Kövesse Facebook oldalunkat!

Ha valakinek ellopják az autóját, az könnyen elveszítheti a fejét. Ilyenkor ugyanis az életünk egyik legdrágább ingóságát tulajdonítják el, életterünk egyik darabját lovasítják meg, melyben akár több év kemény munkája is nyugszik. Tudjuk, mennyire felkavaró érzés egy ilyen bűncselekmény áldozatává válni, ezért szeretnénk segíteni, hogy megőrizhesd a nyugalmadat. Kövesd alábbi útmutatónkat, mutatjuk, mi a teendő!

Biztos, hogy ellopták az autódat?

Talán furcsán hangzik, de lehet, hogy egyszerűen csak elfelejtetted, hova parkoltál (bárkivel előfordulhat), vagy a párod vitte el a kocsit anélkül, hogy szólt volna róla. Érdemes tehát feltárcsázni mindenkit, aki hozzáférhetett a pótkulcshoz. Az is előfordulhat, hogy tiltott helyen várakoztál, és ezért elszállították az autódat.

 

TIPPJEINKKöss Casco-biztosítást! Érdemes lehet egy mobilalkalmazással összeköthető, vagy SMS-sel használható nyomkövetőt is tenni az autóba, hogy ilyen helyzetben ellenőrizni tudd a tartózkodási helyét. Okoskütyük az autód védelméért című cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb eszközöket ehhez.

KORÁBBAN ÍRTUK

A füstölgés nem méltó a testedhez: Íme hat tipp a Generalitól, ami segít leszokni

Mindegy, hogy az egészséged megőrzése, vagy a pénztárcád védelme érdekében szeretnéd letenni a cigit, mindenképpen sok érv szól a leszokás mellett. A cigaretta azonban komoly függőséget okoz, vagyis ha rendszeresen dohányzol, nem lesz könnyű megszabadulnod tőle.

Generali előrelátók: Veszélyek, amik az otthonodra leselkednek

Még a legtisztább otthonokban is vannak olyan helyek, ahol rengeteg piszok és baktérium tud elrejtőzni. Összegyűjtöttük a konyha, a fürdőszoba és a nappali azon pontjait, ahol könnyen meglapulhatnak a bacik. És persze azt is bemutatjuk, hogyan tarthatod őket távol.

Ha nincs meg az autód, hívd a rendőrséget!

Ha minden más lehetőséget kizártál, elképzelhető, hogy tényleg elszállították a kocsidat. Hívd fel a rendőrséget, majd a közterület-felügyeletet, és járj utána! Ha ez történt, akkor biztosan ki kell majd fizetned az elszállítás és az őrzés költségeit, valamint a szabálytalan parkolásért kiszabott bírságot is. De legalább meglesz az autód.
Ha viszont nincs nyoma a rendőrség nyilvántartásában az elszállításnak, akkor jelentened kell a lopást. A feljelentés megtételéhez szükség lesz a jármű összes adatára – a színére, a gyártmányára és a típusára, valamint a rendszámára. (Ezeket az információkat a biztonság kedvéért érdemes felírni a telefonodba is.) Azt is mindenképpen jelezd a rendőrségnek, ha bármilyen nyomkövető rendszert, pl. GPS-alapú nyomkövetőt vagy telematikai eszközt telepítettél korábban az autódba!

Fontos, hogy soha ne próbáld saját magad megtalálni az ellopott kocsit, ezzel ugyanis könnyen veszélynek teheted ki magad!

Hívd fel a biztosítódat!

A bűncselekmény bejelentésekor meg fogod kapni a feljelentés egy másolati példányát. Ez legyen kéznél, amikor a biztosítóddal beszélsz – amit jó, ha minél hamarabb megteszel. Igyekezz visszaemlékezni minden személyes tárgyra, amely az autódban volt a lopás idején, mivel a biztosítási csomagodtól függően lehet, hogy ezekért is kártérítést kaphatsz.

A kártérítés összege és a kifizetés gyorsasága több tényezőtől is függ. Ha sikerül megtalálni a kocsit, és a kár mértéke minimális, a biztosító gyorsan rendezi a kárigényedet, a kártérítési összeg pedig ennek megfelelő lesz. Ha azonban komolyabb a sérülés, vagy elő sem kerül az autó, akkor hosszabb lesz a folyamat, és a biztosítód a jármű ellopáskor érvényes értékét fogja megtéríteni. Lehet, hogy ez jóval alacsonyabb lesz annál az összegnél, amennyiért a kocsit megvetted, de bizonyos biztosítási termékek fedezik a különbözetet is, hogy ténylegesen egyenértékű autóval pótolhasd az ellopott járművet.

Ha az autó nem kerül elő, ki kell vonatnod a forgalomból. Ehhez az okmányirodát is fel kell keresned, és be kell jelentened a lopást.
Hogyan nyújtsam be a kárigényt?

Ügyelj arra, hogy a kárigényed pontos információkat tartalmazzon! Biztos például, hogy a korábban beszerelt riasztó, vagy indításgátló működött a lopás időpontjában? Bármilyen, a kárigényben szereplő helytelen információ megnehezítheti az igény elfogadását.

Hogyan fogok közlekedni?

Bejelentetted a bűntényt, és már csak arra vársz, hogy a biztosító rendezze a károd? Ne felejtsd el, hogy valahogyan ez idő alatt is el kell jutnod A-ból B-be, ezért gondold át, mi lenne a legjobb közlekedési mód, és mennyibe fog kerülni a használata! Az átmeneti időszakban bérelhetsz autót (a kölcsön- és csereautók használatáról itt írtunk bővebben), választhatod a tömegközlekedést, kérhetsz egy-egy fuvart a barátaidtól, vagy esetleg kipróbálhatod az autómegosztást, illetve a kerékpározást és az elektromos rollert. Légy türelemmel – remélhetőleg hamarosan újra volán mögé ülhetsz!

Hirdetés (x)

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BIZTOSÍTÓ MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Biztosító Magazint a közösségi média oldalakon is!

Ne maradj le semmiről...