó biztosítója automatikusan nem szerez tudomást.

Ez azonban mit sem változtat azon a szabályon, hogy ebben az esetben

A tulajdonjog átruházásával az addigi „kötelező” és vele az adott biztosító kockázatviselése megszűnik.

Ez egyszerű és egyértelmű szabály, a gyakorlatban mégis félreértések forrása.

A kötelező biztosítás hatálya megszűnik az autó eladásával, még akkor is ha a díj egy évre előre be volt fizetve

Alaptalan tévhit, hogy az addigi biztosítás hatálya addig terjed, amíg a díjat rendezték az előző biztosítónál, mint ahogy az is, hogy a későbbi fedezetlenségi díj befizetése megvédi a mulasztó üzembentartót.

A jármű tulajdonjogának átszállását követően, kötelező felelősségbiztosítás nélkül használt járművel okozott, saját hibás balesetért két személy vonható felelősségre: a jármű vezetője és – ha eltérő személy – az üzembentartó.

  • Csakhogy ezen személyek kilétét illetően harmadik személy (pl. a MABISZ) a hivatalos gépjármű nyilvántartás adataira hagyatkozhat.
  • Ha a felek késlekednek az adásvételi szerződés bejelentésével, akkor a károkért helytálló MABISZ az előző üzembentartón és/vagy a jármű vezetőjén fogja követelni a kifizetett kártérítési összeget.Célszerű tehát határidőben bemutatni az adásvételi szerződést az okmányirodában

Több olyan eset ismeretes, amikor a fizetési meghagyással terhelt volt üzembentartó annyira nem vette komolyan az eljárást, hogy még a közjegyzőnek sem válaszolt időben.

Ezt követően már akkor is neki kell helytállni, ha egyébként kimenthette volna magát.

Még ebben az esetben sincs azonban minden veszve, mert a volt üzembentartó megtérítési igénnyel fordulhat a tényleges károkozóval szemben. Ez azonban költséges és bonyodalmas eljárás. Célszerű tehát határidőben bemutatni az adásvételi szerződést az okmányirodában, illetve ha ez elmaradt, akkor legalább az adásvételről értesíteni a követeléssel fellépő MABISZ-t vagy a regressz igényét érvényesítő casco biztosítót.

Gépjármű eladásának bejelentése

Az gépjármű eladásának bejelentése a gépjármű vásárlásánál és az átíratásnál lényegesen egyszerűbb folyamat, fizetni pedig nem kell érte. A folyamat magánszemélyek esetében az alábbiak szerint történik:

  1. Az adásvételi szerződéssel fel kell keresni az okmányirodát. Fontos, hogy legyenek nálunk azok a papírok, amelyek alapján a szerződés meg lett írva. Az ügyintézés mindössze 2-3 percig tart, aminek a végén nyomnak egy pecsétet az adásvételire vagy kiadnak egy papírt, ami igazolja, hogy megtörtént az gépjármű adásvételének bejelentése.
  2. Ez után a biztosítóval is fel kell venni a kapcsolatot és ott is be kell jelenteni, hogy a gépjármű eladásra került és hogy érdekmúlás miatt szüntessék meg a kötelező felelősség biztosítást.

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

Szimpatikus számodra a Biztosító Magazin?
KÉRJÜK, HOGY TÁMOGASD A MUNKÁNKAT!
A színvonalas tartalmak előállítása és a szerkesztőség napi működtetése az online kiadványok esetén is igényel anyagi ráfordításokat. Ezért bátorkodunk, most a tisztelt olvasókhoz fordulni, hogy felajánlásaikkal támogassák munkánkat.

A Biztosító Magazin küldetése, hogy elősegítse Magyarországon a biztosítási tudatosság növekedését, valamint, hogy platformot teremtsen a szakmában dolgozó kollégák személyes márkájának építésére.

Ha neked, is fontosak ezek az értékek, akkor kérjük, hogy támogass minket! Kis összegnek is örülünk és hálásak vagyunk érte.
BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...